Hoe kook je pasta. Met onze tips kan het gelukkig niet meer verkeerd gaan. Dus vergeet taaie of plakkerige pasta en geniet van lekker eten.
Een bord pasta is een favoriet bij veel gezinnen en bij ons thuis is dit niet anders. Het lijkt heel simpel om te maken. Toch kan het gebeuren dat je pasta te zacht, te plakkerig of juist te hard wordt.
Hoe kook je pasta?
Met de juiste stappen kook je voortaan de perfecte pasta en kan je genieten van een heerlijke avondmaaltijd. Hier zijn handige tips die iedereen kan volgen, zelfs al je net leert koken zoals onze oudste dochter Beaudine. Uiteraard sluit ik dit artikel af met een paar heerlijke pasta recepten 😋
Gebruik genoeg water en zout
Pasta heeft ruimte nodig om te koken, dit voorkomt namelijk dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Gebruik een grote pan en vul deze met ruim water. Voor elke 100 gram pasta neem je ongeveer 1 liter water. Voeg zout toe aan het kokende water voordat de pasta erin gaat. Dit geeft de pasta meer smaak. Per liter water gebruik je ongeveer 10 gram zout. (dit is ongeveer een theelepel). Dus als je 400 gram pasta wilt koken, dan heb je 4 liter water nodig met 40 gram zout. (ongeveer 4 theelepels) Maak je overigens geen zorgen, de pasta neemt niet al het zout op. Zelf gebruik ik vaak in plaats van zout graag een groentebouillonblokje.
Beaudine en Amaranthe zijn allebei echt dol pasta. Vinden wij totaal niet erg want Jan Willem en ikzelf eten ook echt heel erg graag een pasta avondmaaltijd.
Goed roeren en kooktijd in de gaten houden
Wanneer je de pasta toevoegt aan het kokende water, roer dan meteen goed door. Dit helpt namelijk om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft kleven. Kijk ook altijd goed op de verpakking voor de aanbevolen kooktijd. Proef een minuut voordat de tijd om is om te zien of de pasta al dente is. Dit betekent dat de pasta nog een klein beetje stevig is. Verse pasta heeft een veel kortere kooktijd dan gedroogde pasta.
Kookwater bewaren en pasta serveren
Giet de pasta af maar houd eventueel een kopje van het kookwater apart. Dit water zit vol zetmeel en maakt je saus eventueel extra romig en smaakvol. Weggooien kan altijd nog! Doe de afgegoten pasta meteen in de pan met saus (of de saus bij de pasta) Dit zorgt ervoor dat de smaken goed worden opgenomen. Verse, warme pasta smaakt (bijna) altijd het lekkerst. Zet je pasta dus snel op tafel en geniet. Al moet ik bekennen dat ik het soms juist lekker vindt als de pasta de saus helemaal opneemt en je dus een iets drogere pasta eet. (sorry Italianen)
5 lekkere pasta recepten
Ben je net zoals ons ook dol op pasta? Probeer dan zeker een keertje de volgende recepten uit: pasta Carbonara, pasta pesto met kip, volkoren pasta met kip in tomatensaus, pasta pesto met geroosterde tomaten of probeer eens mijn persoonlijke favoriet namelijk spaghetti in tomatensaus met gehakt.
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook of Instagram. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken.