Column: handige keukenhacks

Column: handige keukenhacks

Column: handige keukenhacks. Voor het nieuwe nummer van het magazine Lekker Doen van Dirk Supermarkten heb ik weer een nieuwe column mogen schrijven.

Deze keer gaat het over de herfst, herfstrecepten en handige keukenhacks om die heerlijke recepten te kunnen maken zonder verwondingen en stress.

pompoensoep met wortel en rode curry

Column: handige keukenhacks

De herfst staat alweer voor de deur. Naast de lente is dit mijn favoriete seizoen. We mogen dan namelijk weer de keuken induiken voor zalige verwarmende soepen, stoofschotels en stamppotten.

Het huis ruikt weer heerlijk van alle verwarmende specerijen die we gebruiken en wat dacht je van een heerlijke warme appeltaart met slagroom. Alleen de geur van warme appeltaart in de oven tovert al een glimlach op je gezicht. 

Ik heb dit keer een aantal handige keukenhacks voor je zodat je geen stress ervaart tijdens het bereiden van herfstige gerechten. 

Huil jij ook zo tijdens het snijden van uien? Bij mij rolde vaak te tranen van mijn wangen en helaas niet vanwege het lachen. Het is nog gevaarlijk ook! Vaak ging ik verder met het snijden op goed geluk, want mijn zicht was vanwege alle tranen niet helemaal scherp meer.

Hier is een truc die je tranen in de kiem smoort: leg je ui eerst even in de koelkast voordat je gaat snijden. De kou zorgt ervoor dat de vluchtige stoffen minder snel vrijkomen en dat scheelt een hoop tranen. 

Een andere optie is om een stukje brood/kauwgom in je mond te doen terwijl je de ui snijdt. Het kauwen zorgt ervoor dat je meer speeksel aanmaakt en dat neutraliseert de vluchtige stoffen. Zo snijd jij voortaan je ui als een ware marterchef! 

Een groente die veel gegeten wordt in de herfst is pompoen. Velen vinden echter het snijden van een pompoen een verschrikkelijk karwei. Nu kun je natuurlijk kant en klare blokjes pompoen kopen maar ik heb een handige tip voor je.

Schil eerst de pompoen met een dunschiller en snijd dan een stukje van de onderkant af. Zo staat de pompoen stabiel op je snijplank. Snijd de pompoen doormidden, schep de zaden eruit… bewaar de zaden om ze te roosteren… en snijd vervolgens de pompoen in plakjes of blokjes. 

Nog een voordeel van de herfst zijn heerlijke ovenschotels met gesmolten kaas. Heb jij weleens last dat je kaasrasp niet goed schoon wordt omdat de kaas in de gaatjes blijft plakken? Nu niet meer!

Rasp na het kaasraspen een rauwe aardappel en alles kaas verdwijnt als sneeuw voor de zon uit de gaatjes. Daarna even je rasp omspoelen in heet water, droogmaken en klaar is kees. 

Laat de herfstmaaltijden dus voortaan een feestje zijn om te maken zonder tranen en snijverminkingen! Smul van heerlijk eten dat je met liefde hebt bereid. 

Na onze tips durf jij vast wel onderstaande pompoensoep te maken 🙂 

Recept pompoensoep met wortel en rode curry

pompoensoep met wortel en rode curry

Pompoensoep met wortel en rode curry

Deze pompoensoep met wortel en rode curry is heerlijk zoet en kruidig van smaak. Verwarm jezelf dit najaar/winter dus met een zalige pompoensoep.
No ratings yet
Printen Pin Klik Hier: recept opslaan in je eigen kookboek
Gang: avondeten, Lunch, Soep
Keuken: Nederlands, Nederlandse
Trefwoord: pompoen, pompoensoep, rode curry
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 6 porties

Equipment

  • 1 stoof of soeppan

Ingrediënten

  • 1 pompoen geschild en in stukjes gesneden
  • 350 gram wortel in stukjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1 theelepel laospoeder
  • 1 zakje rode curry pasta ik gebruik dit van het merk Inproba
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper
  • snuf zout optioneel
  • 200 milliliter kokosmelk + eventueel extra voor garnering
  • 550 milliliter heet water
  • 1 groentebouillonblokje
  • verse koriander fijngehakt (optioneel)
  • pompoenpitten mix optioneel
  • snuf pul biber of chilivlokken

Instructies

  • Verhit een scheut olie in een soep of stoofpan. Bak de pompoen met de wortel, ui, knoflook, rode curry pasta, laos en zwarte peper voor een paar minuten. (3-5) op middelhoog vuur)
  • Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe samen met het water en laat afgedekt 25 minuten pruttelen. (de pompoen moet gaar zijn) Soms kan het iets korter of langer duren.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de kokosmelk toe. Pureer de soep vervolgens tot je een romige substantie hebt. Breng eventueel extra op smaak met peper en/of zout.
  • Garneer de soep eventueel met een beetje fijngehakte koriander, scheutje extra kokosmelk, pompoenpitten mix en/of pul biber (chilivlokken)
  • Eet smakelijk 🙂
  • TIP: ook lekker is om krokant gebakken spekblokjes toe te voegen.
Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten!Vermeld @Familie.over.de.Kook of tag #familieoverdekook!
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer

Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken