Ga terug
–+ servings
hartige taart met prei en paddenstoelen

Hartige taart met prei en paddenstoelen

Warm jezelf op na een gure (herfst)dag met deze heerlijke hartige taart met prei en paddenstoelen.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Gang: avondeten, Lunch
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: hartige preitaart, hartige taart, paddenstoelen, prei, preitaart
Porties: 1 taart

Equipment

  • ronde ovenschaal

Ingrediënten

  • 500 gram gehakt
  • 2 stuks prei (grote prei gebruiken anders 3) gewassen en in ringen gesneden
  • 1 bakje zuivelspread naturel ik gebruik Philadelpia of een huismerk
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels sambal badjak flinke theelepels
  • 1 theelepel kerriepoeder flinke theelepel
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1/3 theelepel nootmuskaat
  • 100 gram extra belegen kaas geraspt
  • 8 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 ei geklutst
  • bloem
  • zonnebloemolie

PADDENSTOELEN

  • 175 gram gemengde paddenstoelen grof gesneden (ik koop deze bij de Dirk)
  • 1/2 rode ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • flinke snuf versgemalen zwarte peper en zout
  • 1 theelepel gedroogde tijm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze iets ontdooien.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de paddenstoelen met de ui, knoflook, tijm en een snuf versgemalen zwarte peper en zout tot de paddenstoelen goudbruin zijn.
  • Verwarm een scheut zonnebloemolie in een hapjespan. Rul het gehakt goudbruin en gaar met de sambal badjak, kerriepoeder en paprikapoeder. Als het gehakt goudbruin is voeg dan de prei toe en bak 3 minuten mee. Voeg vervolgens de roomkaas toe en meng dit goed door het gehakt-prei mengsel. Breng op smaak met de nootmuskaat en een snuf peper en zout.
  • Vet een ovenschaal in en leg hier de plakjes bladerdeeg in. Zorg ervoor dat de plakjes bladerdeeg iets over de randen valt. Dit kan je straks mooi naar binnen vouwen over de taart heen. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bestrooi de bodem met een beetje bloem (dit neemt wat vocht op) Schep het gehakt-prei mengsel erin en leg daarop de paddenstoelen. Vouw de randen over de taart en smeer de randen in met een beetje geklutst ei. Bestrooi met de geraspte kaas en strooi eventueel wat extra paprikapoeder eroverheen. Bak de hartige taart in 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de hartige taart 5-10 mintuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.
  • TIP: bestrooi de randen van de hartige taart eventueel met een klein beetje gedroogde tijm, grof zout en pul biber (of chilivlokken)
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook