Column: tips voor een smakelijk voorjaar met verse kruiden. Iedereen kan thuis zelf verse kruiden kweken. Duik daarna de keuken in om allemaal lekkers ermee te maken.
Voor het nieuwe nummer van het magazine Lekker Doen van Dirk Supermarkten heb ik weer een nieuwe column mogen schrijven.
Column: tips voor een smakelijk voorjaar met verse kruiden
De lente is langzaamaan weer begonnen en de zon begroet ons met warme zonnestralen. Wij gaan de tuin weer voorjaarsklaar maken en daarin mogen verse kruiden niet ontbreken. Denk overigens niet dat onze kruidentuin formaat moestuin is. Ik heb gewoon een paar bakken in de tuin staan waar ik verse kruiden in zet. Zelfs als je maar een kleine tuin hebt kun je overigens al je eigen mini-kruidentuin maken.
Heb je geen tuin maar een balkon of alleen een vensterbank? Ook dan kun je heerlijke verse kruiden zelf kweken. Gebruik potten of bakken en zet hierin verse kruiden zoals peterselie, tijm, bieslook, rozemarijn en verse munt. Makkelijke kruiden die je gerechten meteen een stuk smaakvoller maken.
Neem bijvoorbeeld verse seizoensgroenten zoals asperges, wortelen en paprika. Leg ze op een bakplaat, besprenkel alles met een olijfolie, bestrooi met een snuf peper, zout, chilivloken, beetje honing en rooster ze in de oven op 180 graden voor 15-20 minuten. Hak verse kruiden fijn zoals peterselie, rozemarijn en munt. Wanneer de groenten uit de oven komen verdeel je er de verse kruiden over en je hebt een heerlijk én gezond bijgerecht. Dit gerecht past overigens ook prima bij een paasbrunch.
TIP: ik kook de asperges altijd even 3-4 minuten voor.
Nog een leuke tip om verse kruiden te gebruiken is het op smaak brengen van water. Vul een grote kan water, voeg hier een paar takjes verse kruiden aan toe en voeg wat vers fruit toe zoals sinaasappel, citroen of limoen. Ijsblokjes erbij en genieten maar.
Geniet van een prachtig voorjaar en maak smakelijke gerechten met seizoensgroenten, seizoensfruit en heerlijke verse kruiden. Als afsluiter heb ik nog een heerlijk broodje gezond voor je met gebakken ham en kruidenmayonaise.
Recept broodje gezond met gebakken ham en kruidenmayonaise
Broodje gezond met gebakken ham en kruidenmayonaise
Ingrediënten
- 4 boterhammen ik gebruikte speltboterhammen
- 100 gram ham soort naar eigen smaak
- 2 plakken 30+ kaas ik gebruikte Maaslander 30+
- 12 plakjes komkommer
- flinke hand rucola
- handje kiemgroenten ik gebruikte milde kiemgroenten
- klein scheutje olie
KRUIDENMAYONAISE
- 3 eetlepels light mayonaise flinke eetlepels gebruiken
- 2 theelepels citroensap
- flinke snuf versgemalen zwarte peper
- klein handje peterselie fijngehakt
- 7 stengels bieslook fijngehakt
- 8 blaadjes basilicum fijngehakt
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de kruidenmayonaise.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de ham kort goudbruin.
- Rooster ondertussen ook de boterhammen.
- Smeer de 4 boterhammen in met een laagje kruidenmayonaise.
- Beleg twee boterhammen met sla, plakjes komkommer, kaas, gebakken ham en kiemgroenten.
- Leg de andere boterhammen erop, snijd eventueel diagonaal doormidden en eet smakelijk!
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken