Wat eet je in Portugal. De wereldkeuken van Portugal.

Wat eet je in Portugal. De wereldkeuken van Portugal.

Wat eet je in Portugal. De wereldkeuken van Portugal. Dit land is van de Europese landen misschien nog wel het minst ontdekt. Het ligt immers ook echt letterlijk in de meest denkbare uithoek van Europa. Toch is dit land het echt meer dan waard om eens te ontdekken.

Marie Louise en ik hebben dit een paar jaar geleden al eens gedaan. Wij zijn toen voor een paar dagen in Lissabon geweest. Deze stad, inwoners en het eten hebben ons toen echt positief verrast.

Uiteraard is een paar dagen een stad verkennen niet helemaal representatief om een heel land op te beoordelen maar het was genoeg om te weten dat wij ons er heel prettig voelde. Wij gaan zeker nog wel wat vaker richting het mooie Portugal om nog meer van het land en zijn eetcultuur te ontdekken.

Wat eet je in Portugal?

Ondanks dat het een deel van een eiland is, is Portugal best een groot land. De keuken van de Algarve is daarmee ook weer anders dan de Portugese keuken van het noorden van Portugal. Een aantal eetgewoonten delen ze wel met het hele land, de Portugezen zijn gek op vlees en vis.

Ze zijn gek op verse vis. Ja natuurlijk zal je denken! Met een kustlijn van ruim 800 km moet dat dan wel. Maar de Portugezen hebben nog een oude gewoonte en dat is het koken met bakkeljauw of op zijn Portugees bacalhau genoemd.

De Portugezen hebben een gezegde dat je pas Portugees bent wanneer je 365 gerechten met bakkeljauw kent. Deze gezouten vis zie je dus niet alleen in de Surinaamse keuken terug, die wij goed kennen maar vind je terug in gerechten vanuit Canada tot Zuid Amerika.

Portugees ontbijt

Voor ons in het hoge noorden is een stevig ontbijt heel normaal. In Portugal ligt dit echt wat anders. De Portugezen geven niets om het ontbijt. Het ontbijt is iets wat je snel even tussendoor kan halen op weg naar je werk.

Er zijn op straat dan ook heel veel kleine koffietentjes waar je echt heel erg lekkere koffie kan halen met een klein zoet broodje of de inmiddels hier ook bekende Pastel de Nata. Soms nog een goed glas jus d’orange maar verder draait het echt alleen om de juiste espresso.

Het Portugese ontbijt, koffie, jus d'orange, een zoet broodje en de bekende Pastel de Nata

De pure keuken van Portugal

De Portugese keuken is een keuken zonder opsmuk. Pure smaken en pure ingrediënten. Dat betekend ook dat alles van een dier gebruikt wordt. Kippenpootjes (de klauwtjes), kippennekken, ingewanden, varkenswangen, bloed en zelfs varkensoren vind je terug in de Portugese keuken.

Er was vroeger veel armoede dus weggooien was zonde. Verder wordt er in veel delen van Portugal met basissmaken gekookt zoals knoflook en peper of piri piri en wat mediterrane kruiden. Verder is de keuken basis en zonder veel overbodige ingrediënten.

Klimaat van belang voor de Portugese keuken

Waarom er in een land veel verschillen zijn in wat ze eten vind je vaak terug in wat er beschikbaar is. Klimaat is daarbij een heel belangrijke factor. In Portugal is het klimaat heel wisselend. Van een super warm en droog zuiden tot een veel natter en koeler noorden.

Dit heeft grote invloed op wat je wanneer kan eten. Daarnaast heb je een enorme kustlijn waar vis, inktvis en schelpdieren in overvloed zijn en in het binnenland moet men het veel meer doen met vlees en in het seizoen veel groenten.

Het zorgt ervoor dat een Portugees uit het noorden hele andere recepten en eetgewoontes heeft dan een Portugees uit het zuiden. Dat maakt het daarmee ook lastig om de Portugese keuken in een paar worden of gerechten te vangen.

Één ding hebben ze in heel Portugal gemeen en dat is een stille trots. Ze uiten zich niet zoals een Italiaan of een Spanjaard maar Portugezen zijn net zo trots hun land, cultuur en keuken.

Dit eet je in Portugal:

Zoals hierboven beschreven zijn er veel verschillende gerechten maar de volgende recepten moet je echt eens proberen als je in Portugal bent of wanneer je eens een andere Europese keuken wilt proberen.

  • Carne Alentejan: Een echte klassiek voorbeeld van een goede surf and turf. Dit gerecht uit de Algarve is een geweldige combinatie van gekruid varkensvlees met schelpdieren.
  • Kip Piri Piri: Waar het vorige gerechten uit het zuiden komt is dit gerecht uit het noorden. De Piri Piri is een pittige peper die zijn oorsprong vind in Zuid Amerika. Deze is naar Portugal gebracht door de grote zeevaarders en is vooral in het noorden van Portugal verder gecultiveerd. Piri Piri wordt hier in heel veel gerechten gebuikt.
  • Octopus: In Portugal wordt heel veel vis en schelpdieren gegeten maar ook de octopus staat op het menu van de Portugezen en wordt gezien als een echte lekkernij.
  • Sardientjes van barbecue: Er is geen Portugees die nog nooit sardientjes van de barbecue heeft gegeten. Dit is echt een iconisch gerecht! Verse sardientjes op de grill en daarna een paar druppels citroensap erover….smullen maar.

Portugal heeft veel moois en lekkers te bieden. Dus op de vraag wat eet je in Portugal kan ik volmondig zeggen”lekker”! Portugal is een land waar de bewoners alle recht hebben om trots op te zijn.

Wij hebben het hoog op het lijstje staan van vakantielanden waar wij heel graag komen. Voor onze volgende citytrip staat Porto als nummer 1.

Familie over de kook in Lisabon Portugal voor de vraag wat eet je in Portugal