Voor deze surf & turf van de barbecue met tomahawk en garnalen deden we wat we het liefste doen: samen koken, ieder op z’n eigen manier. Jan Willem ging los op de tomahawk steak en de barbecue, terwijl ik (Marie Louise) de mango salsa maakte en de garnalen marineerde. Nog wat gegrilde mais en paprika erbij en we hadden een complete zomerse maaltijd op tafel. Dit is wat ons betreft echt zo’n BBQ-gerecht dat we keer op keer blijven maken! 😍

Recept: Surf & Turf met tomahawk en garnalen van de barbecue

Surf & Turf van de BBQ met tomahawk steak en garnalen
Wat heb je nodig (ingrediënten)
Tomahawk
- 1 stuk tomahawk steaks ongeveer 1 kilo per stuk
Marinade Tomahawk steaks
- 3 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels fijngehakte chipotle pepers wij gebruikte deze van La Morena
- 2 eetlepels honing
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 limoen sap en rasp nodig
- 3 teentjes knoflook geraspt
- zout en zwarte peper naar smaak
Cajun garnalen
- 500 gram garnalen ontdooid uit de vriezer of vers
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1,5 eetlepel cajunkruiden
- 1 limoen sap nodig
- 1 teentje knoflook geraspt
- zout en zwarte peper naar smaak
- 2 stuks paprika grof gesneden
Maïskolven
- 4 maïskolven
- 50 gram roomboter
- 1 limoen rasp nodig
- 1,5 eetlepel cajunkruiden
- 1,5 theelepel grof zeezout
Zo maak je het (bereidingswijze)
Tomahawk steaks bereiden:
- Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Leg de tomahawk steak op een groot stuk aluminiumfolie en wrijf hem in met 2/3 van de marinade. Bewaar de rest voor later.
- Vouw de folie goed dicht en laat de steak minimaal 3 uur (liefst een hele dag) marineren in de koelkast. Haal het vlees 30 minuten voor bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
- Verwarm de BBQ tot minimaal 200 graden. Grill de tomahawk eerst direct boven het vuur, 3 minuten per kant, tot ze mooie grill strepen hebben. Verplaats de steak naar indirecte hitte en gaar nog 20 tot 25 minuten verder tot de kerntemperatuur 54-56 graden (voor medium: 57-60 graden).Bestrijk de steak halverwege de indirecte bereiding nog een keer met de rest van de marinade.
- Laat het vlees na het grillen minimaal 5 minuten rusten onder losjes aluminiumfolie. Snijd in mooie plakken en breng op smaak met extra peper en grof zeezout.
Cajun garnalen bereiden:
- Meng alle ingrediënten voor de marinade met de garnalen. Roerbak de garnalen en de paprika op de BBQ in een pan (bijvoorbeeld de HexClad BBQ Grill Pan) in ongeveer 5 minuten tot ze gaar en mooi gekleurd zijn. (ook op 200 graden)
Mais met cajunkruidenboter bereiden:
- Meng in een schaaltje de roomboter met limoenrasp, cajunkruiden en zeezout. Smeer een beetje over de maïskolven. Leg de maiskolven op het rooster of in een pan op de BBQ bij 200 graden. Draai regelmatig en bestrijk tussendoor met rest van de kruidenboter. Na 10-20 minuten zijn ze klaar.
- Serveer de steak, garnalen en mais samen met een frisse salsa, zoals onze pittige mango salsa. Zo zet je een spectaculaire zomerse BBQ-maaltijd op tafel!
- Tip van Jan Willem: Let goed op! de exacte tijd kan per BBQ verschillen.
Voedingswaarden
Recept video: Surf & Turf
Zo maakten wij deze Surf & Turf van de barbecue samen
We koken en grillen al jaren samen en durven inmiddels wel te zeggen dat we behoorlijk wat ervaring hebben met gerechten als deze. Het grillen van een tomahawk steak doet Jan Willem tegenwoordig volledig op gevoel. Eerst direct grillen voor een mooie korst, daarna rustig garen op het indirecte deel van de BBQ tot een kerntemperatuur van 54-56 graden. Medium rare, precies zoals Jan Willem en Beaudine hun vlees het lekkerst vinden. Amaranthe en ik houden meer van medium. Zo zie je maar, zoveel mensen zoveel wensen. 😁
De garnalen lagen in een cajun kruidenmix en gingen daarna samen met stukjes paprika in de HexClad BBQ Grill Pan, die we mochten testen. Door de gaatjes in de bodem krijgt alles die echte grillsmaak, zonder risico dat alles door het rooster valt. Ideaal voor dit soort gerechten.
De frisse tegenhanger was de pittige mango salsa met rode peper die ik erbij maakte. En om het af te maken maakten we er nog gegrilde maiskolven in cajun-kruidenboter bij. Simpel, maar echt o zo lekker! 😋

Tips van onze BBQ avond
- Laat het vlees een paar uur marineren voor extra smaak.
- Grill de tomahawk eerst direct, daarna indirect tot de juiste temperatuur.
- Gebruik een kernthermometer: wij gingen voor 54-56 graden (medium rare).
- Wij gebruikten cajunkruiden voor de gamba’s, maar fajita- of tacokruiden zijn hier ook erg lekker bij.
👉 Ben jij net zoals ons ook dol op de smaak van Cajun? Probeer dan absoluut een keertje onze hele Cajun kip uit de oven of maak de super lekkere kip in romige Cajun saus klaar.
Veelgestelde vragen over de Surf & Turf van de BBQ
Een tomahawk is eigenlijk een ribeye mét het lange bot er nog aan. Het ziet er spectaculair uit en geeft extra smaak.
Grill ze kort en heet. Zodra ze roze worden en een beetje krullen, zijn ze gaar. Niet langer laten liggen, anders worden ze taai.
De pan heeft gaatjes in de bodem. Zo grill je kleine ingrediënten perfect zonder dat ze door het rooster vallen. Alles krijgt die echte BBQ-smaak.
Zeker, je kunt deze Surf & Turf ook prima binnen maken. Gebruik dan ipv tomahawk een ribeye. Eerst even aanbakken in een grillpan en daarna verder laten garen in de oven. De Garnalen, paprika en mais kun je in een gewone pan bakken.
Bij onze surf & turf BBQ met tomahawk en garnalen serveerden wij er maiskolven en frisse mango salsa bij. Ook lekker: krokante aardappels of vers brood.
Zo eten wij graag van de barbecue
Wij vonden deze combinatie van tomahawk en garnalen van de barbecue echt een succes. Niet moeilijk, lekker kruidig en perfect te combineren met frisse bijgerechten. En doordat we de taken verdelen, blijft het ook nog eens gezellig. 😜 Dit soort BBQ-avonden houden we er zeker in!

👉 Wat is jouw favoriete combinatie voor surf & turf? Laat het ons weten op Instagram of Facebook via @familieoverdekook of #familieoverdekook.