Sommige recepten ontstaan gewoon omdat je iets niet meer mag eten. Sinds ik geen pijnboompitten meer mag eten, viel mijn favoriete pasta pesto af. Gelukkig ontdekte ik pistachenoten als alternatief. En eerlijk? Deze makkelijke pasta met pistache pesto is stiekem misschien wel nóg lekkerder. 😋
Pistache pesto is iets zachter van smaak. In combinatie met zoete geroosterde tomaatjes, knapperige pancetta en romige burrata zet je echt iets heel lekkers op tafel. Binnen 30 minuten klaar, dus perfect voor drukke dagen.

Ontdek ons recept voor pistache pesto zonder pijnboompitten – super simpel én vol smaak. Liever de klassieke versie? Onze pasta pesto met kip blijft ook een favoriet thuis. (ik eet uiteraard dan iets anders of ik gebruik de pistache pesto)
Wat serveer je erbij?
Omdat deze pasta lekker romig is door de burrata en olijfolie, is iets fris ernaast echt een aanrader. Denk aan een simpele rucolasalade met wat citroensap en olijfolie. Of maak het jezelf makkelijk en zet er een stuk vers brood bij op tafel om de laatste restjes pesto mee op te vegen. Daar word je blij van, toch? 🤗
Ben je op zoek naar meer van dit soort makkelijke recepten? In onze categorie makkelijke maaltijden vind je volop inspiratie. Recepten die snel klaar zijn, maar toch boordevol smaak zitten. Precies wat je nodig hebt op drukke (werk)dagen.
Recept romige pistache pasta met burrata

Pasta met pistache pesto, burrata en tomaatjes
Wat heb je nodig (ingrediënten)
- pistache pesto zelfgemaakt
- 350 gram pasta soort naar eigen smaak
- 1 groentebouillonblokje
- 4 bolletjes mini burrata
- 15 gram verse basilicum grof gehakt
Geroosterde tomaatjes
- 500 gram cherry tomaten
- olijfolie
- 100 gram pancetta blokjes
- 1 flinke theelepel gedroogde oregano
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- snufje zout
- snufje chilivlokken
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Begin met het maken van de pistache pesto als je deze zelf maakt. Zet apart tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de tomaatjes en spek over een bakplaat. Drizzle er een beetje olijfolie overheen, bestrooi met peper, zout, chilivlokken en gedroogde oregano. Meng alles met je handen goed door elkaar.
- Rooster in 17-20 minuten de tomaten en spek goudbruin. Zet eventueel de laatste 2 minuten de grillstand of hetelucht stand aan.
- Kook de pasta samen met het bouillonblokje volgens de verpakking gaar. Giet de pasta af maar bewaar een beetje kookvocht. (zo kan je de pasta straks smeuïger maken.)
- Meng de warme pasta met de pistache pesto. Roer hier de geroosterde tomaten met spek en al het bakvocht door de pasta. Voeg eventueel voor extra romigheid nog wat extra kookvocht van de pasta toe.
- Verdeel de pasta over 4 borden, leg in het midden een bolletje burrata, bestrooi met verse basilicum en een snuf versgemalen zwarte peper en eventueel chilivlokken. Ook lekker is om een beetje fijngehakte pistache nootjes er extra overheen te strooien. Eet smakelijk! 😋
Notities
Vervang de burrata eventueel door lactosevrije mozzarella of een plantaardig alternatief. De pesto is al lekker romig, maar je kunt ook wat lactosevrije room of vegan roomkaas toevoegen voor extra smeuïgheid.
Veelgestelde vragen over pistache pesto pasta
Pistachenoten zorgen voor een iets zoetere en romigere smaak dan pijnboompitten. Het geeft de saus een prachtige groene kleur en een zachte bite. Perfect als je eens iets anders wilt proberen. En wist je dat pistachenoten ook iets minder bitter zijn dan pijnboompitten? Dat maakt de pesto zachter van smaak én toegankelijker voor kinderen.
Dat raad ik niet aan. De pesto zelf kun je wel voorbereiden, maar de pasta wordt snel taai als je het hele gerecht van tevoren maakt — zelfs als je nog wat kookvocht toevoegt. Vers klaarmaken is dus echt het lekkerst.
Ja! Pistachenoten zitten vol gezonde vetten, vezels en eiwitten. In combinatie met olijfolie, basilicum en eventueel wat Parmezaan is dit een voedzame en gebalanceerde saus.
Zeker. Je kunt de pesto tot 3 dagen afgesloten in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook, bijvoorbeeld in kleine porties. Handig als je vaker snel iets op tafel wilt zetten.
Je kunt de burrata vervangen door lactosevrije mozzarella, een vegan kaasalternatief of gewoon weglaten. De pesto is van zichzelf al romig genoeg. Wil je extra smeuïgheid? Voeg dan op het bord een lepel lactosevrije room of plantaardige roomkaas toe.

Ook fan van pistache pesto?
Deze pasta staat inmiddels zeer regelmatig bij ons op tafel. Hij is simpel, snel en super lekker. Heb jij deze pistache pesto pasta ook gemaakt of heb je er je eigen twist aan gegeven? Tag ons @familie.over.de.kook op Instagram. We vinden het altijd leuk om te zien als er iets van ons gekookt wordt.
Zoek je nog meer inspiratie voor heerlijke pasta recepten? Neem dan zeker even een kijkje in onze categorie met pasta recepten. Daar vind je nog veel meer van dit soort lekkere en makkelijk te maken recepten. Eet smakelijk! 🤩
