Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes en rol er 15-16 gehaktballetjes van. Leg de gehaktballetjes op een bakplaat (bekleed eventueel met bakpapier) en bak de gehaktballetjes in 20 minuten goudbruin en gaar.
TIP: wanneer je de groenten erbij wilt roosteren, leg deze op de bakplaat erbij. Drizzle hier een beetje olijfolie overheen en eventueel een snuf gedroogde oregano.
MAAK ONDERTUSSEN DE ORZO IN TOMATENSAUS:
Verhit een scheutje olie in een kookpan met deksel. (ik gebruik een pan waar ik ook rijst in kook) Fruit de uien met de knoflook, chilivlokken, gedroogde Italiaanse kruiden, 1/2 bouillonblokje en een snuf zwarte peper.
Voeg de gezeefde tomaten en water toe. Doe de orzo erbij en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat de orzo afgedekt zachtjes pruttelen tot de orzo gaar is en het meeste vocht verdampt. Afhankelijk van de orzo en hoe hoog je vuur staat duurt dit 10-15 minuten. BLIJF REGELMATIG ROEREN! zie tips in het artikel.
Serveer de orzo in tomatensaus met de gehaktballetjes, eventueel geroosterde groenten en bestrooi met grana padano. Ook lekker is om wat vers gehakte basilicum eroverheen te strooien.
TIP: het gerecht is ook erg lekker met een simpele salade erbij.