Flatbread zonder gist – snel en luchtig uit de pan
Soms heb je van die dagen dat alles nét even anders loopt dan gepland. Geen brood in huis of geen zin/tijd om naar de winkel te gaan. Op zulke momenten grijp ik thuis heel vaak naar dit flatbread recept. Geen gist, geen rijstijd, geen oven! Gewoon lekker snel en makkelijk te maken. Ik maak ze met Griekse yoghurt en daardoor zijn ze heerlijk zacht én smeuïg. 🤩
We maken het hier thuis dan dus ook echt heel vaak. Bij een kom soep, bij kruidige curry’s, belegd met rauwkost en krokante kip, bij heerlijke dips of gewoon bij een bordje hummus en wat rauwkost. En stiekem ook gewoon als lunch op een luie zondag belegd als een pizza.🍕 (zie notities in het recept)
Je kunt het flatbread ook gebruiken als basis voor een lekkere gezonde(re) lunch, zoals ons recept voor flatbread met frisse tonijnsalade.

Makkelijk flatbread zonder gist! Zacht, luchtig en klaar in een handomdraai. Ideaal bij curry’s, soepen of als lunchbroodje. Bewaar deze afbeelding op je Pinterest pagina.
Wat is flatbread?
Of je het nu flatbread of platbrood noemt: dit recept is echt ideaal voor wie snel iets zachts en luchtigs op tafel wil zetten. Flatbread is een plat brood dat je bakt in een droge pan. Denk aan naan of pita, maar dan nóg eenvoudiger! De structuur is zacht, een beetje chewy en licht knapperig aan de buitenkant. Echt zo lekker bij warme gerechten of dips. 😋

Doordat dit recept zonder gist én met Griekse yoghurt is, hoef je het deeg niet te laten rijzen. Je mengt alle ingrediënten, rolt het brood uit en bakt het goudbruin in de pan. Ideaal voor drukke dagen als je snel iets lekkers op tafel wil toveren. Als ik het kan, dan kan jij het ook! 🙌
Recept flatbread zonder gist maken

Flatbread zonder gist met Griekse yoghurt
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 300 gram patentbloem
- 7 gram bakpoeder
- 225 gram Griekse yoghurt
- 6 gram zout
- 1 eetlepel olijfolie
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng de bloem, zout en bakpoeder in een kom. Voeg de Griekse yoghurt en olijfolie toe. Kneed het tot een soepel deeg. Als het plakkerig is, voeg dan een beetje extra bloem toe. Is het wat te droog voeg extra Griekse yoghurt toe.
- Laat het deeg 10-20 minuten rusten, zodat het makkelijker uit te rollen is. Deze stap is optioneel maar is wel echt aan te raden.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Vet je werkblad een beetje in en rol het deeg uit tot platte (ovale) cirkels van ongeveer 3 mm dik. (of in kleinere stukken als je kleine flatbreads wilt maken)TIP: door het invetten van je werkblad blijven ze niet plakken. Je kunt ook eventueel een beetje bloem gebruiken maar olie vind ik zelf prettiger werken.
- Verhit een droge koekenpan of grillpan op middelhoog vuur. Bak elk flatbread 1-2 minuten per kant, tot ze mooi goudbruin zijn.
- Bestrijk direct met een beetje olijfolie of gesmolten boter en bestrooi met zeezout of kruiden naar smaak. Leg de flatbreads na het bakken (van ieder stuk) op een snijplank en dek af met een theedoek. Zo blijven ze allemaal lekker smeuïg en luchtig.
Notities
Voedingswaarden
Variatietips die wij thuis vaak maken
Dit basisrecept is al helemaal goed zoals het is, maar ik variëer er thuis graag mee. Soms meng ik wat knoflookpoeder en/of uienpoeder door het deeg, of ik voeg kruiden toe zoals gedroogde oregano, koriander, Italiaanse kruiden of een snuf komijn. Ook geraspte kaas is een favoriet hier, vooral als je het flatbread dubbelvouwt en in de pan bakt voor een soort cheesy variant.
Als basis bestrijk ik het gebakken flatbread meestal met een beetje olijfolie, maar gesmolten roomboter met een snuf grof zeezout is ook echt een aanrader. Zo simpel en zo lekker! 😋
Veelgestelde vragen over flatbread maken zonder gist
Ja, dat kan. Gebruik dan kwark of plantaardige alternatieven. De structuur wordt iets anders, maar nog steeds lekker zacht.
Flatbread kun je 1–2 dagen bewaren buiten de koelkast. Laat het eerst goed afkoelen en verpak luchtdicht. Invriezen kan ook: even ontdooien en opwarmen in een droge pan.
Flatbread is lekker bij curry’s, soep of shakshuka. Wij eten het ook graag met hummus, in een salade of als snelle lunchpizza. Eigenlijk kan het bijna overal bij! 😉
De yoghurt maakt het flatbread lekker zacht en luchtig. Het zuur in de yoghurt reageert met het bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel) en zorgt voor een licht rijzend effect – zonder gist.
Bloem, bakpoeder,(Griekse) yoghurt, zout en olie. En een droge pan om in te bakken. Simpeler kan bijna niet! En zo zet je in no-time zelfgemaakt platbrood op tafel.
Meer lekkere inspiratie
Kun je geen genoeg krijgen van makkelijke recepten? Neem dan ook eens een kijkje bij onze makkelijke maaltijden. Wil je weten wat er in mei in het seizoen is? Bekijk dan de overzichten van alle seizoensgroenten en kook nog meer met verse producten van het moment!
Snel en makkelijk te maken flatbread

Hopelijk ga jij net zo smullen van dit flatbread als wij hier thuis doen. Het is een recept waar je echt alle kanten mee op kunt. Durf vooral te experimenteren met verschillende kruiden, specerijen of zelfs wat kaas. Maak het helemaal eigen en geniet van het gemak én de smaak. 😋 Heb jij dit recept zonder gist gemaakt? We vinden het superleuk als je jouw resultaat deelt op Instagram! Tag ons via @familie.over.de.kook of gebruik de hashtag #familieoverdekook. 🫓