Winterse sferen! De smakelijkste recepten voor heerlijke stoofpotjes


Winterse sferen! De smakelijkste recepten voor heerlijke stoofpotjes


Sneeuw, glühwein en stoofpotjes: de beste ingrediënten voor een geslaagde winterdag! Als buiten alles bedekt is met een wit laagje sneeuw, kun je heerlijk fantaseren over winterse gerechten om jezelf mee op te warmen. In dit artikel geven we je twee handige recepten om smaakvolle winterse stoofpotjes te maken.

Winterse stoofpotjes 

Met een braadpan kun je – op een koude winterdag – heel eenvoudig winterse stoofpotjes klaarmaken. Wat dacht je van Hongaarse goulash of Boeuf Stroganoff? Als je op zoek bent naar een lichte pan om heerlijke stoofpotjes in te bereiden, is het slim om voor een PFAS-vrije pan te kiezen van gietaluminium. In vergelijking met de klassieke gietijzeren pannen zijn deze lichter en veiliger doordat ze water-, vet- en vuilafstotend zijn. Bijkomend voordeel is dat je ze voor allerlei doeleinden kunt gebruiken: van het braden van vlees tot het maken van stoofpotjes.

 PFAS-vrije pan


Hongaarse goulash

Eén van de heerlijkste wintersportgerechten om zelf te maken is goulash met rundvlees. Je kunt dit gerecht met een braadpan heel eenvoudig zelf bereiden. Voeg peper en zout toe aan de sukadelap en meng er een eetlepel bloem doorheen. Bak het vlees aan met olijfolie en zet het daarna opzij. Voeg gebakken paprika’s, ui, knoflook en tomatenblokjes en -puree, karwijzaad en runderbouillon toe en breng alles aan de kook.

Breng de saus daarna op smaak met peper, zout en laurierblaadjes. Laat de goulash circa vier uur smoren of stoven, totdat het vlees zacht is geworden. Haal vervolgens de deksel van de pan en laat het gerecht – met allesbinder of maizena – minstens een half uur indikken.  

Boeuf Stroganoff

Zoek je naar heerlijk vleesgerecht met heel veel smaak? Kom in winterse sferen met boeuf stroganoff, een mals gestoofd rundvleesgerecht. Voor dit sappige gerecht versnipper je uien, snijd je een paar teentjes knoflook fijn en de champignons in partjes. Strooi peper en zout over de runderlap en bak het vlees, totdat het goudbruin gekleurd is. 

Haal daarna het vlees uit de pan en leg de knoflook met de uien in de braadpan. Mix het met de champignons en paprika’s en bak deze circa vijf minuten mee. Schep het vlees vervolgens terug in de pan en vermeng het met paprikapoeder. Schenk zoveel mogelijk water langs de rand van de pan, waardoor het vlees er net onder staat. Daarna strooi je een vleesbouillontablet in de pan en breng je het geheel al roerende aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en stoof het vlees in circa twee uur op een laag vuur gaar. Voeg er peterselie aan toe en haal de pan van het vuur. Breng het gerecht op smaak met een scheutje wodka, crème fraîche, peterselie, zout en versgemalen peper. Guten appetit! 

TIP: Een pan van gietaluminium warmt veel sneller op, dus is een middelhoog vuur voldoende voor perfecte resultaten. Wil je veilig koken? Met braadpannen met een keramische anti-aanbaklaag voorkom je dat het eten in de pan aanbakt en gebruik je veel minder olie.