Ga terug
–+ servings
zelf appelkoeken maken

appelkoeken

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Nagerecht/Toetje, Snack, Tussendoortje
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 9 koeken

Ingrediënten

  • 4 appels
  • 200 gram roomboter koud en in blokjes gesneden
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei geklutst
  • 2 eetelepels suiker
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 citroen
  • 1 eetlepel melk
  • 250 gram bloem
  • snufje zout

Instructies

  • Schil en rasp de appels. Knijp er het sap van 1 citroen over uit en zet afgedekt in de koelkast.
  • Kneed de bloem met de roomboter blokjes, een snufje zout, de witte basterdsuiker en de helft van het geklutste ei toe een soepel deeg. Het deeg blijft wel redelijk plakkerig, dus schrik hier niet van. Leg het deeg in huishoudfolie en laat voor 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal de geraspte appel uit de koelkast en meng deze met 2 el suiker en 2 el maizena. Rol het deeg op een met bloem bestrooide werkplek uit tot een lap van 0,5 cm dik. Steek met een groot glas of steekvorm 18 rondjes uit het deeg. Schrik niet...het deeg gaat scheuren en het kan zijn dat je de rondjes in een paar keer eruit moet halen. Je hebt ook behoorlijk wat bloem nodig tegen plakken....wees niet ongerust, het deeg kan behoorlijk wat hebben. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en leg hier 9 rondjes op. Pak een klein beetje appel (knijp deze eerst wat uit) en leg dit op de deegrondjes. Leg de overige plakjes eroverheen en druk de randen met je vingers iets aan. Druk dan eventueel de bovenkant van de appelkoeken ietsjes naar beneden.
  • Meng het overgebleven geklutste ei met 1 el melk en bestrijk de appelkoeken hiermee. Zet de bakplaat in de oven en bak de appelkoeken in 20 minuten gaar en goudbruin. Laat de koeken helemaal afkoelen en bestrooi ze eventueel met poedersuiker.