Ben jij ook gek op de Surinaamse keuken, dan is deze Surinaamse stoofpot met kip echt een aanrader. De stoofpot is weer helemaal terug van weggeweest. Op Familie over de Kook gaan we daarom de komende tijd ook meer aandacht besteden aan lekkere ouderwetse maar ook nieuwe stoofpot recepten. Vandaag trappen we af met een super lekkere en iets pittige stoofpot uit de Surinaamse keuken.
Stoofpot uit de Surinaamse keuken
Deze stoofpot heeft echt alles waar wij van houden en dat is PIT en heel veel smaak! Jullie zullen dit de komende tijd wel gaan merken op de blog, dat wij van pittig en gekruid eten houden. Eigenlijk gaat overal wel een eetlepel (of meer) sambal in. Ben jij nu niet zo’n pittige eter, halveer dan de hoeveelheid sambal of laat hem helemaal weg. Nu gebruiken wij meestal sambal badjak en deze sambal is niet heel erg heet maar geeft wel heel veel smaak…een beetje proberen kan dus eigenlijk geen kwaad.
Recept Surinaamse stoofpot
Ingrediënten
- 1 kilo Kippendijen in stukken gesneden
- 2 rode uien 1 fijngesneden, 1 in ringen gesneden
- 5 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 tomaten in stukjes gesneden
- 1 stuk loas 3cm
- 1 stuk gember 3cm
- handje selderij fijngesneden
- 1 rode peper fijngesneden
- 1 Madame Jeanette
- 1,5 groentebouillonblokjes
- 2 theelepels suiker
- gemalen zwarte peper
- zeezout
- 1 theelepel trassi
- 1,5 theelepel five spice poeder
- 5 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels ketjap asin
- 350 gram rijst
Instructies
- Leg de kippendijen in een grote mengkom en voeg de fijngesneden ui, knoflook, 1 tomaat in stukjes, fijngesneden selderij, gember, laos, rode peper, five spice poeder, peper, zout, ketjap manis en ketjap asin toe
- Meng dit allemaal goed door elkaar, dek de kom af in huishoudfolie en laat minimaal 4 uur marineren in de koelkast (langer mag altijd)
- Als de kip lang genoeg gemarineerd heeft haal het uit de koelkast en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen
- Verhit een scheut olie in een grote pan en bak voor 2 minuten op middelhoog vuur de uienringen
- Voeg de tomatenstukjes toe, 1,5 bouillonblokjes en 2 theelepels suiker toe en bak even kort aan
- Voeg vervolgens de kippendijen inclusief de marinade toe en bak ze rondom bruin
- Voeg dan 1 theelepel trassi en een klein scheutje water toe en roer dit goed door de kip
- Leg de Madame Jeanette in het midden van de pan en laat nu het gerecht 60 minuten sudderen met de deksel niet helemaal op de pan. (let er goed op dat de Madame Jeanette niet openbarst)
- Kook na 30 minuten sudderen de rijst
- Haal voor het serveren de gember, de laos en de Madame Jeanette uit de pan. Als je niet van pittig houdt, sla dan de volgende stap over
- Snijd de Madame Jeanette heel fijn (ik gebruik hiervoor handschoentjes) en voeg dit toe aan het gerecht. Hoe meer je toevoegt hoe heter het wordt
- Serveer met de gekookte rijst en voor de frisheid kan je altijd een komkommer erbij serveren
Pittige stoofpot
De hoeveelheid werk van deze stoofpot valt ontzettend mee. Het heeft alleen een beetje voorbereiding en een heleboel liefde nodig!
Njang Sweetie ofwel Eet Smakelijk