Go Back
+ servings
Potjie kos stoofpot op Zuid Afrikaanse wijze

Potjie kos stoofpot op Zuid Afrikaanse wijze

4.5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Afrikaanse
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
stooftijd: 3 uur
Totale tijd: 4 uur 5 minuten
Porties: 8 personen
Auteur: jan willem huffmeijer

Equipment

  • gietijzeren stoofpan

Ingrediënten

  • 1 kilo varkenswangen in blokken gesneden (3 bij 3 cm.)
  • 4 stuks aardappelen in grove stukken gesneden
  • 2 stuks winterpeen in grove stukken gesneden
  • 3 stuks rode pepers fijn gesneden
  • 2 stuks grote uien grof gesneden
  • 3 stuks knoflook fijn gesneden (grote tenen anders eentje extra)
  • 1 bakje champignons
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 blik witte bonen zonder vocht
  • 1 duim verse gember fijn gesneden
  • 1 halve liter rode wijn naar eigen smaak
  • 1 groente bouillonblokje
  • 3 theelepels worcestersaus
  • 2 eetlepels appelcider azijn
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels kerriepoeder
  • 2 eetlepels komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • handje verse koriander grof gehakt
  • handje verse peterselie grof gehakt
  • vers gemalen zwarte peper en zout
  • 5 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Bloem het vlees en breng op smaak met de kerriepoeder, komijnpoeder en zwarte peper.
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in de stoofpan. Bak het vlees rondom goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan.
  • Fruit in het overgebleven braadvet de uien, knoflook en gember. Wanneer de uien glazig zijn voeg je de wortel, aardappels, champignons en korianderzaad toe. Bak even aan voor twee minuten. Nu mag het vlees weer toegevoegd worden en verkruimel het bouillonblokje erbij.
  • Voeg de worcestersaus, appelcider azijn, tomatenblokjes, de witte bonen, bruine basterdsuiker en de rode wijn toe.
  • Nu mag de tempratuur omlaag van het vuur of fornuis. Voeg water toe tot alles net onder staat. Voeg nu ook de verse koriander en peterselie toe. Dit mag onder zacht pruttelen voor minimaal 3 uur staan. De stoof is klaar als het vlees zacht en mals is en het vocht is ingekookt. Leg de deksel niet helemaal op de pan. Je kan de stoof eventueel indikken met een maïzena papje.