Tomatensalade met pesto en mozzarella. Deze gezonde, makkelijk te maken en super lekkere frisse tomatensalade moet je eigenlijk gewoon een keertje maken. Ik beloof je dat je er geen spijt van gaat krijgen.
Tomaten
Wij eten allemaal echt heel graag tomaat thuis. Zo maken wij vaak de BLT wraps met tomaat maar ook de salade met tomaat en feta eten wij zeer regelmatig. Voor deze tomatensalade is het wel belangrijk dat je rijpe tomaten gebruikt. Wanneer een tomaat nog niet rijp is, dan zit er echt minder smaak aan de tomaat. De tomaat is dan ook veel steviger van structuur.
Je moet ook weer geen overrijpe tomaten gebruiken. Dan worden tomaten namelijk een beetje melig van structuur. Brrrrr….nee niet lekker! Gebruik die tomaten gewoon lekker voor een tomatensoep.
Hoe bewaar je tomaten
Bewaar tomaten het liefst op een koele, donkere plek. Bewaar ze wel buiten de koelkast en buiten direct zonlicht. Wanneer tomaten te licht bewaard worden rijpen ze namelijk nog sneller. Rijpe tomaten zijn een paar dagen houdbaar.
Tip: leg tomaten met het groene kroontje naar onderen. Op deze manier vermijd je dat ze melig worden.
Wanneer je het rijpingsproces wilt vertragen bewaar ze dan wel in de koelkast. Nadeel alleen van tomaten bewaren in de koelkast is dat ze sneller hun smaak verliezen.
Wij werden pasgeleden verwend met deze heerlijke box verse tomaten van Fresh.Land
Tomaten geven veel rijpingsgas ethyleen af. Bewaar ze daarom het liefst apart op een schaal. Andere producten gaan anders sneller rijpen en ze kunnen daardoor ook sneller gaan rotten. Heb je bijvoorbeeld een avocado die nog niet rijp is maar je wel snel wilt gaan eten? Leg deze dan wel bij de tomaten. Zo rijpt de avocado sneller. Niet alleen de avocado overigens, ook de tomaten zelf. Houd hier dus wel rekening mee!
Citroen pesto
Voor deze tomatensalade kan je natuurlijk gewoon een normale pesto gebruiken. Gebruik overigens het liefst wel een verse pesto. Dit kan zelfgemaakt of zelf gekocht zijn. Er is niets mis met een verse pesto uit de supermarkt.
Je kan je pesto dan nog een beetje extra pimpen. Zelf breng ik graag mijn pesto namelijk nog verder op smaak met verse citroensap. Dit geeft net die extra kick aan je pesto. In de zomer geven wij daarom vaak de voorkeur aan een citroen pesto. Lekker fris van smaak!
Mozzarella of Buffel mozzarella gebruiken
Welke mozzarella kan je het beste gebruiken voor deze tomatensalade? Tja, eigenlijk zou ik moeten zeggen buffel mozzarella. Deze mozzarella is namelijk veel smeuïger/romige van smaak en structuur dan gewone mozzarella.
Zonder pesto is de tomatensalade overigens ook al erg lekker.
Onze kinderen vinden echter de structuur van buffelmozzarella helemaal niet zo lekker. Die eten het liefst de allergoedkoopste mozzarella uit de supermarkt. Voor onze portemonnee zijn de kids dus af en toe best handig 😉 Alle gekheid op een stokje, gebruik vooral een mozzarella die jijzelf lekker vindt.
Recept tomatensalade met pesto en mozzarella
Tomatensalade met pesto en mozzarella
Ingrediënten
- 6 grote tomaten liefst verschillende soorten
- 1 bol mozzarella
- 100 gram pesto
- 35 gram pijnboompitten
- snuf pul biber of chilivlokken
- snuf gedroogde oregano
- snuf versgemalen zwarte peper en zout
- extra vierge olijfolie
Instructies
- Was de tomaten en snijd ze in dunne plakjes. Scheur de mozzarella in stukjes.
- Meng de pesto met het sap en rasp van een 1/2 citroen.
- Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
- Leg op een groot bord of platte serveerschaal de plakjes tomaten. Verdeel daaroverheen de stukjes mozzarella, de pesto en de pijnboompitten. Drizzle er een scheutje extra vierge olijfolie overheen en bestrooi met een snuf versgemalen zwarte peper, (zee)zout, gedroogde oregano en pul biber.
- TIP: ook lekker met nog extra blaadjes verse basilicum.
Tomatensalade met pesto en mozzarella
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken