Wat kan je ons gelukkig maken met pizza. Het allerliefst eten wij 1x in de week pizza maar ik moet ook een beetje om de lijn denken, dus doen we dit maar niet. Ik maak eigenlijk 99% van de tijd zelf pizza’s. Zelf pizza maken is namelijk super simpel en (vaak) veel lekkerder dan kant en klare pizza’s. EΓ©n van de meest favoriete toppings bij ons thuis is een pizza met tonijn en gekarameliseerde uien. Het is misschien iets meer werk maar dit proef je er zeker vanaf. Ik gebruik zelf het liefst verse tijm, wil je sneller te werk gaan dan kan je dit eventueel vervangen voor gedroogde tijm.
Recept pizza met tonijn en gekarameliseerde uien
IngrediΓ«nten
- 8-10 takjes verse tijm eventueel vervangen voor 1 el gedroogde tijm
- 3 zoete uien in halve ringen gesneden
- 1 theelepel sambal badjak
- 1 flinke theelepel honing
- 1 bol mozzarella of kleine bolletjes
- 2 blikjes tonijn
- 75 gram geraspte kaas
- zout en peper
- 2 pizzabodems met tomatensaus kant en klaar of zelfgemaakt
- olie
Instructies
- Verwarm de oven voor op minimaal 225 graden. Als je verse tijm gebruikt, snijd deze dan eerst zeer fijn (zonder de dikke steeltjes).
- Verwarm een flinke scheut olie in een hapjespan en bak de uien op hoog vuur met een snuf peper en zout voor ongeveer 2-3 minuten. Voeg de sambal en de honing toe en bak dit kort mee. Zet het vuur laag en voeg de tijm toe. Laat de uien ongeveer 10 minuten zachtjes karameliseren. (vergeet niet tussentijds de uien om te scheppen)
- Bestrooi de pizzabodems met geraspte kaas. Verdeel de tonijn en de uien over de pizza’s. Leg er de gescheurde mozzarella (of bolletjes) overheen en bestrooi met wat extra peper. Bak de pizza’s in de oven gaar. De tijd verschilt per oven en of je kant en klare of zelfgemaakte pizzabodems gebruikt. (dit staat aangegeven op de verpakking)
Recept pizzabodem
Pizzadeeg zelf maken basisrecept
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediΓ«nten
- 400 gram bloem
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 eetlepel suiker
- 250 milliliter water Lauwwarm, zeker niet te warm anders gaat de gist dood.
- 1 theelepel zeezout
- semolina is een soort Italiaans griesmeel....vind je bij de pasta's.
Instructies
- Meng de bloem met het zout.
- Meng het lauwwarme water met de suiker en gist. Laat dit even een paar minuten staan. (5 tot 10 min)
- Maak een kuiltje op een werkblad of in een mengkom en giet het gistmengsel erin. Kneed het deeg minimaal 5 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (kan ook met een keukenmachine)
- Vet een mengkom in met een beetje olie en leg hier het pizzadeeg in. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen.
- Als het deeg verdubbeld is na die tijd, verdeel het deeg dan in 2 bollen. Kneed het deeg goed door en "bol" deze bollen op. Vouw het deeg in beide handen naar onder zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol.Β Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met bloem....anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven zo heet mogelijk voor.....minimaal 220 graden.
- Bestrooi je werkblad nu met semoline (of gewoon bloem) en kneed/rol het deeg tot een pizzabodem.
- Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ....is eigenlijk het lekkerst!
- TIP 1: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voor verwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.TIP 2: ik rol tegenwoordig mijn bodems uit op bakpapier (die ik dus bestrooi met semolina) en dan leg ik ze op de pizzasteen (in de oven of bbq) voor een paar minuten. Wanneer de bodem een beetje krokant is, schuif ik het bakpapier eronder vandaan en bak ik de pizza nog een paar minuten. Zo weet ik zeker dat mijn bodem mooi krokant wordt en de pizza niet dubbelslaat met het op de steen leggen van de pizza.TIP 3: voor zelfgemaakte pizzabodems is een pizza schep geen overbodige luxe.
ZELF JE TOMATENSAUS MAKEN
Ik maak nooit op dezelfde manier mijn tomatensaus, het is maar net waar ik zin in heb welke toppings ik ga gebruiken op mijn pizza’s. Voor deze pizza heb ik de volgende tomatensaus gemaakt:
1 klein blikje tomatenpuree
snuf peper en zout
1 tl paprikapoeder
1 tl suiker
1 tl sambal badjak
1/2 tl kerriepoeder
1/2 tl knoflookpoeder
Doe het blikje tomatenpuree in een pan en voeg alle overige ingrediΓ«nten toe. Verwarm dit kort op het vuur en voeg naar eigen inzicht water toe. Roer alles goed door tot je de gewenste dikte saus hebt. Deze tomatensaus voor op je pizza is dus in 2 minuten klaar.