Rum El Dorado 12 Years Old: Dark Paradiso Cocktail

Rum El Dorado 12 Years Old: Dark Paradiso Cocktail

Rum El Dorado 12 years old

Rum is een bijzonder product. Waar heel veel soortnamen enorm beschermd zijn, is rum een redelijk vrij product. Daardoor zijn de verschillen in merk, land en soort suiker heel groot. Dit kan misschien lastig zijn wanneer je rum wilt gaan ontdekken want de ene rum is namelijk echt de ander niet. Ik persoonlijk vind deze verschillen juist ontzettend leuk en maken het tot een uitdaging om de lekkerste rums te gaan ontdekken. De rum die ik nu voor jullie ga uitlichten is een persoonlijke favoriet geworden van zowel Jan Willem als mijzelf.

Rum

El Dorado Rum wordt geproduceerd in Guyana door Demerara. Het bijzondere aan Guyana is het klimaat. Dit klimaat heeft een gunstig effect op de rum.  De hoge luchtvochtigheid en de constante temperatuur zorgt ervoor dat jonge rums snel volwassen worden. Dat moet ook wel, want het verlies door verdamping is dan ook vrij hoog. Hierdoor ontstaat de perfecte uitwisseling van het houten vat met de drank in het vat. Daardoor is een rum van 8 jaar oud te vergelijken met een rum van 16 jaar oud uit een kouder klimaat. Binnen de rum is het gebruikelijk dat de leeftijd op de fles een aanduiding is van de oudste rum van de blend. Bij de El Dorado rum hebben ze gekozen voor het Schotse systeem, waarbij de leeftijd op de fles het jongste bestandsdeel aangeeft. Dit maakt gelijk een heel groot verschil in smaak, of je een blend krijgt met als oudste hoofdbestanddeel van 12 jaar of wanneer dit het jongste hoofdbestanddeel is. 

Proefnotities

Kleur: Diep goud
Geur: Complex. Een geweldige zachte geur van rozijnen, pruimen, koffie en chocolade
Smaak: Zacht en vol van smaak. Een bijzonder zacht zoete smaak die veel complexer is dan ik van een 12 jaar oude rum had verwacht. Het is verwarmend en hij verdient het om heerlijk van te genieten
Afdronk: Zoet. De afdronk is het enige waar deze rum nog net een beetje dun is

Cocktail met rum

Rum associëren veel mensen met een winterdrank. Dit is eigenlijk heel vreemd, want er is geen drank meer verbonden aan tropische landen als rum. Nu is deze rum bijna zonde om te mixen maar toch is het ook heel erg lekker om er een heerlijke cocktail mee te maken. Bedenk goed dat wanneer je een cocktail maakt, dat je terug krijgt wat je erin stopt. Kies daarom voor een mooie basisdrank en niet voor een drank die je ook niet puur zou drinken.

Jan Willem maakt heel erg graag cocktails en deze cocktail heeft hij gemaakt voor B4men.
Binnenkort komen er dus nog veel meer heerlijke cocktails op Familie over de Kook.

Dark Paradiso Cocktail

 

Om het je nog makkelijker te maken heeft Jan Willem de cocktail ook op YouTube klaargemaakt

Rum El Dorado 12 Years Old: Dark Paradiso Cocktail

Rum El Dorado 12 Years Old: Dark Paradiso Cocktail