Ga terug
+ servings
romige rijst ovenschotel met broccoli en prei

Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei

Romige rijst ovenschotel met broccoli en prei. Een vegetarisch gerecht wat bij het hele gezin in de smaak valt.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische, Nederlandse
Trefwoord: bechamelsaus, broccoli, kruidige rijst, ovenschotel, prei, rijst, romige rijst ovenschotel
Porties: 4 personen

Equipment

  • 1 ovenschaal
  • kookpannen

Ingrediënten

  • 300 gram rijst wilde rijst of basmati rijst
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 groentebouillonblokje
  • 550 milliliter water
  • flinke scheut zonnebloemolie

GROENTE

  • 1 broccoli in roosjes snijden (grote broccoli gebruiken)
  • 1 prei in halve ringetjes gesneden

KERRIE BECHAMELSAUS

  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 700 milliliter melk
  • 1 ui gesnipperd, (niet een te grote ui gebruiken)
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 2 theelepels kerriepoeder flinke theelepels gebruiken
  • flinke snuf pul biber
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout

EXTRA'S

  • 75 gram extra belegen kaas geraspt

Instructies

  • Kook de rijst: (liefst een dag van te voren) Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een kookpan. Fruit kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij.
  • Breng de rijst aan de kook met de deksel op de pan en laat ongeveer 8-9 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met een beetje olie. 
  • Kook de broccoli beetgaar en voeg voor ongeveer 1 à 2 minuten de prei nog even toe. Giet af en laat goed uitlekken.
  • Maak de kerrie bechamelsaus: verhit 30 gram roomboter en fruit hierin kort de uien samen met de knoflook en kerriepoeder. Voeg de bloem toe en bak ongeveer 30 seconden. Voeg nu de melk scheut voor scheut toe en blijf roeren. Breng de saus aan de kook en laat pruttelen tot je een gebonden saus hebt. (doe dit allemaal op middelhoog vuur) Breng de bechamelsaus op smaak met flink wat versgemalen zwarte peper, zout, snuf chilivlokken. (wees niet te zuinig met zout) anders is de saus flauw van smaak.
  • Meng de rijst met de broccoli en prei en schep dit in de ovenschaal. Giet de kruidige bechamelsaus eroverheen en bestrooi met de geraspte kaas. Bak de ovenschaal in 15-20 minuten goudbruin. 
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook