Surf & Turf van de BBQ met tomahawk steak en garnalen
Een zomerse surf & turf BBQ met perfect gegrilde tomahawk steak, pittige cajun-garnalen en frisse mango salsa. Vol smaak, makkelijk te maken en ideaal om samen van te genieten!
2eetlepelsfijngehakte chipotle pepers wij gebruikte deze van La Morena
2eetlepelshoning
2theelepelspaprikapoeder
1limoensap en rasp nodig
3teentjesknoflookgeraspt
zout en zwarte peper naar smaak
Cajun garnalen
500gramgarnalenontdooid uit de vriezer of vers
1eetlepelolijfolie
1eetlepelsojasaus
1eetlepelsesamolie
1,5eetlepelcajunkruiden
1limoensap nodig
1teentjeknoflookgeraspt
zout en zwarte peper naar smaak
2stukspaprikagrof gesneden
Maïskolven
4maïskolven
50gramroomboter
1limoenrasp nodig
1,5eetlepelcajunkruiden
1,5theelepelgrof zeezout
Zo maak je het (bereidingswijze)
Tomahawk steaks bereiden:
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Leg de tomahawk steak op een groot stuk aluminiumfolie en wrijf hem in met 2/3 van de marinade. Bewaar de rest voor later.
Vouw de folie goed dicht en laat de steak minimaal 3 uur (liefst een hele dag) marineren in de koelkast. Haal het vlees 30 minuten voor bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Verwarm de BBQ tot minimaal 200 graden. Grill de tomahawk eerst direct boven het vuur, 3 minuten per kant, tot ze mooie grill strepen hebben. Verplaats de steak naar indirecte hitte en gaar nog 20 tot 25 minuten verder tot de kerntemperatuur 54-56 graden (voor medium: 57-60 graden).Bestrijk de steak halverwege de indirecte bereiding nog een keer met de rest van de marinade.
Laat het vlees na het grillen minimaal 5 minuten rusten onder losjes aluminiumfolie. Snijd in mooie plakken en breng op smaak met extra peper en grof zeezout.
Cajun garnalen bereiden:
Meng alle ingrediënten voor de marinade met de garnalen. Roerbak de garnalen en de paprika op de BBQ in een pan (bijvoorbeeld de HexClad BBQ Grill Pan) in ongeveer 5 minuten tot ze gaar en mooi gekleurd zijn. (ook op 200 graden)
Mais met cajunkruidenboter bereiden:
Meng in een schaaltje de roomboter met limoenrasp, cajunkruiden en zeezout. Smeer een beetje over de maïskolven. Leg de maiskolven op het rooster of in een pan op de BBQ bij 200 graden. Draai regelmatig en bestrijk tussendoor met rest van de kruidenboter. Na 10-20 minuten zijn ze klaar.
Serveer de steak, garnalen en mais samen met een frisse salsa, zoals onze pittige mango salsa. Zo zet je een spectaculaire zomerse BBQ-maaltijd op tafel!
Tip van Jan Willem: Let goed op! de exacte tijd kan per BBQ verschillen.