De keuze voor een inductie kookplaat

De keuze voor een inductie kookplaat

De keuze voor een inductie kookplaat. Dit was voor ons eigenlijk geen moeilijke keuze. Het is alweer een tijdje geleden dat wij moesten kiezen voor een nieuw fornuis.

Voor ons was de keuze, gaan wij verder op gas, of kiezen wij voor een inductiefornuis/kookplaat. Aangezien wij een aantal jaar geleden al verwachtte dat gas steeds duurder zou gaan worden hebben wij gekozen voor een inductiefornuis.

Met deze keuze zijn wij nog steeds iedere dag heel erg blij ๐Ÿ™‚

de keuze voor een inductiekookplaat

Koken op een inductie kookplaat

Uiteraard is het even wennen als je van gas naar inductie gaat overstappen. Zeker wanneer je een fanatieke kok bent is dit best een lastige keuze. Je moet je pannen laten staan, even snel met je pannen husselen is er niet meer bij. Het klinkt heel simpel maar veel (hobby)koks zijn erg gewend aan deze handeling. (al heb je tegenwoordig ook inductie kookplaten met een krasvaste beschermlaag)

Een inductie kookplaat heeft ook als nadeel dat je geen vlammen meer ziet. Je moet vertrouwen op de techniek en niet meer op je ogen. Wanneer je dit kan loslaten gaat inductie echter veel voor je betekenen.

De voordelen van het koken op een inductie kookplaat

Er zijn best heel veel voordelen en goede redenen te bedenken waarom je zou kunnen overwegen om te gaan koken op een inductiekookfornuis. Dit zijn voor ons de grootste voordelen:

Snelheid bij het koken

Snelheid is het voordeel wat je iedere keer zal merken maar waar je in het begin best wel een beetje aan moet wennen. Zeker wanneer je kookplaat over een turbofunctie beschikt, dan staat een pan met 2 liter koud water binnen 1 minuut al te koken.

De warmte wordt zo goed geleid naar alleen je pan dat het koken, bakken of braden heel erg snel gaat. Doordat het heel snel en heel direct gaat heb je dus ook heel erg veel controle.

Elektrisch is goedkoper dan gas

Tegenwoordig is gas echt heel erg duur geworden. Dus voor je portemonnee is het kiezen voor koken op inductie ook een hele goede keuze. Zeker wanneer je ook nog eens zonnepanelen op je dak hebt liggen, dan is koken op elektriciteit verreweg het goedkoopst.

Ook voor het milieu en klimaat is dit de betere keuze. Ook hier geldt dat deze keus nog veel beter wordt met zonnepanelen.

Veiliger voor jezelf en je kinderen

Koken op een inductie kookfornuis is naast sneller en goedkoper ook veel veiliger. Je hebt geen vuur meer nodig, dus een directe vuurbron heb je niet meer.

Omdat je alleen verwarmt waar je een magneet aan kan hangen (metaal) is het veilig tegen het verbranden van je handen of de handjes van je kids. Let wel alsnog goed op, de plaat wordt rondom wel degelijk warm.

Daarnaast heb je dus ook geen verbranding meer en dus ook geen roetdeeltjes meer. Deze adem je in en dit is ook heel slecht voor je. Daarmee is de keus voor een inductie kookplaat sowieso een hele goede keus.

Inductie kookplaat = makkelijk schoonmaken

Een heel groot voordeel vind ik nog steeds dat ik na het koken heel snel klaar ben met schoonmaken. Even een vochtig doekje eroverheen en klaar is kees! Geen aangekoekte etensresten en stof meer overal. Wat een verademing was deze verandering ๐Ÿ™‚

Welke inductie kookplaat moet je kiezen

De belangrijkste informatie die je nodig hebt voor de juiste keuze van een inductie kookfornuis is de grote van het fornuis. Bouw je hem in of ga je voor een losstaand fornuis. De beste inductie kookplaat 90cm in een nis van 110cm is natuurlijk geen gezicht.

Daarom moet je van te voren goed bepalen hoe breed je kan gaan en hoeveel ruimte je nodig hebt op de plaat. Wanneer je vaak met een hoop pannen te gelijk staat te koken is het ook niet handig om voor een te kleine inductie kookplaat te gaan.

Let ook op de verschillende kookzones. Tegenwoordig zijn de platen zo gemaakt dat het bijna niet meer uitmaakt waar je de pannen op de plaat zet, echt super handig.

de keuze voor een inductie kookplaat

Met de juiste keuze ga je echt heel veel kookplezier beleven. Wij willen in ieder geval niet anders meer.