Kinderen meer water laten drinken

Kinderen meer water laten drinken

Kinderen meer water laten drinken. Een kind meer water laten drinken is echt de beste keuze voor je kind. Ik zal eerst (figuurlijk) met de billen bloot gaan. Onze kinderen hadden vroeger allebei echt een ontzettend slecht gebit. Ik kan mij nog goed een moment bij de tandarts herinneren. Dat bezoek was allesbehalve een pretje. Ik heb mij nog nooit zo ontzettend geschaamd. Als er een luikje in de grond zat waar ik in kon zakken, dan had ik dit absoluut gedaan. Zowel Beaudine als Amaranthe hadden 4 gaatjes! Je leest het inderdaad goed…4 gaatjes! Dat is toch verschrikkelijk!

Hoe laat je kinderen meer water drinken

Meer water drinken

Mijn eerste vraag was dan ook aan de tandarts “hoe is dit mogelijk?” De eerste vraag die ik terug kreeg van onze tandarts was “hoeveel limonade, pakjes drinken of frisdrank krijgen zij per dag?” Hierop kon ik gelukkig beantwoorden dat dit bijna niet gebeurt, althans dat was mijn idee.

Eenmaal thuisgekomen ga je nadenken en moest ik toch wel toegeven dat ze misschien redelijk vaak limonade of pakjes dronken. Als de kinderen moesten overblijven (1 à 2 x in de week) dan kregen ze een pakje taxi mee. Zonder suiker, maar toch. ‘S middags uit school kregen ze een glas (of meer) limonade met wat lekkers en in het weekend dronken ze soms alleen maar limonade of nog erger een glas cola of sinas. Nu ging ik het drinkgedrag in het weekend voor de kinderen vergoelijken omdat ze doordeweeks als “pauzehap” het meeste van de tijd water mee naar school kregen.

Pakjes drinken en limonade

Veel mensen denken dat als ze een limonadesiroop of pakjes drinken geven zonder suiker, dat dit dan wel goed is voor het kind. Dit is absoluut niet juist! Deze dranken zijn vaak gezoet met andere zoetstoffen zoals agavesiroop en dit is net zo slecht voor het gebit als normale suiker. Wat ook belangrijk is om te beseffen, is dat fruitsuikers ook niet goed zijn en dat ook deze suikers tot een minimum beperkt moet worden. Dus appelsap of sinaasappelsap moet ook zeker niet te vaak gedronken worden.

Onze tandarts heeft tevens uitgelegd dat het ook om de hoeveelheid eet en drink momenten per dag gaat. Een kind mag dus echt wel een glas limonade en een snoepje maar dan het liefst tegelijkertijd en niet eerst een glas limonade en een uur later dat snoepje. 

hoeveel liter water moeten kinderen drinken

Een kind vanaf 4 jaar heeft ongeveer al 1,3 liter vocht per dag nodig en het beste wat je je kind kan geven is dus water. Nu zijn de meeste kinderen het niet gewend om water te drinken. Gelukkig gaat dat tegenwoordig wel beter als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld 5 jaar geleden. Maak er dus een feestje van voor je kind.

Klik op de foto om naar het artikel te gaan over water met fruit: 5x fruitwaters met citrus.

kinderen meer water laten drinken

Bij Amaranthe op basisschool mogen de kinderen alleen nog maar water drinken. Heel veel ouders waren daar in het begin erg boos over. Wij waren echter super blij. Dit betekende dat de kinderen wel water moeten drinken. Om het voor de kinderen een beetje aantrekkelijker te maken om water te gaan drinken, zijn we gezonde ingrediënten gaan toevoegen aan het water die meteen een lekker smaakje geven. Denk hierbij aan komkommer, citroen, munt, sinaasappel, appel, frambozen. Eigenlijk kan je allerlei groenten of fruit aan het water toevoegen….. wat je kind maar lekker vindt. Laat vooral de kinderen hierbij helpen. Doordat ze mogen helpen zijn ze trots op zichzelf en vinden ze het helemaal leuk om water te drinken. De kinderen eten vanzelf ook meer groente of fruit omdat ze het op willen eten wat in het water zit. Je hebt dus 2 vliegen in 1 klap! Of eigenlijk 3! Sinds onze kinderen meer water drinken hebben ze echt bijna geen gaatjes meer gehad.

Drinken onze kinderen dan nooit meer limonade of prik? Natuurlijk drinken ze dit nog wel. Echter niet meer meerdere keren per dag. Daarbij gebruik ik iets minder siroop en vul ik de limonade aan met verse ingrediënten. Prik mogen ze ook nog wel drinken maar ook dit met mate.

Deze Groene thee Citrus limonade is bijvoorbeeld heerlijk met verse gember, citroen en limoen.

Deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor kinderen maar ook voor ons volwassenen. Zeker in de zomer is het belangrijk om veel water te drinken en laten we eerlijk wezen…..na een paar glazen “gewoon” water, komt het toch je neusgaten uit. Ga dus lekker experimenteren met verschillende soorten fruit en groente in je water.

water drinken kinderen