Column feestdagen 2023

Column feestdagen 2023

Column feestdagen 2023. Dit keer geef ik een aantal tips zodat jij zonder stress in de keuken kunt genieten van de feestdagen.

Deze column heb ik mogen schrijven voor het boodschappenmagazine Lekker Doen van Dirk maar uiteraard deel ik de column ook altijd op Familie over de Kook.

Column feestdagen 2023

Jeej! De feestdagen staan weer voor de deur. Wij genieten enorm van deze tijd van het jaar. De feestdagen zijn voor ons een moment om samen te zijn en te genieten van heerlijk eten. 

Maar laten we vooral ook eerlijk zijn 😉 De feestdagen kunnen soms behoorlijk stressvol aanvoelen als het gaat om de voorbereidingen. Daarom wil ik graag een aantal tips met je delen hoe je op een leuke maar vooral eenvoudige manier de foodstyling en tafeldecoratie voor de feestdagen kunt verzorgen. 

Laten we beginnen met een heerlijke Kerstkrans salade. Ik koop meestal kant en klare huzarensalade of rundvleessalade. Op een ronde schaal of plank leg ik op de rand wat rucola. Vervolgens schep ik toefjes huzaren/vleessalade over de rucola, vervolgens leg ik daartussen wat stukjes ei, stukjes tomaat, augurk en komkommer. De salade bestrooi ik met paprikapoeder en ik verdeel er nog wat toefjes mayonaise overheen. Zo heb je op een hele simpele manier een heerlijke eetbare “Kerstkrans”. 

huzarensalade kerstkrans

Voor hapjes kun je met simpele trucs ook indruk maken. Maak bijvoorbeeld mini-caprese spiesjes door cherrytomaatjes, mozzarella en basilicumblaadjes op een prikkertje te rijgen. Leg dit op een mooie schaal met een schaaltje pesto erbij. In klassieke kerstkleuren serveer je dan een zalige snack.

Een heerlijk dessert…of toetje zoals wij zeggen… mag tijdens de feestdagen natuurlijk ook niet ontbreken. Vorig jaar deelde ik in onze column het recept voor een feestelijke Vienneta. Leg de kant en klare Viennetta op een mooi langwerpig bord. Drizzle hier karamelsaus of chocoladesaus overheen en bestrooi met een handje fijngehakte gesuikerde pinda’s. Voor een extra feestelijke touch kan je er eventueel sterretjes in steken en vlak voor serveren aansteken. 

Wat betreft de tafeldecoratie houden wij van een rustieke uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld een effen tafelkleed in een mooie kerstkleur zoals dieprood of donkergroen. Plaats kaarsen in glazen potjes voor een gezellige sfeer. Als je wilt kun je nog wat takjes dennen of eucalyptus verspreiden tussen de borden. 

Met deze simpele tips kun je je feestdagen net dat beetje extra geven zonder al te veel stress. Want uiteindelijk wil je gewoon rustig kunnen genieten! 

Ik heb als extraatje nog een heerlijk Kersthapje voor je wat er super feestelijk uitziet én ontzettend simpel te maken is, namelijk bruschetta met avocadomousse en rivierkreeftjes. 

Recept bruschetta met avocadomousse en rivierkreeftjes

bruschetta met avocadomousse en rivierkreeftjes

Bruschetta met avocadomousse, rivierkreeftjes en gemarineerde tomaat

Deze bruschetta met avocadomousse, rivierkreeftjes en gemarineerde tomaat is een heerlijk en simpel borrelhapjes.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Borrelhapje
Keuken: Italiaans
Trefwoord: avocado, avocadomousse, bruschetta, hapje, Kerst, rivierkreeftjes, snack, tomaat
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 16 stuk

Ingrediënten

  • 1 stokbrood vers
  • extra vierge olijfolie
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram rivierkreeftjes

AVOCADOMOUSSE

  • 2 stuks avocado
  • 1 theelepel mosterd
  • snuf chilivlokken
  • 1,5 eetlepel crème fraîche
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1,5 eetlepel citroensap

GEMARINEERDE TOMAATJES

  • 250 gram cherry tomaatjes in kleine stukjes gesneden
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 2 theelepels balsamico azijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1,5 theelepel gedroogde oregano
  • scheutje extra vierge olijfolie

Instructies

  • Begin met het marineren van de tomaatjes: meng hiervoor alle ingrediënten en laat dit even 10-15 minuutjes staan.
  • Maak de avocadomousse: Pureer hiervoor de avocado's met de cremè fraîche, snuf peper, zout, chilivlokken, mosterd en de citroensap.
  • Snijd het stokbrood in ongeveer 16 stukjes. Besprenkel beide kanten met olijfolie, wrijf beide kanten in met de knoflook en bestrooi met een beetje peper en zout. Grill het stokbrood aan beide kanten goudbruin. Dit kan onder de grill, in een koekenpan of op een grillpan.
  • Smeer 1 kant van het stokbrood in met de avocadomousse. Leg hierop wat gemarineerde tomaatjes en de rivierkreeftjes. Besprenkel eventueel met een klein beetje extra marinade.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer