tips ui snijden zonder tranen

tips ui snijden zonder tranen

Tips ui snijden zonder tranen. Met onze tips wordt het snijden van een ui zonder tranen een fluitje van een cent. Dus voortaan sta je zingend je uien te snijden ipv huilend.

uien snijden zonder huilen tips

Verschillende soorten uien

Allereerst is het goed om te weten dat er verschillende soorten uien zijn. Zo heb je bijvoorbeeld de gele ui, rode ui, zoete ui en sjalotjes.

De ene ui is wat pittiger dan de ander en sommige soorten zijn wat zachter en zoeter van smaak. Kies sowieso altijd wel de ui die het beste past bij het gerecht dat je gaat maken. (en niet de ui die je het minst laat huilen)

Eet jij ook graag gerechten met ui? Probeer dan eens de volgende recepten: plaattaart met courgette en rode ui, burgers met gebakken uien en kruidenolie of maak eens een uiensoep met paksoi.

Waarom traan je als je een ui snijdt

Wanneer je een ui snijdt, komt er een enzym vrij dat alliinase wordt genoemd. Dit enzym breekt de aminozuren in de ui af en produceert een gas genaamd propanethial-S-oxide.

Wanneer dit gas in contact komt met je oog, vormt het zwavelzuur, wat het oog irriteert. Dit leidt tot het produceren van tranen als een beschermingsmechanisme om je oog te hydrateren en te spoelen. Het dragen van een (beschermende) bril…..whahaha pak je duikbril er dus maar bij…. of het snijden van de ui onder stromend water kan helpen om dit effect te verminderen.

Ui snijden zonder tranen

Maar hoe kan je nu een ui snijden zonder te huilen? Het geheim zit ‘m in de volgende twee belangrijkste tips.

TIP 1: ten eerste is het belangrijk om een scherp mes te gebruiken. Een bot mes beschadigt de ui namelijk meer, waardoor er meer vluchtige stoffen vrijkomen die zorgen voor tranende ogen. Zorg er dus voor dat je mes vlijmscherp is voordat je aan de slag gaat!

TIP 2: de tweede tip is om de ui eerst even in de koelkast te leggen voordat je ‘m gaat snijden. De kou zorgt ervoor dat de vluchtige stoffen minder snel vrijkomen en dat scheelt een hoop tranen.

Andere tips

Mocht je toch nog last hebben van tranende ogen, dan zijn er gelukkig nog wat andere trucjes die je kunt proberen. Zo kun je bijvoorbeeld een kaarsje naast je snijplank zetten. De vlam zorgt voor een luchtstroom die de vluchtige stoffen wegblaast.

Een andere optie is om een stukje brood/kauwgom in je mond te doen terwijl je de ui snijdt. Het kauwen zorgt ervoor dat je meer speeksel aanmaakt en dat neutraliseert de vluchtige stoffen.

Snijd eventueel je ui dus onder stromend water in de wasbak. Persoonlijk vind ik dit alleen wel echt verspilling van water.

Allerbelangrijkst tip ui snijden zonder tranen

Vergeet niet om een beetje humor te hebben tijdens het ui snijden. Maak bijvoorbeeld grappen over je tranende ogen of zet een leuk muziekje op tijdens het snijden. Zo wordt het een stuk leuker én kun je de tranen in je ogen wat beter verdragen.

Hopelijk kan je met deze tips voortaan zonder tranen een uitje snijden. Dus kies je favoriete ui, slijp je mes en maak er een feestje van in je keuken.