Eieren koken: zo krijg je het perfecte zachte, medium of hardgekookte ei

Eieren koken: zo krijg je het perfecte zachte, medium of hardgekookte ei

Eieren koken het lijkt zo simpel. Wie heeft er niet eens een ei te hard, te zacht of zelfs gebarsten uit het water gevist? Bij ons thuis worden er heel wat eitjes gekookt en eerlijk is eerlijk ook hier gaat het niet altijd perfect. Gelukkig is een goed gekookt ei helemaal niet moeilijk als je weet waar je op moet letten. In dit artikel vertel ik je precies hoe lang je een ei moet koken voor een zacht, medium of harde binnenkant én geef ik je handige tips om de perfecte eitjes te maken.

Hoe lang moeten eieren koken?

De kooktijd van een ei hangt helemaal af van hoe jij je eitje het liefst eet. Wil je een zacht en romig eigeel dat bijna uit het ei loopt? Of juist een stevig en helemaal hardgekookt eitje voor in een lekkere ham prei salade? Hier thuis houden we van alles wat ertussen zit.

Dit zijn de gemiddelde kooktijden voor een middelgroot ei op kamertemperatuur:

  • Zachtgekookt ei: 4 tot 5 minuten
  • Medium gekookt ei: 6 tot 7 minuten
  • Hardgekookt ei: 8 tot 9 minuten

Belangrijk is om de eieren in zacht kokend water te leggen. Zodra je de eieren in het water legt, begint de tijd te lopen. Zet je vuur niet te hoog anders kunnen de eieren breken.

Heb je grotere of kleinere eieren dan kun je er ongeveer een halve minuut bij optellen of aftrekken. En als je de eieren direct uit de koelkast gebruikt, reken dan ook een minuutje extra.

Tips voor het koken van het perfecte ei

Wat echt verschil maakt is de manier waarop je begint. Haal je eieren een kwartiertje van tevoren uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn. Zo voorkom je dat ze schrikken van het hete water en barsten.

Begin met zachtjes kokend water en leg je eieren er voorzichtig in. Een klein scheutje azijn in het water kan helpen om kleine scheurtjes meteen te dichten. Wil je zeker zijn van makkelijk pelbare eieren? Laat ze na het koken schrikken in een bak ijskoud water. Dat stopt niet alleen het garingsproces maar maakt pellen echt veel makkelijker.

Zelf hou ik ervan om na het koken even een kwartiertje te wachten voordat ik de eieren pel. Dan laten de schillen meestal vanzelf los. 

Veelgestelde vragen over eieren koken

Waarom barst mijn ei tijdens het koken?

Een ei barst vaak door het temperatuurverschil tussen koud ei en heet water. Laat je eieren even op kamertemperatuur komen en leg ze voorzichtig in het water.

Hoe weet ik of mijn ei nog vers is?

Leg het ei in een glas water. Zinkt het naar de bodem? Dan is het vers. Blijft het rechtop staan of drijft het? Dan kun je het beter niet meer eten.

Hoe krijg ik een perfect zachtgekookt ei?

Kook je ei precies 4 à 5 minuten en laat het daarna schrikken in koud water. Zo blijft het eigeel mooi zacht en romig.

Kun je gekookte eieren bewaren?

Zeker! Laat ze goed afkoelen en bewaar ze in de koelkast. Ongepelde gekookte eieren blijven ongeveer een week goed.

ei koken, welke kooktijden moet je aanhouden

Leuke weetjes over eieren koken

Wist je dat het formaat van een ei invloed heeft op de kooktijd? Grote eieren hebben net een beetje meer tijd nodig dan kleintjes. En dat je aan de kleur van de schaal (wit of bruin) niks kunt afleiden over de smaak of kwaliteit? Allebei even lekker, het hangt alleen af van het kippenras.

Ook leuk: de schaal van een vers ei is moeilijker te pellen dan die van een wat ouder ei. Dat komt doordat de eiwitten bij verse eieren sterker aan de schaal hechten.

Hier in huis hebben we een kleine discussie: sommige gezinsleden willen het eigeel bijna vloeibaar, anderen willen het stevig doorbakken. Gelukkig is het met deze tips makkelijk om voor iedereen het perfecte eitje te maken.

Hoe herken je een goed ei?

Op ieder ei staat een stempel met cijfers en letters. Het eerste cijfer vertelt je hoe de kip is gehouden. Hoe lager het cijfer, hoe beter de kip geleefd heeft.
0 staat voor biologische eieren, 1 voor vrije uitloop, 2 voor scharreleieren en 3 was voor kooi-eieren. Kooi-eieren zijn gelukkig sinds 2012 verboden.

De letters geven aan uit welk land het ei komt. NL betekent natuurlijk dat het een Nederlands ei is. Zelf kiezen wij thuis bewust voor biologische eieren, omdat we het belangrijk vinden dat kippen een goed leven hebben. Ook met vlees maken we die keuze zo vaak mogelijk.

Is een rauw of zachtgekookt ei veilig?

Misschien maak je je zorgen over salmonella als je een zachtgekookt ei eet. Gelukkig komt een besmetting bijna nooit voor. Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet. Door je ei goed te verhitten maak je salmonella onschadelijk. Een zachtgekookt eitje kun je dus met een gerust hart eten als het goed bereid is.

Witte of bruine eieren, maakt dat uit?

Er wordt vaak gedacht dat bruine eieren gezonder zijn, maar dat klopt niet. Witte en bruine eieren smaken precies hetzelfde. Het enige verschil zit in de kleur van de oorlellen van de kip. Kippen met witte oorlellen leggen witte eieren en kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren.