Vegetarisch, veganistisch of holistisch eten: wat is het verschil? Wij hopen je iets meer uitleg en duidelijkheid te geven in de verschillen.
Vandaag de dag is de manier waarop wij eten een uitdrukking geworden van onze waarden, onze zorg voor het milieu en onze gezondheid.
Wat is het verschil tussen vegetarisch, veganistisch en holistisch eten?
Als je ooit in de war bent geraakt door termen als ‘veganistisch’, ‘vegetarisch’ en ‘holistisch eten’ dan ben je zeker niet de enige.
Deze termen beschrijven verschillende eetstijlen die elk hun eigen filosofie en regels hebben. Sommige termen gaan echt over eten of de manier van eten, terwijl andere termen meer met een levensstijl te maken hebben.
Wij persoonlijk eten niet binnen “echte” kaders maar wij vinden het wel leuk om naar de goede en lekkere dingen te zoeken binnen de verschillende opvattingen.
Vegetarisch, veganistisch of holistisch?
In de wereld van nu is in korte tijd (whahaha ja wij beginnen oud te worden) veel veranderd. Er is veel te doen om klimaat en gezondheid. Wat kan je nog wel eten en wat niet? Welke producten hebben nu wel of geen enorm effect op ons milieu? Mag je vlees nog wel met de gordijnen open op tafel zetten of moeten we dat stukje vlees als een halve crimineel naar binnen smokkelen?
Het grappige is ook dat iemand van 50 Γ 60 jaar hier vaak heel anders over denkt dan iemand van 25 Γ 30 jaar.
Het eten wat wij op tafel zetten iedere dag zegt heel veel over de manier waarop wij in het leven staan. Iedere stroming met zijn eigen regels en opvattingen. Hoe leuk is het om dit eens goed onder de loep te nemen en eens te kijken of je open kan staan voor nieuwe manieren van eten en over nieuwe levensopvattingen.
Vegetarisch eten
Vegetarisch en veganisme worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn de verschillen groter dan je zou denken. Vegetarisch is een term die eigenlijk alleen slaat op het eten en dan vooral op het bewust kiezen voor het niet eten van vlees en soms vis.
Binnen de vegetariΓ«rs zijn er ook verschillen. Sommige eten alleen geen vlees, andere eten wel vis. Je hebt ook vegetariΓ«rs die geen zuivel of eieren eten.
Kiezen voor een vegetarisch manier van eten is een mooie stap om het eten van vlees uit de maaltijd te halen zonder echt helemaal plantaardig te eten. Het is daardoor een stuk makkelijker om een lekkere Γ©n gezonde (avond)maaltijd op tafel te zetten.
Het schrappen van vlees is goed voor het klimaat en voor je gezondheid. Mits je wel voldoende ijzer en proteΓ―nen binnenkrijgt. Dit kan zeker in het begin wel echt een uitdaging zijn.
De flexetariΓ«r is nog niet van het eten van vlees af maar eet bewust minder vlees. Een mooie tussenstap tussen de vleeseter en de vegetariΓ«r.
Lekkere vegetarische recepten zijn bijvoorbeeld: traybake met aubergine en Zaβatar, pasta in tomatensaus met aubergine of maak eens gezonde roerbak met paprika en paksoi.
Veganistisch eten
Veganisme gaat een stap verder dan vegetarisch eten. Veganisme is eigenlijk meer een levensstijl. Een veganist kiest ervoor om alle dierlijke producten te mijden.
Geen vlees, vis, zuivel, eieren en zelfs geen honing. Veganisten eten en gebruiken alleen producten met een plantaardige afkomst. Dus ook geen leer in kleding of tassen en ook in cosmetica mijden ze producten waar geen dierenleed is toegepast.
De groep mensen die vanuit het vegetarische eten overstappen op veganistisch eten wordt steeds groter. Zelfs vanuit de wetenschap komen er steeds meer berichten over de gezondheidsvoordelen van plantaardig eten.
Let op! Het is wel belangrijk om goed op je dieet te letten. Je moet echt gevarieerd blijven eten zoals heel veel groenten, noten, zaden en vruchten om aan voldoende vitamine te komen.
Ook wordt er steeds meer bekend over het eten van groente en fruit met betrekking tot het gebruik van pesticide en meststoffen. Zorg ervoor dat je goed op let dat je producten niet bespoten of bemest zijn. Dit geldt eigenlijk voor iedereen trouwens.
Lekkere vegan recepten zijn bijvoorbeeld: romige wortelsoep met champignons, vegan volkoren pancakes, vegan pasteitjes met champignonragout.
Holistisch eten
Holistisch eten is iets wat je ook steeds vaker zult horen. Veel mensen zullen verwachten dat dit de meest heftige en verreweg het meest alternatief zal zijn. Eigenlijk valt dit juist heel erg mee.
Holistisch eten of een holistische levensstijl gaat om balans en jouw persoonlijk welzijn. Het moet goed voor jou voelen en het moet goed voor jouw lijf zijn.
Samen met af en toe mediteren, yoga en wandelen zorgt holistische voeding voor een gezondere levensstijl. Zijn er dan geen regels, ja dat wel.
Zo eet je binnen een holistische manier van eten het eten zo onbewerkt mogelijk. Eet je groeten en fruit zo heel, ongeschild, biologisch en rauw mogelijk.
Een stukje vlees op zijn tijd mag best als het maar “eerlijk” vlees is. Vermijd kant en klare producten. Suikers en geraffineerde zouten zijn echt uit den boze.
Eet veel noten en zaden, drink heel veel water en geen vruchtensappen ook geen of weinig koffie. Verder kan je proberen om eens Kombucha of water kevir te maken/drinken. Deze dranken zijn licht gefermenteerd en daardoor heel goed voor je lijf en darmen.
Zelf drink ik heel graag dit soort drankjes maar de rest van het gezin nog niet. Alhoewel Marie Louise het ook steeds meer begint te waarderen.
Eet vooral lekker en gezond
Wij eten als gezin heel gevarieerd en hebben zeker geen vaste regels in wat we wel en niet eten. Toch zijn ook wij in de afgelopen jaren echt beduidend minder gaat eten. Niet alleen wat minder vlees maar ook onze porties zijn kleiner geworden.
De hoeveelheid groenten kan….eerlijk is eerlijk…. soms nog wel iets meer zijn. Wij genieten zo op zijn tijd echt wel van een h(eerlijk) stukje vlees maar kiezen tegenwoordig ook vaak voor een vervanger of meer groenten.
Kortom, het kan echt geen kwaad om eens goed te kijken of je eetpatroon gezond is of dat er hier en daar wat gezondere keuzes gemaakt kunnen worden.
Blijf vooral wel genieten van lekker eten. Uiteraard zorgen wij voor de nodige inspiratie op de blog π