Kook/blancheer kort de asperges beetgaar in kokend water. Afhankelijk van de dikte 2-5 minuten.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit de uien met de knoflook. Voeg de Italiaanse kruiden, zwarte peper, chilivlokken, 1/2 bouillonblokje en witte wijn toe en bak 2 minuten op redelijkhoog vuur.
Voeg dan de tomatenblokjes en suiker toe en laat 10 minuten pruttelen (dus niet te hoog vuur) zonder deksel zodat de saus iets kan indikken.
Maak de ei topping door alle ingrediënten (behalve de Grana Padano) hiervoor te mengen in een kom/schaaltje.
Giet de tomatensaus in een ovenschaal, leg de asperges erop, verdeel het "ei mengsel" eroverheen en bestrooi met de Grana Padano.
Bak de witte asperges in de oven in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar. Laat eventjes iets afkoelen op een rooster en bestrooi vlak voor serveren met de fijngehakte basilicum.