Pittige pizza caprese! Eén van onze favoriete pizza’s is een pizza Caprese. Simpel van smaak maar daarom eigenlijk ook zo ontzettend lekker. Dit keer heb ik een Familie over de Kook variant gemaakt. De pizza krijgt namelijk een heerlijk pittige smaak! De basis blijft echter gewoon super simpel! Een tomatensaus, mozzarella en basilicum. Door de tomatensaus te mengen met een flinke scheut sriracha pimp je de saus lekker op. Zo krijg je een spannende pizza caprese 🙂
Het deeg voor de pizza’s maak ik graag zelf maar wil je de pizza’s snel op tafel zetten dan kan je natuurlijk ook prima kant en klare pizzabodems gebruiken.
BEWAAR ONDERSTAANDE FOTO OP JE EIGEN PINTERESTPAGINA:
LET OP: de aangeven tijd van het recept is exclusief het maken van eventueel je eigen pizzabodems.
recept pittige pizza caprese
Pittige pizza caprese
Ingrediënten
- 2-3 pizzabodems kant en klaar of zelfgemaakt
- 2 bollen mozzarella
- 1 blik gepelde tomaten
- sriracha
- flinke snuf versgemalen zwarte peper of zout
- 1 theelepel gedroogde oregano flinke theelepel gebruiken
- 1 theelepel suiker
- verse basilicum
Instructies
- Verwarm de oven zo heet mogelijk voor als je zelfgemaakte pizzabodems gebruikt. Verwarm de oven voor volgens de beschrijving op de verpakking van kant en klaar pizzadeeg.
- Mix met een staafmixer de gepelde tomaten met een flinke snuf versgemalen zwarte peper, zout, gedroogde oregano, suiker en een flinke eetlepel sriracha. Mix tot je een gladde saus hebt. Proef of je nog extra sriracha toe wilt voegen of eventueel een ander ingrediënt.
- Smeer de bodems van de pizza in met een dun laagje pittige tomatensaus. Verdeel wat stukjes mozzarella over de pizza en bak de pizza's gaar en goudbruin in de oven. Als de pizza klaar is leg dan wat blaadjes basilicum op de pizza samen met wat extra stukjes mozzarella.
- TIP: scheur de mozzarella alvast in kleine stukjes en dep deze goed droog. Zo verliest de mozzarella minder vocht en blijft je pizzabodem knapperig.
- TIP: de pittige tomatensaus is genoeg voor een behoorlijk aantal pizza's. Vries de overgebleven tomatensaus in voor een volgende keer dat je pizza wilt eten.
recept zelf pizzadeeg maken
Pizzadeeg
Ingrediënten
- 400 gram bloem ik gebruik gewoon bloem
- 250 milliliter lauwwarm water
- 1 zakje gedroogde gist
- 1,5 theelepel zout
- semolina is een soort Italiaanse griesmeel (staat meestal bij de pasta's in de supermarkt)
Instructies
- Meng de bloem met het zout. Doe het gist erbij samen met het lauwwarme water.
- Kneed het deeg ongeveer 5-10 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (kan ook in een keukenmachine) Bestrooi de deegbal met bloem of semolina.
- Leg het pizzadeeg in een kom. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 60 minuten rijzen. (het deeg verdubbeld dan in omvang)
- Als het deeg verdubbeld is, verdeel het deeg dan in 3 bollen. (of 2 als je grotere pizza's wilt maken) Kneed het deeg goed door en "bol" het deeg op. Vouw het deeg in beide handen naar onder, zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol. Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met semolina (griesmeel) of bloem….anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
- Verwarm de oven zo heet mogelijk voor…..minimaal 220 graden. Bestrooi je werkblad nu flink wat met semoline (of gewoon bloem) en vorm het deeg tot een pizzabodem met je handen. Druk vanuit het midden het deeg naar buiten toe. Zo ontstaat er een rand. Draai dan met je handen vanuit de buitenkant (niet de rand!) steeds een kwartslag tot je een pizzabodem hebt.
- Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ….is eigenlijk het lekkerst! Gebruik niet teveel saus en toppings. Anders wordt je bodem niet lekker knapperig.
- TIP: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voorverwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.
pittige pizza caprese
Zo simpel maar o zo lekker! Drizzle voor nog meer pit extra sriracha over de pizza. Ik vind het zelf erg lekker om de pizza extra te beleggen met stukjes koude mozzarella.
andere lekkere pizza recepten
- klik op de foto om naar het desbetreffende recept te gaan
PITTIGE GEHAKT PIZZA MET FRISSE SAUS EN IJSBERGSLA:
PITTIGE ROOKWORST PIZZA:
PIKANTE KIP PIZZA MET PAPRIKA EN RODE UI:
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken