Een lekker gevuld Turks brood met frisse zalmsalade, avocado en sla. Dit recept maken wij thuis regelmatig als zomerse lunch of lichte avondmaaltijd. Ik gebruik geen “gewone” gerookte zalm, maar warmgerookte zalm. Die geeft namelijk nog veel meer smaak dan normale gerookte zalm. Ik meng de zalm met roomkaas, yoghurt, kruiden en limoen waardoor de zalmsalade super fris van smaak wordt.
😋 De zalmsalade is overigens ook erg lekker op stokbrood of toastje. Heerlijk voor bij een gezellige borrel! In plaats van warmgerookte zalm kan je natuurlijk ook koudgerookte zalm gebruiken. Varieer er dus zelf rustig op los.

Turks brood met zalm-roomkaas
Als jij net zoals ons dol bent op zalm, dan weet ik zeker dat je erg gelukkig gaat worden van deze zalmsalade op Turks brood. Door de zalmsalade te combineren met avocado, limoen en dille is de salade lekker fris van smaak. Geen liefhebber van dille? Gebruik dan verse peterselie. Het is een voedzame maaltijd met goede vetten zonder “zwaar” te zijn. Laat het smaken! Wil je er echt een gezonde maaltijd van maken? Vervang dan het Turkse brood voor volkoren stokbrood.

Turks brood met zalm
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 1 Turks brood
- 100 gram gemengde sls
- 1 avocado in plakjes gesneden
- 60 gram kiemgroenten optioneel
Romige zalmsalade
- 200 gram warmgerookte zalm
- 200 gram naturel zuivelspread geen MonChou gebruiken
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 theelepel mosterd
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 10 gram bieslook fijngehakt
- 7 gram dille fijngehakt
- 1/2 limoen sap nodig
- peper naar smaak
- zout naar smaak
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng alle ingrediënten voor de zalmsalade. Proef of je eventueel meer limoensap wilt toevoegen.
- Snijd het Turkse brood open. Beleg de onderkant met sla, daaroverheen de zalmsalade, de plakjes avocado en garneer met kiemgroenten. Leg de bovenkant erop. Snijd in 4 grote stukken of meerdere kleinere stukjes. Eet smakelijk! 😋
- 💡 Tip van Marie Louise: maak de zalmsalade een paar uur van te voren klaar zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
- TIP: voor een lactosevrije variant, gebruik plantaardige zuivelspread, mayonaise en Griekse yoghurt.
Voedingswaarden
👉 Meer inspiratie met zalm? Kijk ook eens naar onze parelcouscous salade met zalm, deze bagel met zalm en kruidenroomkaas of maak ons populaire wraps met zalm en pesto-roomkaas.
Veelgestelde vragen over Turks brood met zalm
Ja hoor, warm het brood eerst even op in de oven. Dat maakt het brood ook extra lekker knapperig.
Warmgerookte zalm is zalm die “warm” gerookt wordt en daardoor uit elkaar valt in flakes. De zalm is ook steviger en voller van smaak dan koudgerookte zalm.
In de koelkast blijft de zalmsalade in een afgesloten bakje ongeveer 2 dagen goed.

Lekker voor lunch, picknick of avondeten
Dit is een recept dat wij ook vaak meenemen naar het strand of tijdens een picknick. Je kunt dit Turkse brood met zalm namelijk heel goed vooraf maken. Wikkel de stukken goed in en neem ze mee voor een dagje weg. Of eet het thuis met eventueel wat gebakken aardappeltjes erbij. Al moet ik zeggen, dat zelfs voor avondeten wij genoeg hebben aan alleen het Turkse brood. Maar wij zijn misschien niet enorme grote eters.
👉 Wil je meer inspiratie voor makkelijke (avond)maaltijden? Neem dan ook eens een kijkje bij al onze makkelijke maaltijden.