Deze cake met grapefruit en frisse mascarpone topping is hier thuis heel erg goed in de smaak gevallen. De cake is super luchtig van structuur en heerlijk fris van smaak. Ook de mascarpone topping is lekker fris van smaak door de toevoeging van een beetje grapefruitsap. Ik heb het al vaker vermeld maar bakken is niet per se mijn “ding”. Toch vind ik het altijd wel leuk om verschillende soorten cake recepten te maken. Dit keer heb ik een ronde springvorm gebruikt waardoor de cake minder lang in de oven hoeft en je meer een soort “taart idee” krijgt.
Kan je niet zo makkelijk aan grapefruits komen, dan kun je eventueel ook sinaasappel, limoen of citroen gebruiken. Een keertje afwisselen kan natuurlijk ook geen kwaad. Zo smaakt je cake….of taart….geef het een naam….iedere keer toch weer anders.
Recept cake met grapefruit en frisse mascarpone topping
Cake met grapefruit en frisse mascarpone topping
Equipment
- 1 springvorm ongeveer 23 cm doorsnede
Ingrediënten
- 250 gram roomboter op kamertemperatuur
- 225 gram bloem
- 225 gram suiker
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 zakje bakpoeder
- 1/2 grapefruit sap nodig
FRISSE MASCARPONE TOPPING
- 250 gram mascarpone
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1/2 grapefruit sap nodig
- 3 eetlepels poedersuiker
EXTRA
- 1 grapefruit ter garnering, dit kunnen partjes of schijfjes zijn.
Instructies
- Vet een springvorm in met een beetje roomboter en bestrooi met een beetje bloem. Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de bloem met het zout en het bakpoeder.
- Klop de boter met de suiker licht en luchtig in een mengkom. (dit duurt wel een paar minuten) Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe. Voeg pas het volgende ei toe wanneer het vorige ei is opgenomen in het beslag. Voeg dan het bloemmengsel in drie delen toe en mix goed door het beslag.
- Spatel het sap van een 1/2 grapefruit door het beslag. Schep het beslag in de springvorm en bak de cake in 30-40 minuten gaar en goudbruin. TIP: prik met een satéprikker in de cake om te kijken of de cake gaar is. De satéprikker moet er schoon uitkomen. Laat de cake afkoelen en verwijder de ring.
FRISSE MASCARPONE TOPPING
- Maak ondertussen de frisse mascarpone topping: meng hiervoor alle ingrediënten en zet in de koelkast tot gebruik.
- Nu kan je twee dingen doen! 1: verdeel de mascarpone topping over de cake en beleg eventueel met schijfjes grapefruit. of 2: bewaar de frisse mascarpone in de koelkast en serveer een stukje cake apart met het mascarpone mengsel. Serveer er eventueel stukjes grapefruit, blauwe bessen en/of frambozen bij.
- Voordeel van nummer 2 is dat je de cake buiten de koelkast kunt bewaren. Hierdoor blijft je cake lekker luchtig van structuur. Wanneer je kiest voor optie 1 dan moet je de cake in de koelkast bewaren. Hierdoor zal de cake wat steviger van structuur worden. De cake blijft bij beide varianten gelukkig wel erg lekker.
Cake met grapefruit
De frisse mascarpone topping is ook erg lekker om als basis voor een tiramisu te gebruiken. Ik zal binnenkort met dat recept aan de slag gaan. Ik heb er wel een paar lekkere ideeën over. Ook lekker bij deze taart is om er een kloddertje lemon curd bij te serveren. De grapefruits hebben wij gekregen van Fresh.Land en ze waren echt mega sappig. Onze kids zijn gek op grapefruit en eten ze ook graag zo uit het handje.
Andere lekkere cake recepten
- Klik op de foto om naar het recept te gaan
CHOCOLADECAKE MET HAZELNOOTPASTA
KRUIDIGE WORTELCAKE MET ROOMKAAS GLAZUUR
CAKE MET BLAUWE BESSEN EN CITROEN
Wij vinden het erg leuk als je ons zou willen volgen op Facebook, Instagram of Pinterest. Mocht je nu een recept van ons gemaakt hebben, dan vinden wij het ook ontzettend leuk om jouw creatie te zien. Laat het ons weten door ons te taggen @familieoverdekook of door de hashtag #familieoverdekook te gebruiken