Soms heb je van die dagen dat alles nét even anders loopt dan gepland. Geen brood in huis of geen zin/tijd om naar de winkel te gaan. Op zulke momenten grijp ik thuis heel vaak naar dit flatbread recept. Geen gist, geen rijstijd, geen oven! Gewoon lekker snel en makkelijk te maken. Ik maak ze met Griekse yoghurt en daardoor zijn ze heerlijk zacht én smeuïg. 🤩

We maken het hier thuis dan dus ook echt heel vaak. Bij een kom soep, bij kruidige curry’s, belegd met rauwkost en krokante kip, bij heerlijke dips of gewoon bij een bordje hummus en wat rauwkost. En stiekem ook gewoon als lunch op een luie zondag belegd als een pizza.🍕 (zie notities in het recept)
Wat is flatbread?
Flatbread is een plat brood dat je bakt in een droge pan. Denk aan naan of pita, maar dan nóg eenvoudiger! De structuur is zacht, een beetje chewy en licht knapperig aan de buitenkant. Echt zo lekker bij warme gerechten of dips. 😋

Doordat dit recept zonder gist én met yoghurt is, hoef je het deeg niet te laten rijzen. Je mengt alle ingrediënten, rolt het brood uit en bakt het goudbruin in de pan, dat is het! Ideaal dus voor drukke dagen als je snel iets lekkers op tafel wil toveren. Als ik het kan maken, dan kan jij dit ook! Beloofd. 👍
Recept: flatbread zonder gist

Flatbread zonder gist met Griekse yoghurt
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 300 gram patentbloem
- 7 gram bakpoeder
- 225 gram Griekse yoghurt
- 10 gram zout
- 1 eetlepel olijfolie
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng de bloem, zout en bakpoeder in een kom. Voeg de Griekse yoghurt en olijfolie toe. Kneed het tot een soepel deeg. Als het plakkerig is, voeg dan een beetje extra bloem toe.
- Laat het deeg 10 minuten rusten, zodat het makkelijker uit te rollen is.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze uit tot platte cirkels van ongeveer 3 mm dik. (of in kleinere stukken als je kleine flatbreads wilt maken)
- Verhit een droge koekenpan of grillpan op middelhoog vuur. Bak elk flatbread 1-2 minuten per kant, tot er luchtbellen ontstaan en ze mooi goudbruin zijn.
- Bestrijk direct met een beetje olijfolie of gesmolten boter en bestrooi met zeezout of kruiden naar smaak
Notities
Variatietips die wij thuis vaak maken
Dit basisrecept is al helemaal goed zoals het is, maar ik variëer er thuis graag mee. Soms meng ik wat knoflookpoeder en/of uienpoeder door het deeg, of ik voeg kruiden toe zoals gedroogde oregano, koriander, Italiaanse kruiden of een snuf komijn. Ook geraspte kaas is een favoriet hier, vooral als je het flatbread dubbelvouwt en in de pan bakt voor een soort cheesy variant.
Als basis bestrijk ik het gebakken flatbread meestal met een beetje olijfolie, maar gesmolten roomboter met een snuf grof zeezout is ook echt een aanrader. Zo simpel en zo lekker! 😋
Veelgestelde vragen over flatbread maken zonder gist
Ja hoor! Je kunt ook kwark gebruiken, plantaardige yoghurt of zelfs water met een scheutje olie. De structuur verandert wel iets maar het lukt prima.
Absoluut! Sterker nog, dat is heel slim om te doen. Zo heb je altijd lekker brood op voorraad. Laat ze volledig afkoelen, verpak ze luchtdicht en bewaar 1-2 dagen buiten de koelkast. Invriezen kan ook. Even laten ontdooien, opwarmen in een droge pan en ze zijn weer als vers.
Waar eet je het niet bij – kan je beter vragen. Wij eten het graag bij curry’s, soep, shakshuka, hummus, salades of als basis voor een snelle lunchpizza.
Yoghurt zorgt voor een zachte, luchtige structuur en maakt gist overbodig. Het zuur in de yoghurt reageert met het bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel) en zorgt voor een licht rijzend effect.
Meer lekkere inspiratie
Kun je geen genoeg krijgen van makkelijke recepten? Neem dan ook eens een kijkje bij onze makkelijke maaltijden. Wil je weten wat er in mei in het seizoen is? Bekijk dan de overzichten van alle seizoensgroenten en kook nog meer met verse producten van het moment!
Snel en makkelijk te maken flatbread

Hopelijk ga jij net zo smullen van dit flatbread als wij hier thuis doen. Het is een recept waar je echt alle kanten mee op kunt. Durf vooral te experimenteren met verschillende kruiden, specerijen of zelfs wat kaas. Maak het helemaal eigen en geniet van het gemak én de smaak. 😋