Flatbread zonder gist maken? Dit makkelijke recept met Griekse yoghurt is snel klaar, luchtig en heerlijk voor bij curry’s, soep of als snelle lunch. Je bakt ze gewoon in een droge pan – zonder gist of rijstijd.
Bij ons thuis maak ik dit recept echt ontzettend vaak: ook wanneer ik bijvoorbeeld geen brood in huis meer heb. Binnen 20 minuten heb je namelijk al zelfgemaakt flatbread op tafel staan. De kinderen vinden het heerlijk en ik gebruik het tegenwoordig ook regelmatig als bodem voor onze pizza’s.
👉 Dit lees je vandaag bij ons:
- Wat is flatbread precies (en waarom wij fan zijn)
- Hoe wij dit flatbread zonder gist maken
- Variatietips die je thuis kunt proberen
- Veelgestelde vragen over platbrood en yoghurtdeeg
- Nog meer lekkere recepten om zelf brood te bakken

Wat is flatbread?
Of je het nu flatbread of platbrood noemt: dit recept is ideaal voor wie snel een zacht en luchtig “brood” op tafel wil zetten. Flatbread is een plat brood dat je kort bakt in een droge pan. Denk aan naan of pita, maar dan nóg eenvoudiger om te maken. De structuur is zacht, een beetje chewy en licht knapperig aan de buitenkant. Echt zo lekker bij warme gerechten of bij dips. 😋

Flatbread zonder gist met Griekse yoghurt
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- 300 gram patentbloem
- 7 gram bakpoeder
- 225 gram Griekse yoghurt
- 6 gram zout
- 1 eetlepel olijfolie
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Meng de bloem, zout en bakpoeder in een kom. Voeg de Griekse yoghurt en olijfolie toe. Kneed het tot een soepel deeg. Als het plakkerig is, voeg dan een beetje extra bloem toe. Is het wat te droog voeg extra Griekse yoghurt toe.
- Laat het deeg 10-20 minuten rusten, zodat het makkelijker uit te rollen is. Deze stap is optioneel maar is wel echt aan te raden.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken. Vet je werkblad een beetje in en rol het deeg uit tot platte (ovale) cirkels van ongeveer 3 mm dik. (of in kleinere stukken als je kleine flatbreads wilt maken)TIP: door het invetten van je werkblad blijven ze niet plakken. Je kunt ook eventueel een beetje bloem gebruiken maar olie vind ik zelf prettiger werken.
- Verhit een droge koekenpan of grillpan op middelhoog vuur. Bak elk flatbread 1-2 minuten per kant, tot ze mooi goudbruin zijn.
- Bestrijk direct met een beetje olijfolie of gesmolten boter en bestrooi met zeezout of kruiden naar smaak. Leg de flatbreads na het bakken (van ieder stuk) op een snijplank en dek af met een theedoek. Zo blijven ze allemaal lekker smeuïg en luchtig.
Notities
Voedingswaarden
😋 We maken hier thuis dus echt heel vaak flatbread zonder gist. Heerlijk bij een kom zelfgemaakte soep, bij kruidige curry’s, belegd met rauwkost en krokante kip, ook erg lekker bij heerlijke dips of gewoon bij een bordje hummus en wat rauwkost.
Variatietips die wij thuis vaak maken
Dit basisrecept is al helemaal goed zoals het is, maar ik varieer er thuis graag mee. Soms meng ik wat knoflookpoeder en/of uienpoeder door het deeg, of ik voeg kruiden toe zoals gedroogde oregano, koriander, Italiaanse kruiden of komijn. Ook geraspte kaas is een favoriet hier, vooral als je het flatbread dubbelvouwt en in de pan bak voor een cheesy variant.
Meestal bestrijk ik de zelfgemaakt flatbreads met een beetje olijfolie, maar gesmolten roomboter met een snuf zeezout en/of geraspte knoflook is ook echt een aanrader. Zo simpel en zó lekker! 😋
👉 Je kunt dit flatbread trouwens ook perfect gebruiken als vervanger van pitabroodjes – lekker bij shoarma, falafel of pulled chicken. Of gebruik het als basis voor onze flatbread met frisse tonijnsalade.

Flatbread met Griekse yoghurt maken
Dit is echt ons favoriete recept voor flatbread met Griekse yoghurt. Door de yoghurt krijg je een heerlijk zachte structuur en omdat ik geen gist gebruik hoef je het deeg ook niet te laten rijzen. Je mengt alle ingrediënten, rolt het brood uit en bakt het goudbruin in de pan. Geen oven nodig, geen gist, geen stress! Als ik het kan maken, dan kan jij het ook! 🙌
Veelgestelde vragen over flatbread maken zonder gist
Ja, dat kan. Gebruik dan kwark of plantaardige alternatieven. De structuur wordt iets anders, maar nog steeds lekker zacht.
Flatbread kun je 1–2 dagen bewaren buiten de koelkast. Laat het eerst goed afkoelen en verpak luchtdicht. Invriezen kan ook: even ontdooien en opwarmen in een droge pan.
Flatbread is lekker bij curry’s, soep of shakshuka. Wij eten het ook graag met hummus, in een salade of als snelle pizza. Eigenlijk kan het bijna overal bij! 😉
De yoghurt maakt het flatbread lekker zacht en luchtig. Het zuur in de yoghurt reageert met het bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel) en zorgt voor een licht rijzend effect – zonder gist.
Bloem, bakpoeder,(Griekse) yoghurt, zout en olie. En een droge pan om in te bakken. Simpeler kan bijna niet! En zo zet je in no-time zelfgemaakt platbrood op tafel.
😋 Wil je als eerste onze nieuwste recepten en het weekmenu ontvangen? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal en krijg direct inspiratie op je telefoon!
Zin in meer lekkere broodrecepten?
Zelf brood bakken is bij ons thuis echt iets wat we allemaal leuk vinden om te doen. Je wordt er ontspannen van en het geeft écht een voldaan gevoel als je het brood uit de oven haalt. Dus als je na het flatbread ook de smaak te pakken hebt, probeer dan zeker eens: onze volkoren kwarkbroodjes met zaden en pitten, deze zijn voedzaam en makkelijk te maken.
Of bak onze simpele kwarkbroodjes: ideaal voor bij het ontbijt of als tussendoortje. En wil je echt iets makkelijks maken? Dan is dit no-knead bread echt een aanrader! Geen gekneed, gewoon wachten tot je huis heerlijk naar vers brood ruikt.

Hopelijk ga jij net zo smullen van dit makkelijke flatbread recept als wij hier thuis doen. Het is een recept waar je echt alle kanten mee op kunt. Durf vooral te experimenteren met verschillende kruiden, specerijen of zelfs wat kaas. Maak het helemaal eigen en geniet van het gemak én de smaak. 😋