Ga terug
+ servings
zelf pizzadeeg maken

Pizzadeeg

zelf pizzadeeg maken is echt niet moeilijk
2.86 van 7 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: deeg, pizza, pizzadeeg, recept
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 2 uur
Porties: 3 pizza's

Ingrediënten

  • 400 gram bloem ik gebruik gewoon bloem
  • 250 milliliter lauwwarm water
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 3 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel suiker mag ook honing zijn
  • 1 theelepel zout
  • semolina is een soort Italiaanse griesmeel (staat meestal bij de pasta's in de supermarkt)

Instructies

  • Meng het lauwwarme water met de suiker en gist. Laat dit even een paar minuten staan. (5 tot 10 min) Meng ondertussen de bloem met het zout.
  • Maak een kuiltje op je werkblad of in een mengkom en giet het gistmengsel erin samen met de olie. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten tot je een mooi soepel deeg verkregen hebt. (kan ook in een keukenmachine)
  • Vet een mengkom in met een beetje olie en leg hier het pizzadeeg in. Dek de kom af met folie of theedoek en laat het deeg 45 minuten rijzen. (het deeg verdubbeld dan in omvang)
  • Als het deeg verdubbeld is, verdeel het deeg dan in 3 bollen. (of 2 als je grotere pizza's wilt maken) Kneed het deeg goed door en "bol" het deeg op. Vouw het deeg in beide handen naar onder, zodat de bovenzijde onder spanning komt te staan. Op deze manier wordt het een bol. Draai ze dan nog even rond op je werkblad. (bestrooi je werkblad met semolina (griesmeel) of bloem....anders blijft het mss toch iets plakken) Leg deze bollen op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met een theedoek. Laat het deeg nogmaals 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven zo heet mogelijk voor.....minimaal 220 graden. Bestrooi je werkblad nu flink wat met semoline (of gewoon bloem) en vorm het deeg tot een pizzabodem met je handen. Druk vanuit het midden het deeg naar buiten toe. Zo ontstaat er een rand. Draai dan met je handen vanuit de buitenkant (niet de rand!) steeds een kwartslag tot je een pizzabodem hebt.
  • Beleg de pizza met alles wat je maar lekker vindt. Bak de pizza in de voorverwarmde oven 5-10 minuten (afhankelijk van de hitte) of bak ze op de BBQ....is eigenlijk het lekkerst! Gebruik niet teveel saus en toppings. Anders wordt je bodem niet lekker knapperig.
  • TIP: gebruik een voorverwarmde pizzasteen of voorverwarmde bakplaat voor een extra knapperige bodem.