Zin in een salade die alles heeft? Knapperig, fris, pittig én een tikkeltje zoet? Deze salade met krokante kip en hot honey dressing is echt een gerecht waar je iedereen blij mee maakt. Perfect als makkelijke maaltijd, lichte lunch of als bijgerecht bij een zomerse bbq.

Waarom deze salade met krokante kip zo lekker is
De basis van de salade is lekker simpel, maar juist door de combinatie van verschillende smaken en structuren wordt hij echt ontzettend lekker. De krokante kip zorgt voor een hartige bite, terwijl de hot honey dressing alles samenbrengt met een pittige zoetheid. 🍯 De dressing maak je trouwens super snel zelf met honing, een beetje chilivlokken, zeezout, paprikapoeder en citroensap.


Ben je dol op makkelijke salades? Bekijk dan zeker ook onze andere salade recepten voor nog meer inspiratie.
Tip: geef je salade een frisse twist
In mijn versie voeg ik dit keer stukjes groene appel toe voor een frisse, knapperige twist. Dat geeft echt een heerlijke tegenhanger aan de zoet-pittige dressing. Maar je kunt natuurlijk ook makkelijk variëren. Probeer bijvoorbeeld eens stukjes watermeloen, druiven of blauwe bessen toe te voegen voor een extra zomerse twist. Vooral op warme dagen is dat echt ontzettend lekker! 🤩
Ben jij ook dol op salades met appel? Probeer dan ook een keertje onze venkelsalade met appel, een heerlijk fris bijgerecht!
Recept salade met krokante kip en hot honey dressing

Salade met krokante kip en hot honey dressing
Wat heb je nodig (ingrediënten)
Krokante kip
- 2 stuks kipfilet platgeslagen tussen huishoudfolie
- 150 milliliter melk
- 2 eetlepels citroensap
- 50 gram panko
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- olijfolie
Salade
- 75 gram rucola
- 1/3 komkommer in blokjes gesneden, zonder zaadlijst
- 1 avocado in blokjes gesneden
- 250 gram cherrytomaten gehalveerd
- 200 gram radijs gehalveerd of in partjes gesneden
- 1 appel in blokjes gesneden
- 8 blaadjes verse munt fijngehakt
- 7 gram verse dille fijngehakt
- 100 gram feta optioneel
- handje pomoenpitten
- handje zonnebloempitten
- olijfolie
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
Hot honey dressing
- 75 gram honing
- 1 theelepel chilivlokken ik gebruik een flinke theelepel
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel citroensap of appelciderazijn
- flinke snuf grof zeezout
Zo maak je het (bereidingswijze)
Maken van de krokante kip
- Meng de melk met de citroensap, zout en peper in een mengkom. Leg de kipfilets hierin en laat minimaal 15 minuten marineren. Hoe langer hoe malser de kip zal worden.
- Meng in een diep bord de bloem, panko, paprikapoeder en knoflookpoeder. Haal de kip uit de marinade en haal goed door het bloemmengsel. Druk stevig aan zodat alles goed bedekt is.
- Verhit een laagje olie in een pan en bak de kip aan beide kanten krokant en gaar in ongeveer 5-6 minuten per kant. Snijd de kip in reepjes.
Maken ondertussen de salade
- Meng alle ingrediënten voor de salade in een grote schaal.
Hot Honey dressing
- Verwarm de honing met de chilivlokken, citroensap, zout en paprikapoeder in een steelpannetje. Niet laten koken, alleen goed warm worden.
Serveer de salade
- Verdeel de kip over de salade en drizzle er de hot honey overheen. Bestrooi met verkruimelde feta, en de pompoen en/of zonnebloempitten. Eet smakelijk!
Notities
Mag jij wel ei gebruiken? Dan kun je de kipfilets eerst nog even door geklutst ei halen voordat je ze door de panko haalt. Zo blijft de korst nóg beter zitten.
Veelgestelde vragen over de salade met krokante kip
Ja, je kunt de meeste onderdelen van de salade tevoren klaarmaken. Bewaar de dressing apart en voeg de krokante kip pas vlak voor het serveren toe zodat alles lekker knapperig blijft.
Laat de kip weg of vervang deze door krokante tofu of vegetarische kipstukjes. De salade blijft net zo lekker dankzij de hot honey dressing en het frisse fruit.
Een frisse yoghurtdressing of een simpele citroen-olijfoliedressing past ook heel goed als je een mildere smaak wilt dan hot honey.
Voor deze salade gebruik ik kipfilet. Door de kipfilets plat te slaan, worden ze lekker mals en krokant en heb je minder vlees nodig voor vier personen. Kipfilet is iets steviger dan kippendijfilet en past perfect bij de frisse, knapperige structuur van de salade.
Ook als vegetarische salade lekker
Eet je liever een vegetarische salade? Dankzij de smaakvolle dressing en het frisse fruit smaakt deze salade gelukkig ook zonder kip heerlijk. Wil je meer inspiratie voor vegetarische salades? Probeer dan ook eens onze krokante aardappelsalade of de salade caprese met geroosterde tomaat.

Of je deze salade nu serveert als hoofdgerecht, bij een barbecue of gewoon als lunch, deze salade is echt een gerecht dat je vaker gaat maken. Makkelijk, snel en bomvol smaak! Hopelijk ga jij er net zo van smullen als wij thuis doen. 😋