Go Back
+ servings
Surinaamse bami zelf maken

Surinaamse bami

4.6 van 22 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: avondeten, Hoofdgerecht
Keuken: Surinaamse
Trefwoord: bami, Surinaams, Surinaamse bami
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram spaghetti
  • 2 maggiblokjes
  • 3 grote tenen knoflook fijngesneden
  • zonnebloemolie
  • 1 rode peper fijngesneden
  • 3 grote takjes selderijblad fijngesneden
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 3 centimeter verse gember geschild en geraspt
  • 1 tomaat in blokjes gesneden
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels ketjap asin
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1/2 theelepel five spice poeder
  • 1 theelepel trassi
  • 300 gram Kippendijen in kleine blokjes gesneden
  • snuf peper en zout
  • snuf chili vlokken optioneel

pittige pindasaus

  • 2 flinke eetlepels pindakaas
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel ketchup
  • snufje peper
  • warm water naar eigen inzicht

Instructies

  • Kook de spaghetti gaar met 1 maggiblokje. Spoel de spaghetti af met koud water en meng met 1 eetlepel ketjap asin en 1 eetlepel ketjap manis.
  • Verhit een flinke scheut olie (zodat de hele bodem van de pan bedekt is) Fruit de uien met de rode peper, knoflook en gember op middelhoog vuur. Voeg de trassi, fijn gesneden tomaat, five spice poeder en een snuf peper toe. Verkruimel er 2 maggi blokje bij. Bak dit allemaal even kort mee voor ongeveer 1 minuut. Voeg dan de kipblokjes toe en bak tot deze goudbruin en gaar is. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak voor 1 minuutje mee. Zet nu het vuur laag en voeg 5 el ketjap asin en 4 el ketjap manis toe. Roer er de gekookte spaghetti door en de fijngesneden selderij. Breng eventueel nog verder op smaak met kejap asin of manis naar smaak. Wij vonden de bami niet pittig genoeg dus ik heb er nog een flinke snuf chilivlokken doorheen gedaan.
  • Meng alle ingrediënten voor de pittige satésaus. Voeg water naar eigen inzicht toe. Verwarm de satésaus even kort op het fornuis wanneer je de satésaus nodig hebt.