Go Back
–+ servings
andijviestamppot met gehaktballen

Andijviestamppot met gehaktballen

een Hollandse andijviestamppot met kruidige gehaktballen
4.75 van 4 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten
Keuken: Nederlandse
Trefwoord: andijviestamppot, gehaktballen, stamppot
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram half om half gehakt
  • 1 ei
  • handje paneermeel
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sriracha of sambal oelek
  • snuf peper en zout
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 2 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • klont roomboter
  • zonnebloemolie
  • 1 groentebouillonblokje
  • 100 milliliter lauwwarm water

ANDIJVIESTAMPPOT

  • 1,5 kilo iets kruimige aardappelen geschild en in blokjes gesneden
  • 250 gram rauwe andijvie fijngesneden
  • 175 milliliter melk liefst de melk iets verwarmen
  • flinke snuf peper en zout
  • klontje roomboter
  • 100 gram kaas in kleine blokjes gesneden
  • snufje nootmuskaat

Instructies

  • Maak eerst de gehaktballen: Meng het gehakt met het ei, handje paneermeel, knoflook, paprikapoeder, kerriepoeder, sriracha, ketjap, mosterd, korianderpoeder, peper en zout. Kneed dit goed door elkaar en vorm er 4 gehaktballen van. Rol de gehaktballen door wat extra paneermeel. (krijg je een mooi krokant korstje) Verhit een scheut olie en een klont roomboter in een stoofpan. Bak de gehaktballen rondom goudbruin aan. Verkruimel het bouillonblokje over de gehaktballen en voeg het water toe. Leg de deksel op de pan maar laat een heel klein stukje open (halve centimeter). Zet het vuur lager en laat de gehaktballen ongeveer 40 minuten zachtjes pruttelen. Draai de gehaktballen regelmatig om.
  • Maak de andijviestamppot: Kook de aardappelen gaar, giet deze af en stamp de aardappelen met de melk, nootmuskaat, peper, zout en klontje boter tot een puree. Spatel de andijvie erdoorheen en de stukjes kaas.
  • Serveer de andijviestamppot met de kruidige gehaktballen en natuurlijk een beetje van de jus. Ik zet ook altijd nog mayonaise op tafel om nog een klein beetje van de gehaktbal met een lik mayo te eten.