Wat is het verschil tussen vitamines uit een potje en uit voeding?

Wat is het verschil tussen vitamines uit een potje en uit voeding?

Voordat we ingaan op de vraag wat het verschil is tussen vitamines uit een potje en voeding, willen we één ding duidelijk maken: vitamines uit een potje kunnen nooit de plaats innemen van gezonde voeding. Het is dus niet de bedoeling dat je voeding vervangt door een supplement.

vitamines uit een potje of uit voeding

Voeding bevat meer verschillende voedingsstoffen

Gezonde voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit, bevatten veel meer verschillende voedingsstoffen dan vitamines uit een potje. Een paprika is naast een vitamine C-bom ook een belangrijke leverancier van gezonde koolhydraten, vocht en vrijwel alle vitamines en mineralen in kleine hoeveelheden. Dat kun je van vitamine C uit een potje niet zeggen.

Andere voedingsstoffen helpen bij de opname

Voeding bevat niet alleen veel verschillende voedingsstoffen. Het mooie is dat de vitamines en mineralen in voeding van nature vaak worden omringd door andere voedingsstoffen die helpen bij de opname. Denk aan vitamine D en calcium in sardines en vitamine C en heemijzer in boerenkool.

Veel supplementen bevatten deze voedingsstoffen niet, waardoor ze minder goed door ons lichaam worden opgenomen. Goede supplementenfabrikanten houden hier rekening mee en voegen stoffen toe die elkaars opname en werking ondersteunen. Een goed voorbeeld hiervan is probiotica die ook prebiotica bevat.

verschil vitamines uit een potje of uit voeding

Vitamine uit een potje bevat en afgepaste hoeveelheid

Voedingsmiddelen bevatten meer verschillende voedingsstoffen dan supplementen, maar niet altijd in dezelfde hoeveelheid. Planten ontwikkelen hun voedingsstoffen immers op basis van de hoeveelheid voeding in de grond en de hoeveelheid zonlicht.

Zo bevatten groenten en fruit vaak niet meer dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen als vroeger. Dat komt door verarming van de bodem als gevolg van kunstmest en monoteelt. Zo bevat een groente als broccoli niet meer zoveel magnesium als 30 jaar geleden. 

Vitamines en mineralen uit een potje bevatten steeds dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen. Zo krijg je steeds dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen binnen. Of je lichaam deze ook opneemt, is een ander verhaal.

Voeding is goedkoper

Niet alleen bevatten voedingsmiddelen meestal minder grote hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen dan supplementen vanwege de bodem- of weersgesteldheid. In goede supplementen vind je vitamines en mineralen in een geconcentreerde vorm, zodat je slechts aan één of enkele capsules of tabletten genoeg hebt om voldoende van deze stof binnen te krijgen.

Een uitzondering vormt een voedingsmiddel als paranoten. Hiervan heb je slechts drie tot vijf stuks nodig om aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid selenium te komen. Meer paranoten is zelfs niet gezond omdat je dan te veel selenium binnenkrijgt.

Actieve vorm

Bij vitamines en andere stoffen in voeding is er vaak een groot verschil tussen dierlijke en plantaardige producten.

De voedingsstoffen in plantaardige voeding moet je lichaam vaak nog omzetten in de actieve vorm. Dat is bijvoorbeeld het geval bij vitamine A. Deze komt in groenten voor als verschillende carotinoïden, die allemaal voorlopers zijn van de desbetreffende vitamine. Veel plantaardige voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden carotinoïden. Dat bij de omzetting naar vitamine A dus wat verloren gaat, is hierbij geen probleem.

Dat is anders bij omega 3-vetzuren in plantaardige voeding. Het gaat hierbij om ALA, een gezond vetzuur. Je brein en ogen hebben echter vooral de omega 3-vetzuren EPA en DHA nodig. Je lichaam kan ALA omzetten in DHA en EPA, maar dit proces is niet erg efficiënt.

In plantaardige voeding vind je eveneens de inactieve vorm van vitamine D. Je lichaam moet deze nog omzetten in vitamine D3. Ook dit proces verloopt niet altijd optimaal, zodat supplementen hier een voordeel ten opzichte van plantaardige voeding.

Nu is het wel even opletten, want veel supplementen bevatten net zo goed vitamine D2. Een goed supplement bevat de actieve vorm ofwel vitamine D3. Of dat bij jouw supplement het geval is, kun je op de verpakking zien.

Niet alle supplementen zijn hetzelfde

Naast dat het belangrijk is om te kijken wat het verschil is tussen vitamines uit voeding of uit een potje, is het net zo goed van belang om het verschil tussen supplementen te onderzoeken. Veel supplementen bevatten namelijk synthetische vitamines. Deze herkent je lichaam niet en neemt ze dan ook niet goed op. Dat is de reden dat soms stapeling kan ontstaan, zoals het geval is bij synthetische vitamine B6.

Conclusie

Dit artikel is tot stand gekomen met input van Annemiek, healthblogger bij Nutribites.