Slimme tips voor koken op warme dagen

Slimme tips voor koken op warme dagen

Of je er nu dol op bent of niet: (vrijwel) dagelijks moet je weer een vers maaltje bereiden. Ook op de warme dagen van het jaar, wanneer het misschien niet zo prettig is om lang in de keuken te staan. Hoe pak je koken op warme dagen aan? Lees verder voor onze tips.

Snelle recepten bereiden

Wil je voorkomen dat je lang in de keuken moet staan als het heet is? Dat is begrijpelijk: het kan immers behoorlijk warm worden boven de pannen, terwijl je op zoek bent naar verkoeling. Gelukkig zijn er een heleboel snelle maaltijden te bedenken die goed smaken in de zomermaanden. Denk aan een zomerse pasta waarbij je wat zalm in de koekenpan gooit, samen met spinazie, courgette en roomkaas. Het staat in no time op tafel! Of ga voor een grillgerecht, wat qua smaak aan de zomer doet denken. Gooi wat groene asperges, witvis of aubergine in de grillpan, wat ook relatief snel klaar is. Zo kun je gauw aan de (buiten)tafel aanschuiven!

pasta pesto met geroosterde tomaten

Barbecue aanslingeren

Het is wellicht niet dagelijks mogelijk, maar zeker als je wat langer de tijd hebt voor het diner: gooi de barbecue aan! Zo geniet je namelijk optimaal van een zomers dinertje in de tuin of op het balkon. Een maaltijd van de barbecue hoeft trouwens heus niet alleen te bestaan uit veel vlees. Je kunt net zo goed vis en groenten op de barbecue gooien. Met sausjes zorg je voor wat extra smaak. Een salade en wat stokbrood met dips erbij, en de boel is compleet.

Koude maaltijd bereiden

Je hoeft heus niet bij iedere maaltijd warm te eten. Sterker nog, als het écht heet is buiten, heb je waarschijnlijk zelfs meer zin in een koud diner. Denk aan een salade of gevulde wraps. Hiervoor hoef je helemaal niet achter de warme pannen te staan, als je daar geen trek in hebt. En verder zijn koude maaltijden vaak snel klaar. Lauwwarme maaltijden zijn trouwens ook een optie, zoals een pastasalade. Zo kies je ook meteen voor wat meer vulling. Al kan een salade met wat brood erbij tevens een uitkomst zijn: simpel en snel.

tomatensalade met pesto en mozzarella

Kleine porties eten

Op de heetste dagen van het jaar is het verstandig om wat kleinere porties dan normaal te eten. Je lichaam moet namelijk hard werken om al het eten te verwerken – en dat kan op de hete dagen extra zwaar vallen. Uiteraard is het wel belangrijk om voldoende te eten. Maar schep bijvoorbeeld een of twee lepels minder op.

Gezond eten

Waar je nog meer op kunt letten voor je lichaam? Kies voor gezonde maaltijden als het heet is buiten, wat ook eenvoudiger af te breken is. Laat maaltijden met veel vet, koolhydraten of suiker achterwege, en kies juist voor iets lichts en gezonds. Er zijn ’s zomers veel heerlijke groentesoorten te koop: maak daar gebruik van. Als je experimenteert met de bereidingswijze en eens wat verschillende dingen uitprobeert, is dat gewoon hartstikke lekker.