Verhit een scheutje olie in een soeppan of kookpan. Bak de uien met de tomaten en knoflook voor 3-5 minuten met een snufje chilivlokken en een snuf versgemalen zwarte peper.
Voeg de gedroogde oregano en tomatenpuree toe en bak kort mee.
Voeg het water, groente bouillonblokje (verkruimelen), ketjap manis en bruine suiker toe. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat de soep 15 minuten pruttelen.
Voeg 2/3 van de basilicum toe en pureer vervolgens de soep met een staafmixer. Breng eventueel extra op smaak met zout en/of peper.
Verdeel de soep over 4 kommen en serveer met de overgebleven basilicum. Eet smakelijk!
TIP: ik vind een iets dikkere soep altijd lekkerder, dus ik voegde nog een maïzena papje toe na het mixen van de soep. Meng 2 el maizena met 4 el water en voeg dit aan de soep na het mixen toe. Zet de pan terug op het vuur en laat dan nog eventjes zachtjes pruttelen.