4appelsgeschild, ontpit en in kleine stukjes gesneden
100gramsuiker
200milliliterwitte wijn
gesuikerde krokante amandelen
100gramamandelen
50gramsuiker
20milliliter water
Instructions
MAAK DE PANNA COTTA: los de gelatine blaadjes op in een schaal met koud water. Snijd het vanillestokje in de lengte open en haal het merg eruit. (met de achterkant van je mes of met een klein theelepeltje) Breng 400 milliliter slagroom aan de kook met het vanillemerg en 75 gram suiker. Neem de pan dan van het vuur. Knijp de gelatine blaadjes uit en roer dit door de hete slagroom. Laat dit mengsel afkoelen in de koelkast. Klopt ondertussen de overige 200 ml slagroom stijf. Spatel dit voorzichtig door het afgekoelde mengsel. Giet het panna cotta mengsel in 4 bakvormpjes. (ik gebruikte 4 bakvormpjes van de Ikea...de Lockbete maar je hebt ook officiële vormpjes...die kosten alleen een vermogen) Zet de vormpjes nu voor 6-8 uur terug in de koelkast.
MAAK DE APPELMOES: Laat de suiker in een kookpan licht karamelliseren. Voeg de appels toe en blus af met 200 ml witte wijn. Roer alles goed door. Doe de deksel op de pan en kook de appels op laag vuur tot ze zacht zijn. Pureer dan tot de dikte die jij lekker vindt.
MAAK DE AMANDELKROKANT: Verwarm de oven voor op 150 graden. Rooster de amandelen in 5-8 minuten. Als de amandelen klaar zijn, verwarm dan 50 gram suiker met 20 ml water in een pan tot de suiker is opgelost. Voeg de geroosterde amandelen toe en blijf roeren tot ze karamelliseren. Leg dan de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afkoelen. Hak vervolgens de amandelen.
MAAK DE PANNA COTTA OP: Leg in het midden van een mooi bord een klein beetje appelmoes. Haal de panna cotta uit de koelkast en houd de vorm even onder de kraan met heet water. Hierdoor laat de panna cotta los. (niet te lang, anders smelt de panna cotta) Leg de panna cotta in het midden van de appelmoes. Bestrooi met de gehakte amandelen en een muntblaadje.