Ga terug
–+ servings
bloemkoolstamppot met pittige gehaktballetjes

Bloemkoolstamppot met pittige gehaktballetjes

Geniet van een heerlijke doordeweekse avondmaaltijd en maak deze bloemkoolstamppot met pittige gehaktballetjes klaar.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: avondmaaltijd, bloemkool, bloemkoolstamppot, gehaktballetjes, pittige gehaktballetjes, stamppot
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in stukjes gesneden
  • 1 bloemkool in roosjes gesneden
  • 200 milliliter melk
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • klont roomboter
  • snufje nootmuskaat
  • 75 gram extra belegen kaas geraspt

PITTITE GEHAKTBALLETJES

  • 500 gram gehakt
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 1 theelepel paprikapoeder flinke theelepel gebruiken
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • bloem
  • zonnebloemolie

SAUS/JUS VOOR DE PITTIGE GEHAKTBALLETJES

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel sambal badjak flinke theelepel
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel chilisaus
  • 150 milliliter water

Instructies

  • Maak eerst de gehaktballetjes: meng hiervoor het gehakt met het ei, paneermeel, sambal badjak, peper, zout, paprikapoeder en kerriepoeder. Kneed dit goed door elkaar en vorm er 12 gehaktballetjes van. Rol de gehaktballetjes door een beetje bloem. (hierdoor krijgen ze een lekker krokant korstje)
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote koekenpan of hapjespan. Bak de gehaktballetjes kort rondom goudbruin aan. Haal de gehaktballetjes uit de pan. Fruit in het overgebleven braadvet de uien met de knoflook. Voeg de ketjap manis, sojasaus, sambal Oelek, sambal Badjak en chilisaus toe en bak dit kort mee. Voeg het water toe en leg de gehaktballetjes terug in de pan. Dek de pan af en laat de gehaktballetjes 15-20 minuten zachtjes koken. Draai de gehaktballetjes regelmatig om. Koken de balletjes droog, voeg dan meer vocht toe. Blijft de saus te water, haal dan de deksel van de pan om de saus te laten inkoken.
  • Kook ondertussen de aardappelen en bloemkool gaar. (mag bij elkaar mag apart....wat jijzelf makkelijker vindt) Ik kook het altijd bij elkaar en zorg dat de aardappelen heel klein gesneden zijn. Zo zijn de aardappelen en bloemkool tegelijk gaar. Stamp de aardappelen met de bloemkool tot een puree met de melk en een klont roomboter. Breng op smaak met een snufje nootmuskaat, snuf vers gemalen zwarte peper en zout. Spatel vervolgens de geraspte kaas doorheen.
  • Serveer de pittige gehaktballetjes met de bloemkoolpuree.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook