Een plaattaart is zo super simpel om te maken en is altijd lekker. Deze Italiaanse plaattaart met groenten en ei eten wij graag in het weekend. Vrijdagavond is bij ons altijd chaos. Beaudine moet om 18.30 op toneelles zijn en Jan Willem moet om 19.00 uur weer de Barbershop openen. Een makkelijke maaltijd is dan ideaal. Het enige lastige aan dit recept kan zijn om de eieren op de plaattaart te krijgen. Ik heb namelijk regelmatig dat de rauwe eieren naar de zijkant verschuiven als ik de bakplaat terug wil zetten in de oven. In plaats van een tomatensaus gebruik ik vaak bij deze plaattaart een crème fraîche die ik op smaak breng. Voel je vrij om eventueel gewoon een tomatensaus te gebruiken.
recept Italiaanse plaattaart
Italiaanse plaattaart met groenten en ei
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 1/2 courgette in dunne plakjes gesneden
- 125 gram champignons in plakjes gesneden
- 125 gram cherry tomaten gehalveerd
- 1 rode ui in halve ringen gesneden
- 1 paprika in reepjes gesneden
- 125 gram crème fraîche
- flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
- snuf chilipoeder
- flinke snuf knoflookpoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 100 gram extra belegen kaas geraspt
- 4 eieren
- 75 gram plakjes salami
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden inclusief bakplaat. Leg de rol bladerdeeg op een bakpapier. Vouw de randen van het bladerdeeg ietsjes naar binnen.
- Meng de crème fraîche met een snuf peper, zout, knoflookpoeder, 1/2 tl oregano en chilipoeder. (voeg net zoveel toe totdat jij het lekker vindt smaken). Smeer de crème fraîche over het bladerdeeg. Bestrooi met de helft van de geraspte kaas.
- Leg de plakjes courgette, champignons, paprika, ui, tomaat en salami op de plaattaart. Bestrooi met een snuf peper. Leg de plaattaart op de hete bakplaat en zet voor 15 minuten in de oven. Haal na 15 minuten de plaattaart uit de oven.
- Breek voorzichtig de eieren op de plaattaart, bestrooi met de overgebleven kaas, een 1/2 tl oregano en eventueel een beetje chilivlokken. Bak de plaattaart in 15 minuten goudbruin.
- Serveer de plaattaart met een frisse salade of bij een kom soep.
Een plaattaart hoeft niet per se hartig zijn. Ook erg lekker is namelijk om een zoete variant te maken. Probeer eens mijn plaattaart met appel, peer, amandelspijs en Licor 43. Die is echt zooooo lekker. Misschien een goed idee om als toetje te maken 😉
TIP: ik gebruik een rol bladerdeeg omdat dit makkelijker is. Lekkerder is echter om die vierkante plakjes roomboter aan elkaar te drukken. Roomboter bladerdeeg is namelijk een stuk smaakvoller en luchtiger. Het kost je alleen wel iets meer werk.
Op de foto kan je goed zien dat mijn eieren niet mooi verspreid liggen over de plaattaart. Gelukkig is de smaak er zeker niet minder om.
Ook erg lekker is om een frisse simpele salade bij dit gerecht te serveren. Mijn salade met tomaat en fetakaas past er heel goed bij.