Eén van onze favoriete stamppot recepten is toch wel stamppot met rauwe andijvie. Ik zeg er bewust bij rauwe andijvie want gekookte andijvie vinden wij echt niet lekker. Vroeger dacht ik dat stamppot rauwe andijvie echt een winters gerecht was. Sowieso vond ik stamppotten echt iets voor in de winter. Tegenwoordig eten wij zomers veel stamppotten, wat dacht je bijvoorbeeld van een lekkere sla stamppot? De meeste mensen eten andijvie stamppot met uitgebakken spek en rookworst. Erg lekker, maar je maakt je stamppot nog veel lekkerder met deze kaas gehaktballen in bierjus.
Recept gehaktballen met kaas in bierjus
gehaktballen met kaas in bierjus
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 500 gram half om half gehakt
- 2 theelepels paprikapoeder
- 3 theelepels sambal badjak
- 1,5 theelepel kerriepoeder
- 2,5 theelepels Italiaanse kruiden
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 eigeel
- zwarte peper/zout
- 1 eetlepel bloem
- 50 gram belegen kaas in kleine blokjes gesneden
voor de bierjus
- 2 uien in halve ringen gesneden
- 1 flesje bier ik gebruik Warsteiner
- 1 eetlepel stroop flinke eetlepel
- 1 eetlepel bloem
- 1 groente bouillonblokje
- 50 gram roomboter
- olie
Instructies
- Meng het gehakt met 2 tl paprikapoeder, 1,5 tl kerriepoeder, 2,5 tl Italiaanse kruiden, 1 tl knoflookpoeder, 3 tl sambal, snufje zout, snufje peper en het eigeel. Voeg vervolgens de kaasblokjes toe en vorm er 4 gehaktballen van. Rol de gehaktballen door 1 eetlepel bloem.
- Verwarm in een grote koekenpan een flinke scheut olie en bak de uien met een snufje peper zout glazig. Voeg de bloem toe en bak dit even kort mee. Voeg vervolgens het flesje bier toe en laat dit eventjes uitschuimen. Verkruimel 1 groentebouillonblokje en voeg 1 flinke eetlepel stroop toe. Laat de jus/saus 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwarm in de tussentijd in een grote koekenpan een flinke scheut olie met 50 gram roomboter en bak de gehaktballen rondom goudbruin. Leg de gehaktballen in de bierjus en giet vooral het bakvocht van de gehaktballen erbij. Leg de deksel op de pan, zet de pan op een kleine pit en laat de gehaktballen minimaal 1,5 uur zachtjes stoven. Draai de gehaktballen regelmatig om of besprenkel de bovenkant met de jus.
Recept rauwe andijvie stamppot
Stamppot rauwe andijvie
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboekIngrediënten
- 1,5 kilo kruimige aardappels
- 150-200 milliliter lauwwarme melk voeg meer toe indien nodig
- 50 gram roomboter
- 250 gram rauwe andijvie
- 1 theelepel sambal badjak optioneel
- snuf zwarte peper
- snuf zeezout
- snuf nootmuskaat
Instructies
- Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes. Kook de aardappels gaar in grote pan met water en met een snufje zout. Giet de aardappels af en doe deze terug in de pan.
- Voeg de melk en roomboter toe en pureer de aardappels tot een smeuïge aardappelpuree. Voeg beetje bij beetje de andijvie toe en breng vervolgens op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg optioneel een theelepel sambal badjak toe.
Kaas gehaktballen in bierjus of biersaus
Deze gehaktballen met kaas in een super lekkere bierjus of biersaus, net hoe je het noemen wilt, zijn niet alleen lekker bij een stamppot. Ze zijn ook super lekker met een bord verse friet en Zaanse mayonaise. Of wat dacht je van een broodje bal met een flinke klodder mayo, klinkt heerlijk toch! Ik zal alleen niet zeggen dat het heel gezond is…..