Ga terug
–+ servings
vegetarische groentelasagne met aubergine en courgette

vegetarische groentelasagne

gezonde lasagne met aubergine, courgette, kruidige tomatensaus en bechamelsaus
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 15 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Gang: avondeten
Keuken: Italiaanse
Trefwoord: groentelasagne, lasagne, vegetarisch
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 1 stuk courgette in kleine blokjes gesneden
  • 1 stuk aubergine in kleine blokjes gesneden
  • 2 stuks rode uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 250 gram cherrytomaten in partjes gesneden
  • 500 gram gezeefde tomaten is 1 pakje
  • 150 milliliter rode wijn of bouillon
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 theelepels suiker
  • flinke snuf zwarte peper en zout
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram belegen kaas geraspt
  • 1 pak verse lasagnebladen 250 gram verpakking
  • extra vierge olijfolie
  • zonnebloemolie
  • handje verse basilicum fijngehakt

BECHAMELSAUS

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 400 milliliter melk
  • snuf zwarte peper en zout
  • snufje nootmuskaat

Instructies

  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote hapjespan of stoofpan. Fruit de uien met de knoflook en een snuf peper en zout. Bak vervolgens kort de paprikapoeder, kerriepoeder en sambal mee. Voeg de courgette, cherrytomaatjes en aubergine toe en bak 3-5 min mee. Giet de rode wijn erbij samen met het pakje gezeefde tomaten en de suiker. Schep alles door en besprenkel met een flinke scheut extra vierge olijfolie. Dek de pan af (laat klein stukje open) en laat de saus zachtjes voor 45 minuten pruttelen. Roer tussentijds de saus door. Voeg op het einde de basilicum toe en roer dit door de saus.
  • Verhit de oven op 200 graden. Maak ondertussen ook de bechamelsaus klaar: Smelt boter in een stoofpan of kookpan. Roer de bloem door de boter tot je een gladde massa hebt (met een sjiek woord heet dat een roux) Verwarm de roux voor ongeveer 1 minuut op laag vuur. Blijf roeren. Voeg nu scheutje voor scheutje de melk toe. (voeg pas weer melk toe als de melk door de roux is opgenomen) Verwarm de saus tot je een gebonden saus hebt. (dit kan een paar minuten duren). Breng de saus naar eigen wens op smaak met peper, zout en/of nootmuskaat.
  • Leg een beetje tomatensaus op de bodem van een ovenschaal. Smeer daar een beetje bechamelsaus overheen en leg daarop de lasagnebladen. Bouw de lasagne op deze manier verder op. Sluit af met tomatensaus en bechamelsaus. Strooi de kaas eroverheen en scheur de mozzarella in stukjes. Bak de lasagne in 20-25 minuten goudbruin en gaar. (zet eventueel de laatste paar minuten de oven op hetelucht of grillstand)
  • Bestrooi vlak voor serveren met extra fijngehakte basilicum.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat het ons weten @familieoverdekook