Flatbread maken zonder gist – snel, makkelijk en zó lekker

Flatbread maken zonder gist – snel, makkelijk en zó lekker

Soms heb je van die dagen dat alles nét even anders loopt dan gepland. Geen brood in huis of geen zin/tijd om naar de winkel te gaan. Op zulke momenten grijp ik thuis heel vaak naar dit flatbread recept. Geen gist, geen rijstijd, geen oven! Gewoon lekker snel en makkelijk te maken. Ik maak ze met Griekse yoghurt en daardoor zijn ze heerlijk zacht én smeuïg. 🤩

Flatbread maken zonder gist met Griekse yoghurt – makkelijk recept uit de pan

We maken het hier thuis dan dus ook echt heel vaak. Bij een kom soep, bij kruidige curry’s, belegd met rauwkost en krokante kip, bij heerlijke dips of gewoon bij een bordje hummus en wat rauwkost. En stiekem ook gewoon als lunch op een luie zondag belegd als een pizza.🍕 (zie notities in het recept)

Wat is flatbread?

Flatbread is een plat brood dat je bakt in een droge pan. Denk aan naan of pita, maar dan nóg eenvoudiger! De structuur is zacht, een beetje chewy en licht knapperig aan de buitenkant. Echt zo lekker bij warme gerechten of dips. 😋

Amaranthe in de keuken met zelfgemaakt flatbread – samen bakken

Doordat dit recept zonder gist én met yoghurt is, hoef je het deeg niet te laten rijzen. Je mengt alle ingrediënten, rolt het brood uit en bakt het goudbruin in de pan, dat is het! Ideaal dus voor drukke dagen als je snel iets lekkers op tafel wil toveren. Als ik het kan maken, dan kan jij dit ook! Beloofd. 👍

Recept: flatbread zonder gist

Zelfgemaakt flatbread zonder gist gebakken in de pan, snel en makkelijk recept met Griekse yoghurt

Flatbread zonder gist met Griekse yoghurt

Snel flatbread maken zonder gist? Met dit makkelijke recept en een paar basisingrediënten zet je binnen mum van tijd vers, zacht "plat"brood op tafel.
Vind jij dit recept lekker?
Print Recept Pinterest Bewaar in jouw kookboek
Gang: avondeten, Bijgerecht, Lunch
Keuken: Europees
Trefwoord: flatbread maken, flatbread met yoghurt, flatbread zonder gist, platbrood recept
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Servings: 4 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten)

  • 300 gram patentbloem
  • 7 gram bakpoeder
  • 225 gram Griekse yoghurt
  • 10 gram zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Meng de bloem, zout en bakpoeder in een kom. Voeg de Griekse yoghurt en olijfolie toe. Kneed het tot een soepel deeg. Als het plakkerig is, voeg dan een beetje extra bloem toe.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten, zodat het makkelijker uit te rollen is.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze uit tot platte cirkels van ongeveer 3 mm dik. (of in kleinere stukken als je kleine flatbreads wilt maken)
  • Verhit een droge koekenpan of grillpan op middelhoog vuur. Bak elk flatbread 1-2 minuten per kant, tot er luchtbellen ontstaan en ze mooi goudbruin zijn.
  • Bestrijk direct met een beetje olijfolie of gesmolten boter en bestrooi met zeezout of kruiden naar smaak

Notities

HANDIGE TIPS:
Wil je een lactosevrije variant maken? Gebruik dan plantaardige yoghurt of lactosevrije yoghurt als vervanging van Griekse yoghurt. Werkt net zo goed en het flatbread blijft heerlijk zacht!
Flatbread met knoflookboter: Bestrijk de flatbreads direct na het bakken met gesmolten boter, een geperst teentje knoflook en wat fijngehakte peterselie. 
Flatbread als pizza-bodem: Beleg het gebakken flatbread met tomatensaus, geraspte kaas en je favoriete toppings. Bak het daarna nog 5–10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden tot de kaas bubbelt en mooi gesmolten is.
Geen patentbloem in huis? Gebruik dan zelfrijzend bakmeel en laat het bakpoeder weg. Je flatbread wordt iets minder chewy, maar nog steeds heerlijk en perfect voor een snelle versie.
 
Flatbread maken zonder gist – snel, makkelijk en zó lekker
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Variatietips die wij thuis vaak maken

Dit basisrecept is al helemaal goed zoals het is, maar ik variëer er thuis graag mee. Soms meng ik wat knoflookpoeder en/of uienpoeder door het deeg, of ik voeg kruiden toe zoals gedroogde oregano, koriander, Italiaanse kruiden of een snuf komijn. Ook geraspte kaas is een favoriet hier, vooral als je het flatbread dubbelvouwt en in de pan bakt voor een soort cheesy variant.

Als basis bestrijk ik het gebakken flatbread meestal met een beetje olijfolie, maar gesmolten roomboter met een snuf grof zeezout is ook echt een aanrader. Zo simpel en zo lekker! 😋

Veelgestelde vragen over flatbread maken zonder gist

Kan ik flatbread maken zonder yoghurt?

Ja hoor! Je kunt ook kwark gebruiken, plantaardige yoghurt of zelfs water met een scheutje olie. De structuur verandert wel iets maar het lukt prima.

Kun je flatbread bewaren of invriezen?

Absoluut! Sterker nog, dat is heel slim om te doen. Zo heb je altijd lekker brood op voorraad. Laat ze volledig afkoelen, verpak ze luchtdicht en bewaar 1-2 dagen buiten de koelkast. Invriezen kan ook. Even laten ontdooien, opwarmen in een droge pan en ze zijn weer als vers.

Waar eet je flatbread bij?

Waar eet je het niet bij – kan je beter vragen. Wij eten het graag bij curry’s, soep, shakshuka, hummus, salades of als basis voor een snelle lunchpizza.

Waarom zit er yoghurt in flatbread?

Yoghurt zorgt voor een zachte, luchtige structuur en maakt gist overbodig. Het zuur in de yoghurt reageert met het bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel) en zorgt voor een licht rijzend effect.

Meer lekkere inspiratie

Kun je geen genoeg krijgen van makkelijke recepten? Neem dan ook eens een kijkje bij onze makkelijke maaltijden. Wil je weten wat er in mei in het seizoen is? Bekijk dan de overzichten van alle seizoensgroenten en kook nog meer met verse producten van het moment!

Snel en makkelijk te maken flatbread

Zelfgebakken flatbread zonder gist, licht gevouwen – soepel en luchtig brood

Hopelijk ga jij net zo smullen van dit flatbread als wij hier thuis doen. Het is een recept waar je echt alle kanten mee op kunt. Durf vooral te experimenteren met verschillende kruiden, specerijen of zelfs wat kaas. Maak het helemaal eigen en geniet van het gemak én de smaak. 😋