Vijf makkelijke baksels om met je kinderen te maken

Vijf makkelijke baksels om met je kinderen te maken

Ben je op zoek naar eenvoudige en leuke bakactiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen? Hier zijn vijf makkelijke recepten die perfect zijn voor jonge bakkers en gegarandeerd voor plezier zorgen.

1: eenvoudige koekjes

Koekjes bakken is een klassieker en een geweldige manier om het bakken te introduceren aan kinderen. Je hebt alleen enkele basis ingrediënten nodig: 200 gram boter, 150 gram suiker, 1 ei en 300 gram bloem. Het recept is eenvoudig; mix eerst de boter en de suiker tot een gladde massa, voeg het ei toe en meng alles goed door. Voeg geleidelijk de bloem toe tot het deeg vorm begint te krijgen. Laat je kinderen het deeg uitrollen op een met bloem bestoven oppervlak en moedig ze aan om hun favoriete vormen uit te steken.

2: versierde cupcakes

Cupcakes zijn ideaal om met kinderen te bakken omdat ze snel klaar zijn en veel ruimte voor creativiteit bieden. Begin met een simpel basisrecept: meng 125 gram boter met 125 gram suiker, voeg 2 eieren en 125 gram zelfrijzend bakmeel toe en meng tot een glad beslag.

Vul een bakvorm of cakevorm met papieren bakjes en schep het beslag erin. Bak de cupcakes ongeveer 15 tot 20 minuten op 180 graden Celsius. Het leukste deel komt na het bakken: het versieren. Zet een ‘decoratiestation’ op met verschillende kleuren glazuur, strooisels, en andere eetbare decoraties. Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten gaan en leren tegelijkertijd over kleuren en texturen.

3: pizzadeeg

Zelfgemaakte pizza is niet alleen lekker, maar ook een leuke manier om kinderen bij het koken te betrekken. Voor het deeg heb je 500 gram bloem, 1 zakje gist, 1 theelepel zout, 2 eetlepels olijfolie en 300 ml warm water nodig. Meng alle ingrediënten tot een glad deeg en laat het dan ongeveer een uur rijzen.

Na het rijzen kunnen kinderen helpen met het uitrollen van het deeg en het beleggen van hun pizza met hun favoriete toppings. Dit leert hen over verschillende smaken en ingrediënten en stimuleert hun zelfstandigheid in de keuken.

4: zelfgemaakte broodjes

Broodjes bakken is verrassend eenvoudig. Je kunt een basisrecept voor witte broodjes gebruiken, bestaande uit 500 gram bloem, 300 ml water, 1 zakje gist en een snufje zout. Meng de ingrediënten tot een soepel deeg en laat het ongeveer een uur rijzen. Vervolgens kunnen kinderen helpen met het vormen van kleine broodjes. Bak de broodjes 15 tot 20 minuten op 200 graden Celsius totdat ze goudbruin zijn.

Het eindresultaat is niet alleen lekker, maar geeft kinderen ook een trots gevoel dat ze iets zelf hebben gemaakt.

5: banaanmuffins

Banaanmuffins zijn een gezonde en lekkere optie die eenvoudig te maken is. Prak 3 grote rijpe bananen en meng deze met 250 gram bloem, 1 theelepel bakpoeder, 100 gram suiker, 2 eieren en 50 gram gesmolten boter. Deze muffins zijn een uitstekende manier om rijpe bananen te gebruiken en leren kinderen over het hergebruiken van voedsel. Vul muffinvormpjes met het beslag en bak ze ongeveer 25 minuten op 180 graden Celsius. Deze muffins zijn perfect als snack en bieden een minder suikerrijke optie vergeleken met veel andere gebakjes.