Begin met het koken van de rijst: verhit een scheutje olie in een kookpan en bak kort de uien tot deze glazig zijn. Voeg een 1/2 verkruimeld bouillonblokje toe en bak deze een paar seconden mee. Voeg dan de rijst toe en bak ook kort mee. Vervolgens giet je het hete water erbij. Breng de rijst aan de kook en laat ongeveer 8 minuten zachtjes koken. De rijst is klaar wanneer er gaatjes in de rijst vallen. Haal de rijst van het vuur en laat dan 10-15 minuten rusten met de deksel op de pan. Breng de rijst eventueel extra op smaak met een eetlepel mirin.
Maak ondertussen de spruitjes klaar: Kook eerst kort de spruitjes beetgaar. Verhit vervolgens een scheutje olie in een wok of hapjespan en fruit de uien met de knoflook, gember, sambal, peper en zout. Voeg het vega gehakt of gewoon gehakt toe en bak het gehakt goudbruin en gaar. Als je vegetarisch gehakt gebruikt, voeg dan ook een beetje water toe tijdens het bakken. Als het gehakt gaar is, voeg dan de bruine suiker, chilisaus en ketjap toe en laat 1 minuutje pruttelen. Voeg de spruitjes toe en bak deze kort mee.
Serveer de rijst met de spruitjes en (vega) gehakt. Bestrooi eventueel nog met een beetje zwarte sesamzaadjes voor wat bite. Ook lekker met fijngehakte cashewnoten.