Ga terug
–+ servings
spruitjes in ketjap

spruitjes in ketjap met (vega) gehakt en rijst

deze spruitjes in ketjap zijn echt smaakbommetjes. Serveer de spruitjes met rijst voor een heerlijke Hollandse-Aziatische maaltijd.
5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Aziatische, Nederlandse
Trefwoord: ketjap, ketjap manis, kruidige rijst, rijst, spruitjes, vega gehakt, vegetarisch, vegetarisch gehakt
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram spruitjes schoongemaakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 2 eetlepel ketjap manis
  • 3 eetlepels chilisaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • snuf vers gemalen zwarte peper en zout
  • 200 gram vegetarisch gehakt of 250 gram gehakt

KRUIDIGE RIJST

  • 350 gram pandan rijst
  • 600 milliliter water
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 1/2 ui gesnipperd
  • zonnebloemolie
  • 1 eetlepel mirin optioneel

Instructies

  • Begin met het koken van de rijst: verhit een scheutje olie in een kookpan en bak kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een 1/2 verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij. Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 10-15 minuten rusten met de deksel op de pan. Breng de rijst eventueel extra op smaak met een eetlepel mirin.
  • Maak ondertussen de spruitjes klaar: Kook eerst kort de spruitjes beetgaar. Verhit vervolgens een scheutje olie in een wok of hapjespan en fruit de uien met de knoflook, gember, sambal, peper en zout. Voeg het vega gehakt of gewoon gehakt toe en bak het gehakt goudbruin en gaar. Als je vegetarisch gehakt gebruikt, voeg dan ook een beetje water toe tijdens het bakken. Als het gehakt gaar is, voeg dan de bruine suiker, chilisaus en ketjap toe en laat 1 minuutje pruttelen. Voeg de spruitjes toe en bak deze kort mee.
  • Serveer de rijst met de spruitjes en (vega) gehakt. Bestrooi eventueel nog met een beetje zwarte sesamzaadjes voor wat bite. Ook lekker met fijngehakte cashewnoten.