Tomatensalade met pesto en mozzarella

Tomatensalade met pesto en mozzarella

Tomatensalade met pesto en mozzarella. Deze gezonde, makkelijk te maken en super lekkere frisse tomatensalade moet je eigenlijk gewoon een keertje maken. Ik beloof je dat je er geen spijt van gaat krijgen.

tomatensalade met pesto en mozzarella

Tomaten

Wij eten allemaal echt heel graag tomaat thuis. Zo maken wij vaak de BLT wraps met tomaat maar ook de salade met tomaat en feta eten wij zeer regelmatig. Voor deze tomatensalade is het wel belangrijk dat je rijpe tomaten gebruikt. Wanneer een tomaat nog niet rijp is, dan zit er echt minder smaak aan de tomaat. De tomaat is dan ook veel steviger van structuur.

simpele tomatensalade

Je moet ook weer geen overrijpe tomaten gebruiken. Dan worden tomaten namelijk een beetje melig van structuur. Brrrrr….nee niet lekker! Gebruik die tomaten gewoon lekker voor een tomatensoep.

Hoe bewaar je tomaten

Bewaar tomaten het liefst op een koele, donkere plek. Bewaar ze wel buiten de koelkast en buiten direct zonlicht. Wanneer tomaten te licht bewaard worden rijpen ze namelijk nog sneller. Rijpe tomaten zijn een paar dagen houdbaar.

Tip: leg tomaten met het groene kroontje naar onderen. Op deze manier vermijd je dat ze melig worden.

Wanneer je het rijpingsproces wilt vertragen bewaar ze dan wel in de koelkast. Nadeel alleen van tomaten bewaren in de koelkast is dat ze sneller hun smaak verliezen.

tomaten van Fresh Land

Wij werden pasgeleden verwend met deze heerlijke box verse tomaten van Fresh.Land

Tomaten geven veel rijpingsgas ethyleen af. Bewaar ze daarom het liefst apart op een schaal. Andere producten gaan anders sneller rijpen en ze kunnen daardoor ook sneller gaan rotten. Heb je bijvoorbeeld een avocado die nog niet rijp is maar je wel snel wilt gaan eten? Leg deze dan wel bij de tomaten. Zo rijpt de avocado sneller. Niet alleen de avocado overigens, ook de tomaten zelf. Houd hier dus wel rekening mee!

Citroen pesto

Voor deze tomatensalade kan je natuurlijk gewoon een normale pesto gebruiken. Gebruik overigens het liefst wel een verse pesto. Dit kan zelfgemaakt of zelf gekocht zijn. Er is niets mis met een verse pesto uit de supermarkt.

Je kan je pesto dan nog een beetje extra pimpen. Zelf breng ik graag mijn pesto namelijk nog verder op smaak met verse citroensap. Dit geeft net die extra kick aan je pesto. In de zomer geven wij daarom vaak de voorkeur aan een citroen pesto. Lekker fris van smaak!

Mozzarella of Buffel mozzarella gebruiken

Welke mozzarella kan je het beste gebruiken voor deze tomatensalade? Tja, eigenlijk zou ik moeten zeggen buffel mozzarella. Deze mozzarella is namelijk veel smeuïger/romige van smaak en structuur dan gewone mozzarella.

tomaten salade met pesto en mozzarella

Zonder pesto is de tomatensalade overigens ook al erg lekker.

Onze kinderen vinden echter de structuur van buffelmozzarella helemaal niet zo lekker. Die eten het liefst de allergoedkoopste mozzarella uit de supermarkt. Voor onze portemonnee zijn de kids dus af en toe best handig 😉 Alle gekheid op een stokje, gebruik vooral een mozzarella die jijzelf lekker vindt.

Recept tomatensalade met pesto en mozzarella

tomatensalade met pesto en mozzarella

Tomatensalade met pesto en mozzarella

Wil je een lekkere, gezonde en simpele salade maken? Maak dan deze tomatensalade met pesto en mozzarella eens klaar. Heerlijk ook voor bij de bbq.
5 van 3 stemmen
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: Bijgerecht, Lunch, Salade
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: mozzarella, pesto, tomaat, tomaten salade, tomatensalade
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 6 grote tomaten liefst verschillende soorten
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram pesto
  • 35 gram pijnboompitten
  • snuf pul biber of chilivlokken
  • snuf gedroogde oregano
  • snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • extra vierge olijfolie

Instructies

  • Was de tomaten en snijd ze in dunne plakjes. Scheur de mozzarella in stukjes.
  • Meng de pesto met het sap en rasp van een 1/2 citroen.
  • Bak de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Leg op een groot bord of platte serveerschaal de plakjes tomaten. Verdeel daaroverheen de stukjes mozzarella, de pesto en de pijnboompitten. 
    Drizzle er een scheutje extra vierge olijfolie overheen en bestrooi met een snuf versgemalen zwarte peper, (zee)zout, gedroogde oregano en pul biber.
  • TIP: ook lekker met nog extra blaadjes verse basilicum.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Tomatensalade met pesto en mozzarella

tomatensalade met pesto

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken