karamel panna cotta met pecannoten

karamel panna cotta met pecannoten

Karamel panna cotta met pecannoten. Dit heerlijke dessert is super simpel te maken én lactosevrij. De salted caramel maakt het helemaal af.

karamel panna cotta met pecannoten

Een simpel maar o zo lekker dessert

Heb je een etentje gepland en wil je indruk maken met een spectaculair dessert? Dan is deze karamel panna cotta perfect! Het ziet er indrukwekkend uit maar is echt mega simpel om te maken. Lekker eten hoeft namelijk niet moeilijk en stressvol te zijn. Panna cotta is een ideaal dessert voor wanneer je niet te veel tijd wilt besteden op de dag zelf. Het dessert moet namelijk minimaal 6 uur opstijven in de koelkast. Je kunt het dus eventueel prima een dag van tevoren maken. Ook de karamelsaus en de crunchy pecannoten kun je alvast voorbereiden, zodat je alleen nog hoeft te garneren wanneer het tijd is om te gaan smullen 😋

Een heerlijke balans van zoet en zout

Karamel en een vleugje zout zijn een gouden combinatie. De salted caramel geeft de panna cotta extra veel smaak. Je kunt de karamelsaus zelf maken (dat is echt makkelijker dan het klinkt!) of je koopt kant-en-klare karamelsaus in de winkel en voegt alleen nog een snuf zout toe. Beide opties zorgen voor een heerlijk resultaat. Wanneer je kant en klaar koopt kan het wel zijn dat je dessert niet helemaal meer lactosevrij is.

Ben jij net zoals ik dol op panna cotta? Probeer dan ook een keertje de volgende recepten uit: panna cotta met sinaasappel, lactosevrije panna cotta met frambozen of maak eens de panna cotta met kokosmelk en aardbeien klaar.

Recept karamel panna cotta met pecannoten

karamel panna cotte met pecannoten

Karamel panna cotta met pecannoten

Serveer de karamel panna cotta in mooie glaasjes en geniet van een heerlijk dessert waar iedereen blij van wordt!
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: dessert, Nagerecht, toetje
Keuken: Italiaans, Nederlands
Trefwoord: karamel, karamelsaus, lactose vrije panna cotta, lactosevrij, panna cotta, salted caramel
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 6 uur 20 minuten
Porties: 4 personen

Equipment

  • 4 mooie glaasjes

Ingrediënten

PANNA COTTA

  • 350 mililiter Alpro Barista plantaardige caramel melk
  • 125 mililiter kokosmelk
  • 3,5 blaadjes gelatine
  • 40 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 theelepels basterdsuiker

EXTRA'S

  • 50 gram pecannoten fijngehakt

SALTED CARAMEL

  • 100 gram suiker
  • 75 mililiter Alpro Barista plantaardige caramel melk op kamertemperatuur
  • 30 mililiter water
  • 30 gram plantaardige roomboter op kamertemperatuur
  • flinke snuf grove zeezout vlokken

Instructies

PANNA COTTA

  • Week de blaadjes gelatine in een schaaltje met koud water voor ongeveer 10 minuten.
  • Verwarm in een steelpannetje de caramel melk, kokosmelk, suiker en vanille aroma. Breng het mengsel tegen de kook aan en haal dan van het vuur.
  • Knijp de blaadjes gelatine uit en spatel dit door het panna cotta mengsel. Vul 4 glaasjes met het panna cotta mengsel en laat minimaal 6 uur opstijven in de koelkast. 
  • Maak wanneer de panna cotta in de koelkast staat de salted caramelsaus.

SALTED CARAMELSAUS

  • Doe de suiker met het water in een kookpan met een hoge rand en zet de pan op middelhoog vuur. (geen koekenpan) Breng het suikermengsel langzaam aan de kook, tot de suiker een mooie goudkleur begint te krijgen. Blijf tot die tijd van de pan af! 
  • Als de suiker een mooie goudkleur heeft, dan ga je met een garde roeren. Voeg de caramel melk toe. Schrik niet, dit gaat flink borrelen en het komt omhoog…blijf echter roeren. Roer nog even 1 minuutje door.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg dan de roomboter toe met een flinke snuf zeezout en roer dit door de karamelsaus. Schenk je karamelsaus in een klein potje of schaaltje.
  • Wanneer de panna cotta genoeg heeft opgestijfd maak het toetje dan af. 
  • Verdeel over de panna cotta een laagje salted caramelsaus en verdeel over de saus wat fijngehakte pecannoten. Eet smakelijk 😋
  • TIP: wanneer de salted caramelsaus afkoelt kan het dikker worden. Zet het schaaltje voor 10-15 seconden in de magnetron om de saus weer vloeibaar te maken. (je hebt voor het recept overigens niet alle salted caramelsaus nodig)
    De caramelsaus is ook erg lekker om lange vingers in te dippen, over pancakes of drizzle de saus over een bolletje ijs.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

karamel panna cotta met pecannoten

karamel panna cotta met pecannoten