Aan tafel samen koken: grillen of fonduen

Aan tafel samen koken: grillen of fonduen

Sterk in opkomst lijkt het ‘contactgrillen’. Een contactgrill is als het ware een gourmetstel zonder pannetjes. Dus alleen de gloeiende plaat. Verscheidene fabrikanten leveren gourmetsets die desgewenst als grill zijn te gebruiken. Met het apparaat kan dus meer dan alleen tosti’s maken.

grillplaat

Contactgrillen gebeurt zonder bakolie en braadvet omdat de platen van een antiaanbaklaag zijn voorzien. Vismoten, vleesstukken en groenten kunnen bereid worden maar ook wafels en tosti’s ofschoon wafelijzers en tostitoasters praktischer zijn. Als de grillplaat niet als tafelmodel wordt gebruikt worden de platen dichtgeklapt. In uitgeklapte vorm beschik je over een dubbele plaat.

gezelligheid

Als je gourmetten met de kleine pannetjes een gezellige bezigheid vindt dan is contactgrillen een uitkomst omdat het niet beperkt wordt tot kleine gerechtjes. Een nieuwe lijn in het gourmetwerk is de toepassing van miniwokjes, dus sterk verkleinde wokken. Nadeel is dat de wokjes te klein zijn om te kunnen roeren.

Steengrill

Een alternatief voor elektrisch contactgrillen is het steengrillen. Daarbij roostert men het eten op een reusachtige platte steen die soms wel acht centimeter dik is. De plaat, vaak van speksteen of van een of andere lavasoort, moet vooraf op temperatuur worden gebracht. Dat kan elektrisch maar ook in een speciale oven. In beide gevallen moet er veel tijd voor worden uitgetrokken omdat de steen minstens 350 graden warm moet worden.

Fondue

Een blijvende klassieker is het fonduen waarbij kaasfonduen prominent op de eerste plaats staat. Het is in essentie gesmolten kaas wat aangelengd wordt met wijn en meel. De gesmolten kaas wordt gegeten op brood. Fondue bourguignonne is een vorm van diepfrituren voor het bereiden van vlees. De optimale temperatuur van het frituurvet ligt rond de 180 of 190 graden.

Tosti-ijzers

Tosti-ijzers zijn uitsluitend elektrisch te verkrijgen ofschoon het ouderwetse tosti-ijzer met houten handvatten, dat je op het gas moest leggen, het beste werkte. De Franse verschijningsvorm van de tosti is de croque monsieur of de croque madame. Dat zijn tosti’s die horizontaal onder de grill of ovengrill gebakken worden. De madameversie onderscheidt zich van de monsieur door een toegevoegd gebakken ei boven op de tosti.

*dit is een gesponsord artikel en niet door onszelf geschreven, door dit soort artikelen kunnen wij jou op Familie over de Kook blijven voorzien van lekkere recepten.