Koken met de EcoStoof review. Energiebesparend koken is natuurlijk echt een uitkomst. Hoe werkt de EcoStoof en wat kan je erin maken?
Wij hebben de EcoStoof mogen testen én…..wij mogen ook een EcoStoof weggeven. Hoe tof is dat! Onderaan dit artikel lees je alles over de win-actie. Tevens mogen wij een kortingscode weggeven zodat jijzelf rustig op de site van EcoStoof kunt kijken.
Mocht je tot aankoop overgaan, dan kan je de kortingscode kook10 gebruiken voor 10% korting. Deze korting is geldig tot en met 31 augustus 2024.
Wat is een EcoStoof
Wanneer je iets ouder van leeftijd bent, dan ken je misschien de hooikist nog wel. Voor wie niet weet wat een hooikist is, dit is een houten kist gevuld met hooi waar een pan met eten in gezet wordt. Vroeger liet men op deze manier hun eten garen zonder dat de pan de hele tijd op het vuur moest staan.
Het hooi had namelijk een isolerende werking en daardoor gaarde je eten zonder omkijken naar het eten. Zo kon je in de tussentijd iets anders doen. Tot ongeveer 1950 werden de hooikisten volop gebruikt.
De EcoStoof is eigenlijk een ouderwetse hooikist maar dan in een modern (en mooi) jasje gestoken. Dus ook jij hoeft niet meer de hele tijd bij je eten te blijven. Kan jij mooi even boodschappen halen, wasjes draaien, stofzuigen of ehm….gewoon even een boekje lezen met een bakkie koffie en iets lekkers erbij!
Hoe werkt de EcoStoof
Eerst breng je op je fornuis de ingrediënten die je voor je gerecht nodig hebt aan de kook. Dit laat je een paar minuutjes koken zodat je pan en inhoud goed heet is. Vervolgens zet je de pan in de EcoStoof, trek je het koord goed aan en tadaaaa…klaar is kees! Afhankelijk van je gerecht heb je nu een half uurtje tot een paar uur de tijd om iets anders te gaan doen.
Doordat je pan dus niet meer de hele tijd op het fornuis hoeft te staan bespaar je aanzienlijk in je energie kosten.
Je moet de EcoStoof eigenlijk als een soort dikke winterjas zien. De jas (EcoStoof) laat het gerecht op lagere temperatuur geleidelijk garen. (tussen de 70 en 100 graden). Stoofvlees wordt gaar in zo’n 3 a 4 uur. Groenten garen over het algemeen in minder dan een uur. Je groenten blijft gelukkig ook hun bite behouden en het wordt dus geen slappe hap.
Je kunt in de Ecostoof heel goed stoofschotels, curry’s, soepen maar ook vis en rijst bereiden. Wanneer je eventueel een EcoStoof zou willen aanschaffen zou ik wel adviseren om het kookboek erbij aan te schaffen.
Behalve dat er heerlijke recepten in staan, krijg je ook heel veel uitleg over de tijden voor bepaalde ingrediënten. Zo kan je dus daarna zelf volop gaan experimenteren met gerechten.
Welke pan kan je gebruiken
Je hoeft geen speciale stoofpan aan te schaffen. Je kunt gewoon je eigen pannen gelukkig gebruiken. De EcoStoof is geschikt voor alle pannen met een diameter tussen de 18 en 26 centimeter.
Wel aan te raden is om een gietijzeren pan te gebruiken. Gietijzer heeft namelijk een grotere warmtecapaciteit dan gewone pannen. Nu adviseer is sowieso wanneer je een stoofgerecht wilt maken, dat je een gietijzeren pan gebruikt.
Win-actie
Jeej! Ben jij ook enthousiast geworden over energie zuining koken in de EcoStoof? Jij kunt binnenkort ook aan de slag gaan in de keuken. Wij mogen namelijk een handige EcoStoof verloten.
Wat moet je hiervoor doen? Vertel ons voor wie jij graag zou willen koken op onze social media kanalen onder de post van de EcoStoof. Dit kan op onze Facebookpagina of Instagrampagina.
-Uiteraard zouden wij het leuk vinden als je ons en EcoStoof zou willen gaan volgen 🙂 Dit is echter geen verplichting.
Recept Thaise kip uit de EcoStoof
Thaise kip met zelfgemaakte currypasta
Equipment
- 1 stoofpan
Ingrediënten
- 500 gram kippendijfilet in blokjes gesneden
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 400 milliliter kokosmelk
- 1 eetlepel maizena flinke eetlepel
- 1 eetlepel koud water
ZELFGEMAAKTE CURRYPASTA
- 2 uien grof gesnipperd
- 3 centimeter gember geschild en in plakjes gesneden
- 2 teentjes knoflook grof gesneden
- 2 rode pepers grof gesneden (zaad en zaadlijsten verwijderd)
- 1 limoen sap en rasp nodig
- 2 eetlepels vissaus
- 1 theelepel citroengraspoeder ook wel sereh genoemd
- 1 theelepel kardemonpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
EXTRA'S OPTIONEEL
- 2 stengels bosui fijngesneden voor garnering
- 1/3 rode peper fijngehakt voor garnering
Instructies
- Pureer alle ingrediënten van de currypasta in een blender of keukenmachine.
- Verhit een scheut olie aan in de stoofpan en bak de kipblokjes snel aan.
- Voeg de currypasta en kokosmelk toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Meng 1 el maïzena met 1 el koud water en roer dit door de saus.
VERDER GAAN MET DE ECO STOOF GEBRUIK
- Zet de pan voor 45 minuten in de EcoStoof.
VERDER GAAN OP HET FORNUIS
- Laat de Thaise kip stoof voor 30 minuten zachtjes pruttelen met de deksel een klein stukje open. Wil je een dikkere saus? Haal dan de deksel na 15 minuten helemaal van de pan af.
SERVEREN
- Kook ondertussen de rijst/noedels/roerbakgroenten/sperziebonen. Maak ondertussen ook de komkommer in zuur klaar.
- Serveer de Thaise kip met rijs, noedels, groenten naar keuze en bestrooi met zwarte sesamzaadjes, rode peper en bosui.
Wij hebben echt gesmuld van de Thaise kip met zelfgemaakte currypasta in kokosmelk. Wij aten de Thaise kip met rijst en komkommer in zuur.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.
– Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking met EcoStoof. Lees onze disclaimer voor meer informatie over samenwerking op Familie over de Kook.