Vegan chocolade muffins met banaan. Deze muffins zijn super luchtig en ontzettend lekker van smaak. Smullen maar.
Inmiddels maak ik wekelijks wel een keertje deze muffins, ikzelf en de kids zijn er gek op!
Vegan muffins
Omdat ikzelf niet zo goed tegen lactose en ei kan maak ik tegenwoordig eigenlijk automatisch mijn baksels vegan.
Velen zullen misschien hierdoor afhaken maar het vegan bakken is eigenlijk heel erg leuk, alsnog ontzettend simpel maar bovenal ontzettend lekker.
Ik gebruik in dit recept dus geen eieren maar de banaan geeft deze muffins een heerlijke smeuïge structuur.
De luchtigheid van de muffins komt door de sojamelk die ik meng met een beetje appelcider azijn. Hierdoor ontstaat er een soort van karnemelk. Schrik niet! De cupcakes zijn absoluut niet zurig van smaak, integendeel zelfs.
Bak jij ook graag met banaan? Probeer dan ook eens de volgende recepten: cupcakes met banaan en gesuikerde pinda’s, volkoren bananenbrood met kaneel of maak eens bananen muffins met kaneel en crumble.
vegan chocolade
Omdat Beaudine niet van een enorme pure chocoladesmaak houdt gebruik een mix van vegan pure chocolade en vegan “melk” chocolade.
Gelukkig zijn er tegenwoordig in de supermarkt een hoop vegan chocoladesoorten verkrijgbaar. Gebruik uiteraard de chocolade die jijzelf het lekkerste vindt.
Recept vegan chocolade muffins met banaan
Vegan chocolade muffins met banaan
Equipment
- 1 muffin/cupcake bakblik
- muffin/cupcake papiertjes
Ingrediënten
- 2 stuks banaan geschild en geprakt
- 175 gram bloem ik gebruik speltbloem
- 100 milliliter zonnebloemolie
- 125 milliliter sojamelk
- 2 theelepels appelciderazijn
- 1/2 zakje bakpoeder
- 1/3 theelepel baksoda
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 30 gram cacaopoeder
- 100 gram vegan chocolade in stukjes gehakt: ik gebruik mix van puur en melk
- snufje zout
Instructies
- Meng de sojamelk met de appelcider azijn en laat 10 minuten staan.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de cupcake/muffins papiertjes in de cupcake bakplaat.
- Meng de bloem met een snufje zout, baksoda, bakpoeder, cacaopoeder en lichtbruine basterdsuiker.
- Voeg de sojamelk en zonnebloemolie toe en spatel goed door elkaar.
- Spatel dan de geprakte bananen en 2/3 van de in stukjes gehakte chocolade door het beslag.
- Schep het beslag in de cupcake papiertjes. Verdeel de overgebleven chocolade over de muffins.
- Bak de muffins in 15-20 minuten gaar. Laat de muffins op een rooster afkoelen. Eet smakelijk!
Vegan chocolade muffins met banaan
Het oog wilt natuurlijk ook wat 🙂 Bestrooi eventueel vlak voor serveren de vegan chocolade muffins met een beetje poedersuiker en eventueel een stukje banaan.
Rijpe bananen gebruiken
TIP: gebruik voor deze muffins echt hele rijpe bananen. De bananen moeten voor je gevoel eigenlijk in de kliko gegooid horen. Hoe bruiner de banaan is, hoe zoeter de smaak en hoe smeuïger de structuur zal zijn.
Heb je geen rijpe bananen in huis maar wil je wel deze muffins maken? Prik met een vork een paar gaatjes in de schil en leg de bananen in de magnetron voor 2 minuten. Probleem opgelost! O ja, let wel op dat je de banaan even laat afkoelen, ander verbrand je je vingers. Weet ik uit ervaring helaas 😉
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken