Hoe viert Nederland Kerst dit jaar? Wij hebben weer een nieuwe column mogen schrijven voor het magazine Lekker Doen van Dirk. Lees hieronder onze column 🙂
Hoe viert Nederland Kerst dit jaar
Ik kan natuurlijk niet precies weten hoe iedereen in Nederland dit jaar Kerst viert. Hopelijk viert iedereen wel op een gezellige én lekkere manier Kerst. Onze Kerst zal dit jaar eerlijk gezegd een beetje chaotisch verlopen. Wij zitten dan namelijk in het einde van onze verbouwing thuis. Ons huis ligt dan nog behoorlijk overhoop en het zal veel klussen zijn. Gelukkig hebben wij ook een ontzettend leuk vooruitzicht. (naast dat ons huis natuurlijk heel mooi gaat worden)
Mijn broertje komt dan namelijk met zijn vrouw en kinderen voor een paar weken naar Nederland. Hij woont sinds een anderhalf jaar met zijn gezin in Singapore. We missen hun natuurlijk ontzettend dus hoe fijn is het om dan weer samen te kunnen zijn met Kerst.
Qua eten houden wij het lekker simpel! Al doen wij dat eigenlijk altijd. Je wilt met Kerst toch geen stress hebben! Geen mega culinaire hoogstandjes dus voor ons maar “gewoon” lekker eten. Het zal hoogstwaarschijnlijk een avond gourmetten worden….net zoals heeeeeeel veeeeeeel Nederlanders en de andere avond gaan wij voor allemaal hapjes.
Als toetje maken wij iets mega simpels maar mega lekker!! Namelijk Viennetta ijs met zelfgemaakte salted caramel en fijngehakte gesuikerde pinda’s. Dit toetje…of sjieker gezegd….dessert hebben wij pasgeleden ook mogen maken op een Kerst event van Dirk. Ieder jaar worden bij Dirk flessenbonnen gespaard en gedoneerd aan verschillende Goede Doelen. Speciaal voor de Goede Doelen werd er als bedankje een event georganiseerd helemaal in Kerstsfeer en wij mochten daar het voorgerecht en nagerecht maken én serveren. Wat een toffe avond was dat! Iedereen heeft mega gesmuld en wij kregen gelukkig veel complimentjes.
Deze foto’s zijn gemaakt door Johannes Dalhuijsen voor het magazine Lekker Doen.
Jij kan thuis ook gaan genieten van dat heerlijke en mega simpele toetje wat wij gemaakt hebben. Het recept staat hieronder.
Viennetta ijs met saltede caramel en suiker pinda’s
Viennetta met salted caramel en suiker pinda’s
Ingrediënten
- 1 pak Viennetta
- salted caramel zelf gemaakt of kant en klaar
- flinke hand suiker pinda's gehakt
SALTED CARAMEL
- 200 gram suiker
- 125 milliliter slagroom op kamertemperatuur
- 75 milliliter water
- 75 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- flinke snuf zeezout
Instructies
- OPTIE 1: Snijd de Viennetta in 8 plakjes en leg dit op kleine bordjes. Drizzle er de salted caramel overheen en bestrooi met de gehakte suiker pinda's.
- OPTIE 2: leg de Viennetta op een mooi langwerpig bord of plank. Drizzle er de salted caramel overheen en bestrooi met de gehakte suiker pinda's. Snijd dan aan tafel de Viennetta aan voor het WOW effect 🙂 Serveer er eventueel een schaaltje extra salted caramel bij.
ZELF SALTED CARAMEL MAKEN
- Doe de suiker met het water in een kookpan met een hoge rand en zet de pan op middelhoog vuur. (geen koekenpan) Breng het suikermengsel langzaam aan de kook, tot de suiker een mooie goudkleur begint te krijgen.
- Blijf tot die tijd van de pan af! Als de suiker een mooie goudkleur heeft, dan ga je met een garde roeren. Voeg de slagroom toe. Schrik niet dit gaat flink borrelen en het komt omhoog…blijf echter roeren
- Roer nog even 1-2 minuten door tot de karamelsaus dikker begint te worden.
- Haal de pan van het vuur en laat de saus 2-3 minuten iets afkoelen. Voeg dan de blokjes roomboter toe met een flinke snuf zeezout en roer dit door de karamelsaus.Schenk je karamelsaus in een klein potje en zet je pan meteen onder met heet water en een druppeltje afwasmiddel.
- TIP: wil je nóg sneller klaar zijn? Koop dan kant-en-klare karamelsaus en breng dit op smaak met grof zeezout.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.