Ga terug
+ servings
tonijn in pittige tomatensaus met ketjap

Tonijn in pittige tomatensaus met ketjap

Wil je eens iets anders bij je rijst eten dan kip of gehakt? Maak dan eens deze tonijn in pittige tomatensaus met ketjap.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische
Trefwoord: pittige tonijn, rijst, tonijn, tonijn in ketjap, tonijn in tomatensaus
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 2 blikjes tonijn in water, 160 gram per blikje. (tonijn laten uitlekken voor gebruik)
  • 3 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 ui grof gesneden
  • 3 centimeter verse gember geschild en grof gehakt
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 2 trostomaten in hele kleine stukjes gesneden
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 3/4 theelepel laospoeder
  • flinke snuf vers gemalen zwarte peper
  • snufje zout
  • 1/2 limoen sap nodig
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1/2 theelepel trassi
  • olijfolie
  • 30 milliliter water

Instructies

  • Kook de rijst gaar volgens de beschrijving op de verpakking of maak mijn luchtige kruidige rijst volgens de beschrijving.
  • Mix ondertussen in een keukenmachine (of vijzel) de ui, knoflook, gember, sambal oelek, sambal badjak, bruine suiker, laos, trassi, tomatenpuree, ketjap manis, vers gemalen zwarte peper en een snufje zout. Dit is dan je boemboe.
  • Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan. Fruit voor 1 minuutje op niet al te hoog vuur je boemboe. Zet het vuur iets hoger en voeg de tomatenblokjes en het sap van een 1/2 limoen toe. Laat 1 minuutje zachtjes pruttelen. Voeg dan de tonijn toe, 30 ml water en laat de saus 10 á 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Serveer de pittige tonijn in tomaten-ketjap saus met de rijst en bijvoorbeeld zuur. Wij eten graag komkommer en wortel in zuur erbij. Je kunt ook boontjes of een zak roerbakgroente erbij serveren.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook