1,5kilo iets kruimige aardappelengeschild en in stukjes gesneden
2 of 3stukspreigewassen en in halve ringen gesneden
75-100millilitermelk
25gramroomboter
flinkesnufversgemalen zwarte peper en zout
1/3tl nootmuskaat
PITTIGE KIP KETJAP
2stukskipfiletvoorgekookt (15 min) en geplukt
1uigesnipperd
3teentjesknoflookfijngehakt
3centimeterverse gembergeschild en fijngehakt
4eetlepelsketjap manis
4eetlepelschilisaus
1eetlepelsambal badjak
1/2rode peperin ringetjes gesneden (optioneel)
hand(je)gebakken uitjes
Zo maak je het (bereidingswijze)
Kook de aardappelen net niet gaar. Voeg dan de prei toe en kook nog 5 minuten mee. Giet alles af en stamp fijn met een klontje roomboter en de melk. (gebruik meer melk als je een smeuïgere stamppot wilt) Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Maak dat de aardappelen koken ook de pittige kip ketjap alvast klaar: Verhit een scheutje olie in een wok of hapjespan. Fruit de uien met de knoflook, gember, sambal en een snuf peper en zout. Voeg de kip toe samen met de ketjap manis en chilisaus. Bak dit 5 minuten op middelhoog vuur mee.
Serveer de prei stamppot met de pittige kip ketjap. Bestrooi met de gebakken uitjes en eventueel wat verse rode peper. (heerlijk als je van pit houdt)
TIP: gebruik je geen voorgekookte en geplukte kip, dan moet je de kipfilets heel fijn snijden en iets langer mee bakken. Wil je meer kip gebruiken, voeg dan ook meer chilisaus toe. Wij hadden met zijn vieren echt genoeg aan twee grote kipfilets.
TIP: voor een lactosevrij gerecht: gebruik dan plantaardige melk en boter. TIP: liever een vegetarisch gerecht: gebruik voor 4 personen 2 verpakkingen vegetarische "kip" stukjes/reepjes. Deze hoef je dan uiteraard niet te koken maar kan je meteen starten met bakken.
TIP: ook lekker is om kruidenroomkaas door de stamppot te gebruiken in plaats van boter en melk.