Aangekoekte pan schoonmaken: hoe doe je dit?

Aangekoekte pan schoonmaken: hoe doe je dit?

Aangekoekte pan schoonmaken: hoe doe je dit? Het zal je vast weleens overkomen zijn, een aangekoekte pan. Je let even niet op, het vuur staat net iets te hoog en het leed is al geschied. De bodem van je pan is aangekoekt. Ik heb echt weleens op het punt gestaan om mijn pan gewoon maar in de prullenbak te gooien. Gelukkig zijn de meeste pannen nog wel te redden van de sloop. Een aangekoekte pan kan op veel verschillende manieren schoongemaakt worden. Het is wel belangrijk dat je weet van welk materiaal je pan gemaakt is. Pak dus nooit zomaar je schuursponsje om te gaan boenen! Het kan zijn dat je dan namelijk wel je pan dusdanig beschadigt dat hij weggegooid moet worden.

Aangekoekte pan schoonmaken

gietijzeren pannen schoonmaken

Binnen de gietijzeren pannen zijn er twee soorten. Deze pannen vragen om een andere manier van schoonmaken. De onbewerkte gietijzeren pan maak je schoon met eigenlijk alleen warm water en een zachte spons. (dus geen schuurspons) Is je pan echt heel erg vies? Dan kan je heus wel een klein beetje neutrale wasmiddel gebruiken. Spoel de pan wel echt goed af met water en droog de pan meteen. De pan moet een klein beetje vettig blijven. Merk je dat de pan droog is, wrijf de pan dan in met een beetje zonnebloem of arachideolie. Door de olie droogt je pan niet uit en het voorkomt daarmee roestvorming. Deze pan mag echt nooit in de vaatwasser!!!

De gietijzeren pan met een emaille laag mag ook niet in de vaatwasser en moet dus ook met de hand worden schoongemaakt. Gebruik hiervoor gewoon warm warm water, een mild afwasmiddel en een sponsje. (ook weer geen schuurspons gebruiken) Is je pan heel erg aangekoekt? Voeg een klein beetje afwasmiddel toe met warm water en laat dit eventjes een paar minuten weken. Vervolgens kan je de pan met een spons of doekje schoonmaken.

koperen pannen schoonmaken

Ooit hoop ik een mooi rek in de keuken te hebben met allemaal koperen pannen. Helaas blijft het bij dromen. Behalve dat die pannen heel duur zijn, zijn de echt koperen pannen ook niet geschikt voor het koken op inductie. Kook jij wel op gas, dan zijn deze pannen wel een investering in de toekomst. Als je de pannen namelijk met veel liefde behandelt gaan ze levenslang mee. Net zoals bij gietijzer mag een koperen pan niet in de vaatwasser. Eigenlijk moet je dit sowieso nooit doen met pannen. Een koperen pan maak je schoon met zout, witte wijnazijn en een sponsje. Zet de pan in de wasbak en bedek de pan met zout. Giet hier wat witte wijnazijn over en voeg nog een beetje zout toe. Laat dit 15 seconden inwerken. Giet nog een beetje extra azijn op je sponsje en maak de pan schoon. Eventueel kun je de zijkanten ook nog meepakken met het sponsje. Spoel de pan nog even na met water en maak de pan goed droog. Als je de pan niet goed droog maakt, dan gaat de pan oxideren.

aangekoekte koperen pan schoonmaken

Ik vind dit dus echt prachtige pannen. Ooit hoop ik ook zo’n rek met mooie pannen in mijn keuken te hebben 🙂

Pannen met een teflon anti-aanbaklaag schoonmaken

Een anti-aanbaklaag van teflon moet ook voorzichtig schoongemaakt worden. Gebruik dus ook hier weer geen schuursponsje. Vaak kunnen deze pannen volgens de leverancier in de vaatwasser. Ik zou echter de pan gewoon schoonmaken met een beetje afwasmiddel en een spons. Door de antiaanbaklaag hoef je vaak niet enorm te schrobben. Is je pan toch heel erg vies geworden, kook dan een klein beetje azijn in de pan. De etensresten zullen dan heel snel loslaten. Je hele huis ruikt alleen wel echt heel erg vies.

Pannen met keramische anti-aanbaklaag

Een keramische anti-aanbaklaag is veel harder is dan de teflon-variant en daardoor is de pan een stuk minder kwetsbaar. Dit zou in praktijk betekenen dat je steviger kan boenen bij het schoonmaken. Er wordt zelfs gezegd dat schuursponsjes en metalen spatels geen kwaad kunnen. Toch zou ik adviseren om deze materialen niet te gebruiken. Gebruik dus liever een normaal sponsje. Ook kan je beter een houten of kunststof spatel gebruiken in plaats van een metalen spatel.

aangekoekte pan schoonmaken

Gebruik nooit het “schuur” gedeelte van je spons. Hierdoor krijg je krassen in je pan en dat is echt zonde!

EXTRA TIP: Voorkom dat je pannen aan te grote temperatuurwisselingen blootgesteld worden. Haal je pan dus niet gelijk van het vuur om vervolgens onder de koude kraan te zetten. Dit voorkomt het kromtrekken van de bodem en beschadigingen.